Venezuela, liderini tanımayan ABD'den Kovid-19 aşısı istedi

Trump'ın ardından Biden yönetimi de Maduro yerine Guaido'yu "ülkenin meşru lideri" olarak görmeye devam ediyor

6 Nisan'da başkent Karakas'ta çekilen fotoğraf, merkezi bölgelerin kalabalıklığına işaret ediyor (Reuters)

Venezuela Ulusal Tıp Akademisi, ABD'den Kovid-19 aşısı yardımı istedi. Pazartesi yapılan açıklamada, siyasi olarak özerk duran akademinin başkanı Enrique Lopez-Loyo'nun 2 Mayıs'ta ABD'nin Venezuela Büyükelçisi James Story'le bir araya gelerek bu ricayı aktardığı bildirildi. 

Story'nin olumlu yaklaşarak "benzer düşünen taraflarla krize çözüm bulmak için birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini" ifade ettiği duyuruldu.

Tıp akademisinin açıklamasında şu ifadeler de kullanıldı:

Pandemiyi ülkemizde kontrol altına almak için yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 70'ini en kısa sürede aşılamamız gerekiyor ki bu oran yaklaşık 15 milyon kişiye karşılık geliyor. Venezuela'ya gelen aşılar, ülkenin ihtiyacının yüzde 10'unu karşılamıyor.

Sağlık Bakanlığı'na göre Güney Amerika ülkesi, Çin ve Rusya'dan 1,4 milyon civarında Kovid-19 aşısı aldı. Karakas yönetimi, Dünya Sağlık Örgütü'nden de Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında 5 milyon doz kadar aşı almayı umuyor. 

Ülkede şimdiye kadar 209 bin vaka görülürken yaklaşık 2 bin 300 kişinin ölüm sebebi olarak Kovid-19 yazıldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ulusal Tıp Akademisi, yaklaşık 30 milyon kişinin yaşadığı ülkede pandemiye çözüm için siyasetçilerle birlikte çalışıyor. Ancak mart ayında hükümet, akademinin ABD'den istediği AstraZeneca aşısının kullanımına bazı vakalarda "kan pıhtılaşması" görüldüğü gerekçesiyle izin vermemişti. 

Diğer yandan Washington, 2018'de Nicolas Maduro'nun tekrar kazandığı seçimlerin şaibeli olduğunu öne sürerek Venezuela'ya yaptırım uyguluyor. 

Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda geri adım atsalar da, ABD muhalif Juan Guaido'yu "Venezuela'nın meşru lideri" olarak tanımaya devam ediyor. 

Maduro yönetimi ekonomik sıkıntılarından ABD'yi sorumlu gösterirken geçen sene sonunda atanan Amerikalı büyükelçi James Story de iki ülke arasındaki ilişkilerin durumu nedeniyle Kolombiya'da ikamet ediyor. 


Independent Türkçe, Reuters, Bloomberg

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU