Taylandlı sağlık yetkilileri: Sinovac aşısının 60 yaş üstünde güvenilir olduğu ortaya çıktı

Yetkili isimlerden Sophon Mekhton, yaşlıların Sinovac aşısı konusunda endişelenmemesi gerektiğini söyledi

Tayland'da koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 452'ye ulaştı (Reuters)

Tayland'daki sağlık yetkililerinin açıklamasına göre Çin'de yapılan bağımsız bir araştırma, Sinovac aşısının 60 yaş üstü yetişkinlerde uygulanmasının güvenli olduğunu ortaya koydu.

Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği koronavirüs aşısının 60 yaş üstünde kullanımının güvenli olup olmadığı Türkiye gündemini uzun süre meşgul etmişti. 

Ocak 2021'de Norveç'te de 23 yaşlının Biontech/Pfizer aşısı olduktan sonra hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Bunun ardından  "Aşılar 60 yaş üzerinde güvenli mi?" sorusu gündeme gelmişti.

Sonrasında Çin'in kendi ürettiği Sinopharm aşısını veri eksikliği nedeniyle 18 yaş altı ve 60 yaş üstü kişilere yapmadığını açıklamış, Endonezya da aynı gerekçeyle Sinovac aşısını 18-59 yaş grubundakilere uyguladığını duyurmuştu. Bu da Türkiye'nin satın aldığı Çin aşısı Sinovac'la ilgili tartışmaları alevlendirmişti.

Şubat ayında CoronaVac isimli aşının Faz I ve Faz II klinik denemelerinden elde edilen ilk bulgular, Sinovac aşısının 60 yaş ve üstü sağlıklı yetişkinlerde iyi tolere edildiğine işaret etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta yaptığı bir değerlendirmede Sinovac ve Sinopharm aşılarının 60 yaş üstünde kullanımına dair endişe verici açıklamalar yapmıştı. Bu aşıların güvenliğiyle ilgili verilerin "düşük düzeyde güven verdiği" ifade edilmişti.

Şimdiyse Taylandlı yetkililer, yeni bir araştırmada Sinovac aşısının 60 yaş üstü yetişkinlerde kullanım için uygun olduğu sonucuna ulaşıldığını bildirdi.

Halk Sağlığı Bakanlığı'nın yetkili isimlerinden ve Kovid-19 aşı yönetimi alt komitesinin başkanı Sophon Mekhton, yaşlıların Sinovac aşısı konusunda endişelenmemesi gerektiğini söyledi.

Dr. Sophon'a göre yeni bulgular, söz konusu yaş grubuna yönelik veri eksikliğinden kaynaklanan tüm şüpheleri ortadan kaldırıyor.

Bangkok Post'un haberine göre Dr. Sophon, DSÖ'nün açıklamalarına da değindi ve sağlık örgütünün verdiği bilgileri "eski" diye niteledi.

Öte yandan Dr. Sophon'un açıklamalarında söz konusu araştırmanın nerede ve ne zaman yapıldığına dair ayrıntılar yer almadı.

Tayland, bugüne kadar Sinovac'tan 3,5 milyon dozluk aşı ithal etti. Çin'in bağışladığı 500 bin doz daha bu hafta teslim edilirken, Tayland İlaç Teşkilatı'nın satın aldığı iki milyon dozun da ay sonunda gelmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Bangkok Post, South China Morning Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU