Dünyanın en zengin insanları sıralaması boşanmalardaki mal paylaşımı nedeniyle değişiyor

Boşanma sırasında mal varlığının önemli bir kısmını veren isimler arasında Jeff Bezos da var

Bill Gates de eşinden boşanan zenginler arasındaki yerini aldı / Fotoğraf: AP

Napolyon Bonapart'ın "Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır" dediği söylenir. Ancak sözün arkasında üstü örtülü bir şekilde, başarısız olmasına da neden olabileceği iması vardır.

Son zamanlarda meydana gelen boşanmalar, dünyanın en zengin insanları listesinde değişimlere neden oluyor.

Bunun son örneği de teknolojis devi Microsoft'un kurucusu Bill Gates ve eşi Melinda'nın boşanması oldu.

Gates'i dünyanın en zengin dördüncü insanı haline getiren 146 milyar dolarlık servetinin tehlikede olduğu kesin. Bu durumun Gates'i listenin  üst sıralarından indirmesi bekleniyor.

Eşler arasındaki mal paylaşımı nedeniyle dünyanın en zengin insanlarının boşanma davaları büyük ilgi odağı haline geldi. Büyük servetler bölünmek zorunda kaldı.


Eşler arasındaki "servet" paylaşımı

Mal varlığının boşanan kişiler arasında bölünmesi ABD'deki kırk eyalette ve bazı Batılı ülkelerde uygulanan, mal varlığı paylaşımını düzenleyen yasalar doğrultusunda gerçekleşiyor.

Evliliği 20 yıldan fazla süren bir kadın boşandığı taktirde kocasının mal varlığının yarısına sahip olabilirken, evliliğin 10 yıl sürmesi durumunda mal varlığının yüzde 30'unu talep etme hakkına sahip olabiliyor.

Söz konusu yasa yalnızca evlilik döneminde elde edilen mal varlığı için geçerli. Yani, evlilikleri sırasında kazanılması şartıyla her iki taraf da hak talep edebiliyor.

Ancak evlilik öncesi taraflardan birine ait olan mal varlığında eşin talepte bulunma hakkı bulunmuyor. Ayrıca eşlerin birbirlerine aldıkları hediyeleri de içermiyor. Bunlar bölünemeyen özel mülkiyet olarak kabul ediliyor.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En pahalı boşanmalar

The Independent tarafından yayımlanan habere göre, şu ana kadar dünyadaki en pahalı boşanmalar listesinin başında Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'dan 2019'da, ABD'li milyarderin yasak aşk skandalı nedeniyle boşanan eski eşi MacKenzie Scott bulunuyor.

Boşanma için yapılan anlaşma ilse Bezos'un eski eşi MacKenzie kendisini dünyanın en zengin üçüncü kadını yapan, 38 miyar dolarlık değeri ile Amazon'un yüzde 4 hissesine sahip oldu.


Bunu 2,5 milyar dolarlık boşanma anlaşmasıyla iş insanı Alec Wildenstein ile eski eşi Jocelyn'in 1999'daki boşanması izliyor.

Eşi Anna Murdoch Mann'den boşanması da Avustralyalı iş adamı ve en büyük medya kuruluşlarından birine sahip olan Rupert Murdoch'a 1,7 milyar dolara mal olmuş, üç çocuğu bulunan çift 31 yıllık evliliğin ardından ayrılmıştı.

Şaşırtıcı bir şekilde Murdoch, 17 gün sonra başka bir kadınla evlenirken eski eşi Anna da 6 ay sonra başka bir erkekle yaşamını birleştirdi.


Milyarderlerin yaptıkları anlaşmalı boşanmalar arasında Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın ticari haklarının sahibi Bernie Ecclestone'un eski eşi Slavica Radic'e 1,4 milyar dolar ödeyerek ayrılması var.

Çift 2009'da anlaşmalı olarak boşanmıştı. Lİstede Harold Hamm ve Soo Ann Hamm'ın 2015 yılında gerçekleşen 1 milyar dolarlık anlaşmalı boşanması da var.


Servetlerini erkeklere veren kadınlar

Her ne kadar boşanmalar sonrası servetleri azalan çoğunlukla erkekler olsa da kadınların da elindekilerden olduğu örneler de mevcut.

Ünlü oyuncu Jane Fonda, kocası Tom Hayden'e 16 yıl için 120 milyon dolar ödedi.

Ünlü şarkıcı Madonna, kocası Sean Penn'den boşanmak için 200 milyon dolar ödemek zorunda kaldı.

Tenis şampiyonu John Lloyd da Chris Evert'den boşanmak için 200 milyon dolarlık servetini paylaşmasını şart koştu.


Anlaşmalı boşanma listesinin en üst sırasında Suudi Arabistan var

Zenginlerin anlaşmalı boşanmalar listesine baktığımızda Suudi Arabistanlı milyarderleri üst sıralarda görüyoruz.

Ünlü Suudi iş insan Adnan Kaşıkçı 1974'te İngiliz eşi Sandra Daly ile anlaşmalı olarak boşanmış, söz konusu tarihte en yüksek meblağ olarak kabul edilen 874 milyon dolar ödeme yapmıştı.

Sandra İslam'ı seçip adını Süreyya olarak değiştirmesine, bu evlilikten beş oğlu ve bir de kızı olmasına rağmen evlilik medeni İngiliz hukukuna göre gerçekleşmişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Esma Gül Kar

Independent Arabia

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU