"Yeşil alanlar tahrip edildi" iddiasıyla gündemdeydi... Yassıada’daki çalışmalarda sona gelindi

“Demokrasi ve Özgürlük Adası” adı altında yeniden düzenlenen adada cami, müze, konferans salonu, otel ve restoranlar inşa edildi. Ancak çalışmalara, Yassıada'nın betonlaştırıldığı gerekçesiyle karşı çıkanlar bulunuyor

Fotoğraf: Twitter

Marmara Denizi’nde İstanbul’a yakın bir ada olan Yassıada’da 4 yıldır süren çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler, bugün Adnan Menderes, Fatih Rüştü Zorlu ve Hüsnü Polatkan’ın yargılanıp idam edilmeden önce hapis yattığı Yassıada’ya giderek incelemelerde bulunacak.

2015'ten bu yana 18,3 hektarlık alanda süren çalışmalar kapsamında bir cami, müze, 125 odalı otel, 600 kişilik kongre merkezi, kafeterya ve restoranlar inşa edildi.

Doğa tahribatı iddiaları

Ancak Yassıada'daki çalışmalarda doğa tahribatı yapıldığı ve yeşil dokunun kaldırıldığı eleştirileri bulunuyor.

Adanın imara açılması kararlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması için Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası ile birlikte 4 yıl önce dava açmış, bilirkişi raporuna rağmen mahkeme, yürütmenin durdurulması istemini reddetmişti. 

Sivil toplum kuruluşları ise "Demokrasi ve özgürlük adası"na çevrilmek istenen Yassıada'daki çalışmalara yeşil alanların yok edilmesi gerekçesiyle tepkili.

Sosyal medyada adanın eski ve yeni halini paylaşan kullanıcılar da binlerce ağacın kesilerek adanın betonlaştırıldığını belirtiyor.

 

Yassıada eski & yeni hali.Twitter. jpg

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 10 hektarlık adanın, kıyılar ve kayalıklar da dahil edilerek 18 hektara çıkarıldığını ve bu haliyle imara açıldığını öne sürüyor / Fotoğraf: Twitter  

 

Yassıada'nın tarihi

Demokrasi ve özgürlük adası” adı altında yeniden inşa edilen Yassıada, 4. yüzyıldan itibaren sürgün yeri olarak kullanılmaya başlandı.  

Adada 860 senesinde kilise, daha sonra da manastır inşa edildi.

1947 yılında Deniz Kuvvetleri tarafından satın alındı.

1993’te Yassıada’ya taşınan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin 2 yıl sonra adayı terk etmesinden bu yana ada boş duruyordu.

Marmara Denizi'nin tek balık çiftliğinin yer aldığı Yasssıada, İstanbul'a yakınlığı sebebiyle dalış kulüpleri tarafından eğitim alanı olarak kullanılıyordu.

27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Yassıada’da kurulan mahkemede Demokrat Partililer yargılanmış, dönemin Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hüsnü Polatkan İmralı Adası'nda idam edilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU