Küçük işletmelere verilecek destek kredisi Dünya Bankası ve Japonya'dan alınacak krediyle sağlanacak

Mikro ve küçük işletmelere verilecek yeni destek Dünya Bankası ve Japonya’dan 600 milyon dolarlık krediyle finanse edilecek. Programda kurul veya komite değerlendirmesi olmayacak

Geri ödemeli destekte üst limitler, mikro işletmeler için 10 bin liradan 3 ay olmak üzere 30 bin; küçük işletmeler için 25 bin liradan 3 ay olmak üzere 75 bin lira tutarında olacak / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni destek programının detayları belli oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından 600 milyon dolarlık kredi ile finanse edilecek programda, kurul veya komite değerlendirme prosedürü olmayacak. Programa uygun mikro ve küçük işletmeler internetten KOBİ Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapabilecek.

Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK ağırlıklı resmi kayıtlara göre uygunluk kriterlerini karşıladığı belirlenen KOBİ’ler için başvuruyu takiben ödeme işlemleri başlatılacak. Her ödeme öncesinde, Gelir İdaresi ve SGK kayıtlarından, işletmenin aktif olduğu ve istihdamını belirli bir seviyede tuttuğunun kontrolü yapılacak.

Ara ürün ve göç

Edinilen bilgiye göre, destekle, sanayinin ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanması, büyük şehirlere sağlıksız göçün önlenmesi amaçlanıyor.

Destek programı KOSGEB, Dünya Bankası ve JICA tarafından yürütülecek. Kovid-19 salgınından etkilenen imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulmuş imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç işletmelere sermaye desteği sağlanacak.

Başvuru ve geri ödeme

Destek programının birinci bileşeninde, imalat sektöründeki mikro ve küçük işletmelere (MKİ) “faizsiz geri ödemeli destek” verilecek. İkinci bileşende ise 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyet gösteren, genç yenilikçi MKİ’lere aynı destek sağlanacak.

Geri ödemeli destekte üst limitler, mikro işletmeler için 10 bin liradan 3 ay olmak üzere 30 bin; küçük işletmeler için 25 bin liradan 3 ay olmak üzere 75 bin lira tutarında olacak.

Ödeme tutarı, SGK 4A’lı çalışan sayısına ve harcama beyanına göre değişecek. Kullanılan destek, MKİ’ler tarafından 3 yılı ödemesiz dönemi takip eden 4’er aylık dönemlerde, 6 eşit taksitte 5 yıl vadede geri ödenecek.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU