Davutoğlu’ndan kıraathane esnafı için 10 maddelik çözüm önerisi

Ahmet Davutoğlu, kıraathane ve benzer işletmeler için 10 maddelik bir tedbir planı açıklayarak iktidara hayata geçirme çağrısında bulundu

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Milletin sesi geleceğin reçetesi” adlı program kapsamında, kıraathane esnafının sorunlarını gündeme getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

400 bin çalışanın mağdur olduğunu ve adeta açlığa terk edildiğini söyleyen Davutoğlu, kıraathane ve benzer işletmeler için 10 maddelik bir tedbir planı açıklayarak iktidara hayata geçirme çağrısında bulundu.

Sosyal medya üzerinden yayımladığı videoda Ahmet Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Yaşadığımız küresel salgın maalesef ülkemizdeki tüm işletmeleri vurmuş, kötü ve liyakatsiz yönetim anlayışından dolayı tüm bu alanlarda faaliyet gösteren işletmeci ve çalışan her bir ferdin hayatını olumsuz yönde etkilemiş, umutlarını tüketmiştir. İşin en acı tarafı da beceriksizliklerini kabul etmeyen koalisyon iktidarı temsilcileri neredeyse yok olma noktasına gelen esnafımızı artık görmez olmuş, neredeyse varlıklarını inkâr eder olmuştur"

"Kıraathane esnafı açlık sınırının altına düştü"

Kovid-19 salgınından en fazla mağdur olan esnafın kıraathane işletmecileri olduğunu belirten Davutolu, "Türkiye genelinde 100 binden fazla kıraathane işletmesinde 400 binden fazla çalışan zor şartlarda geçimlerini sağlamak durumunda kaldılar. Kıraathane ve benzeri işletmeler 15 Mart 2020’den bu yana fiilen çalışamamakta, işletmelerini açsalar bile iş yapamamaktadır. Kıraathane esnafı, bu dönemde açlık sınırının altına düşmüştür. Bir taraftan süre ve sayı kısıtlamaları, diğer taraftan sadece çay satabilme izni masrafların çıkarılabilmesini bile mümkün kılmamaktadır" dedi.

"Borç ertelemeleri çözüm olmadı"

Ahmet Davutoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Gelecek Partisi olarak, salgının en başında da belirttiğimiz üzere zor durumdaki işletmelerin devlete yaptığı mecburi ödemelerin yani SGK primleri, vergiler, kiralar gibi ödemelerin birkaç ay ertelenmesi krize çare olamamaktadır. Asıl çözüm, bu vergi ve primlerin yaşadığımız olağanüstü dönem için kaldırılması, kira, fatura gibi giderlerin ise hibe olarak karşılanmasıdır. Bunu yapmak bir lütuf değil, esnafa “geçim tezgahını kapat” ya da “kısıtla” diyen devletin sorumluluğudur. Borç ertelemesi çözüm olmamaktadır. Kıraathane ve benzeri işletmeler sürdürülemez duruma gelmiştir. Kıraathane işletmelerinin kiraları, vergileri, SGK primleri, elektrik, su, personel, doğal gaz giderleri devam etmekte olup mevcut koşullar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün değildir"

İktidara çağrı: Bu 10 tedbiri alın

Gelecek Partisi lideri, partinin ilgili kurullarının kıraathane işletmecileri temsilcileri ile yaptığı toplantılar neticesinde ortaya çıkan tabloya göre acilen şu tedbirlerin alınması çağrısında bulundu:

  1. Kredi sicilleriyle ilgili yeni bir düzenleme getirilmelidir.
  2. Gelir kaybı desteği salgın sonuna dek devam ettirilmelidir.
  3. Tüm kredi borçları yılsonuna kadar faizsiz olarak ertelenmelidir.
  4. SGK primleri dondurulmalı ve vergi affı getirilmelidir.
  5. Kıraathane esnafına kira yardımı yapılmalıdır.
  6. Hibe ve kira desteği salgın süresince devam ettirilmelidir.
  7. TV abonelik ücretleri iade edilmelidir.
  8. Kıraathane esnafına Ramazan ayına özel özel bir ödenek ayrılmalıdır.  
  9. Bir iki yıl geri ödemesiz “0” faizli kredi desteği verilmelidir.
  10. Birikmiş elektrik, doğalgaz, su faturaları hibe yoluyla karşılanmalı ya da yılsonuna kadar ertelenmelidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU