Okul inşaatında kanat açıklığı 25 santimetreye varan güve bulundu

Okul müdürü Meagan Steward "İnanılmaz bir şeydi" dedi

Queensland Müzesi'ne göre Avustralya'da yaklaşık 60 çeşit odun güvesi bulunuyor (NZHerald)

Avustralya'da bir okul inşaatında dev bir güve bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Queensland eyaletindeki Mount Cotton bölgesinde yer alan okulun inşaat çalışmaları sırasında işçiler dev bir odun güvesi ölüsüyle karşılaştı.

"İnanılmaz bir şeydi" diyen okul müdürü Meagan Steward, okul binasının konumu nedeniyle koala, ördek, valabi ve çalı hindisi gördüklerini fakat böylesine dev bir güveyle ilk defa karşılaştıklarını söyledi.

Queensland Müzesi'nin entomoloji bölümü küratörü Chris Lambkin, bilimsel adı Endoxyla cinereus olan dev odun güvesinin Queensland eyaletinden Yeni Güney Galler eyaletine kadar uzanan kıyı bölgelerinde yaşadıklarını belirtti.

Dev odun güvelerinin dişi olanlarının kanat genişliği 25 santimetre, uzunlukları 15 santimetre ağırlıklarıysa 30 gramı bulabiliyor. Erkek olanlarınsa kanat genişliği ölçüsü ve ağırlığı dişilerin yaklaşık yarısı kadar.

Lambkin, bölge sakinlerinin çoğu şehirde yaşadığından bu canlılarda çok ender karşılaştıklarını ifade etti.

Dev odun güvelerin nadir görülmesinin sebeplerinden bir diğeri de epey kısa ömürlü olmaları. Yetişkin olanları birkaç gün içinde çiftleşip yumurta bıraktıktan sonra ölüyor.

Öte yandan bilim insanlarının dev böceklerin larva dönemindeki ilk yıl gelişimlerine dair bilgisi sınırlı. Lambkin, yaklaşık üç yıl süren bu dönemden sonra güvelerin "2,5 santimetre uzunluğuna ve kurşun kalem kalınlığına" ulaştığını belirtti.



Independent Türkçe, Guardian, ABC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU