Jandarma Genel Komutanlığı'nda 223 ihraç: Kamu görevinden çıkarılanların 11'i 15 Temmuz'dan sonra göreve başlamış

İhraç edilenlerin büyük çoğunluğunun FETÖ'nün gizli haberleşme ağı olarak kullandığı belirtilen 'ankesörlü telefonla ardışık aranma' nedeniyle kamu görevinden çıkarıldığı belirtiliyor

Fotoğraf: AA

Jandarma Genel Komutanlığı'nda görev yapan 223 personel, dün ihraç edildi.

İhraç edilen 223 personelden 11'inin, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra göreve başlamış olması dikkat çekti.

40'ı subay, 182'si astsubay

İçişleri Bakanlığı'na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde çalışan ve dün ihraç edilen 223 personelden 40'ı subay, 182'si astsubay ve uzman çavuş olarak görev yapıyordu.

Kurumla ilişiği kesilenler arasında yer alan 1 personel ise sivil memur. İhraç personellerin en kıdemlisi ise jandarma kıdemli binbaşı olarak görev yapıyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Bakan onayı ile...

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016'da ilan edilen Olağanüstü Hal'in (OHAL) ardından çıkarılan Kanun Hükmündeki Kararnameler (KHK) ile, kamu görevinden ihraçlar yapılıyordu.

2 yıl süren OHAL dönemi, 18 Temmuz 2018'de sona erdi. OHAL'in kaldırılmasının ardından kamu görevinden ihraçlar, personelin bağlı olduğu bakanlık tarafından gerçekleştiriliyor. Dün ihraç edilen 223 kişi de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun onayı ile kamu görevinden çıkarıldı.

Ankesör soruşturması nedeniyle ihraç

İhraç edilenlerin büyük çoğunluğunun FETÖ'nün gizli haberleşme ağı olarak kullandığı belirtilen 'ankesörlü telefonla ardışık aranma' nedeniyle kamu görevinden çıkarıldığı belirtiliyor. 

Ankesör soruşturması nedir?

Peki 223 jandarma personelinin büyük çoğunluğunun görevine son verilmesine neden olduğu belirtilen ankesör soruşturması nedir?

Ankesör soruşturmasıyla, Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gizli haberleşme yöntemlerinden birinin açığa çıkarıldığı belirtiliyor.

Bu kapsamda, Yargıtay 16. Ceza Dairesi de ankesörlü veya kontörlü telefondan ardışık aranan kişinin örgütle bağlantısını gösteren 8 kriter sıralıydı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin kriterleri şöyle:

1- Mahrem imamların büfe/ankesörlü sabit telefon hattı ile hedef şahıslarla görüşmelerinde gizliliği sağlamak için arayacağı kişinin telefon numarasını çeşitli şifreleme metotları kullanarak kaydetmesi,

2- Aramaların tek taraflı ve kısa süreli olması veya sadece çağrıdan ibaret bulunması,

3- Aranan askerlerin genellikle rütbelerinin ve bağlı bulunduğu kuvvetlerin denk olması,

4- Aramanın mesai saatleri dışında yapılması,

5- Sorumlu şahsın, hedeflerin kaybolmasını sağlamak amacıyla askeri personeli aradıktan sonra tedbir amaçlı ilgisiz ve alakasız kişileri de ankesörle araması,

6- Aramanın 15 gün, ayda veya 2 ayda bir kez olmak üzere periyodik olması,

7- Mahrem imamın sorumlusu olduğu asker şahıs veya şahıslarla aynı ilde ikamet etmesi ve aynı ildeki sabit hatlarla iletişim kurması,

8- Aranan asker şahısların hatların takılı bulunduğu cihazların toplantı yerine götürülmemesi veya götürülse bile kapalı tutulması.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU