Elon Musk'ın insan beynine çip takmayı hedeflediği şirkette büyük ayrılık

Kurucuları arasında Elon Musk'ın ve 8 nöroloğun yer aldığı Neuralink, implante edilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmeyi hedefliyor

Beynine iki adet çip takılan 9 yaşındaki Pager adlı maymunun video oyunu oynadığı görüntüler büyük yankı uyandırmıştı (Neuralink)

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'ın kurduğu ve insan beynini bilgisayara bağlamayı amaçlayan Neuralink'in başkanı ve kurucu ortağı Max Hodak, şirketten ayrıldığını duyurdu.

Ayrılık sebebine dair ayrıntı vermeyen Hodak, haftasonu Twitter hesabından yayımladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bazı kişisel haberlerim var: Bir süredir (birkaç haftadır) Neuralink'te değilim. Orada bir stil kazandım ve büyük destekçisi olmaya devam edeceğim. Artık yeni ufuklara yelken açıyorum.

 


Gelecek planlarına dair de fazla ayrıntı paylaşmayan Hodak, "Sırada ne var?" diye soran bir takipçisine "Jurassic Park değil" cevabını verdi.

Girişimci, bu cevabı kısa süre önce yaptığı bir açıklamaya ithafen dile getirdi.

Nisan başında Hodak, yine Twitter paylaşımında genetik mühendisliğiyle dinozor üretilebileceğini ve Jurassic Park'ın gerçek olabileceğini yazmıştı. Hodak'ın açıklamaları basında büyük yankı uyandırmıştı.

Son dönemde Neuralink, tıpkı patronlarının açıklamaları gibi sansasyonel işlere imza atıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2016'da kurulan şirket, Ağustos 2020'de beyni çip yardımıyla bilgisayara bağlayacak teknolojiyi domuzlar üzerinde denemişti.

Bu, şirketin ilk canlı gösterimi olmuş ve kafalarına çip yerleştirilmiş domuzların kokladıkları, yemekle karşılaştıkları ve yedikleri her an küçük beyaz noktalar şeklinde bir ekrana yansıtılmıştı.

Son olarak da geçen ay başında şirket, beyninin iki lobuna birer çip takılan maymunun video oyunu oynadığı görüntüleri paylaşmıştı.

Kurucuları arasında Elon Musk'ın ve 8 nöroloğun yer aldığı Neuralink, yerleştirilebilir beyin-makine arayüzleri geliştirmeyi hedefliyor.

Şirkete göre beyin ve bilgisayarlar arasında köprü kurmak, birçok sinir sistemi hastalığına çözüm olabilir ve insanların nesneler aracılığıyla iletişim kurmasını sağlayabilir.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, Euronews

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU