Ev sinemasında bu hafta: Kadın sağlığına sarsıcı bir bakış; Asla Nadiren Bazen Her Zaman

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için "Never Rarely Sometimes Always" adlı filmi ve bu hafta çevrim içi platformlarda yayımlanacak diğer seçme filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

2020'nin sinema adına en iyilerini belirlemek için dünya genelinden 231 eleştirmen ve sinema yazarının oylarıyla seçilen, 2020 yılı içerisinde Kuzey Amerika'da sinema salonlarında gösterime girmiş ya da dijital olarak yayınlanmış filmler arasından yapılan tercih listesine ikinci sıradan giren Never Rarely Sometimes Always bu haftadan itibaren beIN CONNECT'in Dramalar kuşağında gösterime giriyor.

Digitürk, mayıs ayındaki tam kapanma sürecinde daha önce görülmemiş ve Türkiye'de vizyona girmemiş filmleri bu tam kapanma süresi içinde üyeleriyle ücretsiz bir şekilde buluşturuyor.


Kadın sağlığına sarsıcı bir bakış; Asla Nadiren Bazen Her Zaman

Yönetmen: Eliza Hittman / Oyuncular: Eliazar Jimenez, David Buneta, Christian Clements, Sam Dugger, Talia Ryder, Sharon Van Etten, Aurora Richards, Rose Elizabeth Richards, Ryan Eggold, Sidney Flanigan, Brian Altemus, Lizbeth MacKay, Mia Dillon, John Ballinger Sr., Drew Seltzer, Amy Tribbey, Bill Vila, Théodore Pellerin, Omar Dugue, Bryse Gregory, Denise Pillott, Sipiwe Moyo, April Szykeruk, Ronnick McCoy, Jingjing Tian, Guy A. Fortt, Cassandra Pogensky, Carolina Espiro, Kelly Chapman, Frank Chavez, Michael Erik, Salem Murphy, Kim Berrios Lin, Sonia Luz Rose Mena, Alana Barrett-Adkins, Kaeta Jarkow, Tate Pontone, Julia Grant, Tommy Kelly, Nolan Schaffer, Zachary Dill, Tamara Lee, Zachary Asnis, Alexander Carney, Andrew Glaszek, Lester Greene, Deepti Menon, Luz Ozuna, Brett Puglisi / Süre: 101 dakika
 

 

Amerikalı bağımsız film yapımcısı Eliza Hittman'in yazıp yöneterek, 17 yaşındaki başrol oyuncusu Autumn'u odağına aldığı, genç bir kadının seçme hakkı hakkında şimdiye kadar yapılmış en iyi film olma özelliğini taşıyan Never Rarely Sometimes Always adlı bu film; istemediği gebeliği konusunda medikal destek almak için kuzeni Skylar ile birlikte yaşadığı kırsal bölgeden New York'a doğru bir yolculuğa çıkan bir gencin hikâyesini anlatıyor.

Kelimelere nadiren ihtiyaç duyulan bir ilişkiyi tasvir etme konusunda kusursuz bir iş çıkaran Eliza Hittman'ın bu filminde Sidney Flanigan, hiçbir ergenin yaşamak istemeyeceği bir macera olsa da kürtaj olmanın tüm o duygusal ve sarsıcı deneyimini ustalıkla içselleştiriyor ve bu duyguyu, yönetmenin yakın çekimlerinde seyirciye müthiş bir performansla aktarmayı başarıyor.


Kız sorunları

Autumn, Pennsylvania'nın muhafazakâr denebilecek kırsal kesiminde kendi halinde yaşayan bir genç kızdır, ancak bir gün sakin denebilecek hayatı, hamile olduğunu öğrenmesi ile altüst olur.

İçine kapanık bu genç kız, istenmeyen hamileliği karşısında ne yapacağını başlarda bilemez, ergenlik dönemindeki sorunları için evde destek alabileceği pek kimsesi de yoktur.
 


Zaten ihmalkâr ebeveynlerine güvenmektense kendi başının çaresine bakmayı yeğleyecek karakterde biri olan Autumn nihayetinde doktora gitmesi gerektiğinde bu süreçte en büyük desteği kuzeni Skylar'dan alıyor.

Skylar ona neden doktora gittiğini sorduğunda, Autumn "kız sorunları" diyerek bunu geçiştirmeye çalışsa da kuzeni, bu cevabın "hamilelik" ile ilgili bir sinyal olduğunu hemen anlıyor.
 


Böylelikle çok geçmeden kasabadaki bir kadın sağlığı kliniğini ziyaret eden Autumn, burada görüştüğü kişiye kürtaj olasılığını sorduğunda, klinik çalışanı ona yaşamla ilgili bir video gösteriyor ve "güzel bebeği" hakkında ona bir motivasyon vermeye (ya da yüklemeye) çalışıyor.
 


Bir kadının kürtaj deneyimi, sağlık uzmanlarından ve sevdiklerinden aldığı desteğe bağlı olarak büyük ölçüde farklılık gösterebilir, ancak istediği şeyin bir doğum yapmak olmadığını bilen Autumn, reşit olmayan bir çocuk olarak kürtaj yaptırmak için ebeveynlerinden izin almak zorunda kalmayacağı New York'a gitmeye karar veriyor.
 


Bu her ne kadar imkânsız bir plan gibi durmasa da bu durum elbette meteliksiz bu gençler için öyle pek kolay görünmüyor; her şeyden önce yolculuğu finanse edebilmeleri gerekiyor.

Bunun üzerine bu sorunu çözmek için kuzenine bir planı olduğunu söyleyen Autumn, şehre giderken otobüs biletlerini ödeyebilmek için çalıştıkları mağazanın çekmecesinden para çalarak yola çıkıyor.
 


Böylelikle yola koyulan iki genç kız, arkadaşlık, cesaret ve sevgiyi keşfettikleri zorlu bir maceraya atılıyor.
Pennsylvania'nın kırsalından çıkıp New York'un sokaklarına gelen Autumn ise nihayetinde burada hayatının en büyük kararını veriyor.
 


İki genç kız

Dünyanın hiçbir yeri genç bir kız için güvenli değildir…


İki genç kızın yaptıkları plana göre bu yolculuk bir günlük bir seyahat olacaktır, ancak New York'taki sağlık uzmanları, Autumn'un hamileliğinin Pensilvanya kliniğinin belirlediğinden daha ileride olduğunu keşfettiklerinde, bu durum gerekli ameliyatın türünü ve yaptırabileceği yeri değiştirerek çileyi günlerce uzatıyor ve haliyle bu yeni süreç gençler üzerinde yoğun bir baskı yaratıyor.
 


Evdeki hesapları çarşıya uymayan ve bu operasyonel değişiklikle nakit sıkıntısı artan çift için bu durum, uyuyacak hiçbir yeri ve karınlarını doyuracak paraları olmadan şehirde vakit geçirmek zorunda kaldıkları bir kabusa dönüşüyor.

Üstelik hayatındaki erkekleri en iyi ihtimalle bir baş belası ve en kötü ihtimalle de bir tehlike olarak gören Autumn'un kişisel kaygılarının yanı sıra kuzeni Skylar'ın da erkeklerle olan ilişkisi bu mevcut durumu ve ortamı oldukça tekinsiz bir hale getiriyor.
 


Ama diğer taraftan genç yaşlarına rağmen, ikisi de erkeklerin onlardan ne beklediğini gayet iyi bilen ikili, ortamda hayatta kalmak için karşılarına çıkan fırsatları nasıl istismar edebilecekleri konusunda oldukça pragmatik bireylere dönüştürüyor.

Yönetmen, Autumn'u her kadının kendi başına verme hakkına sahip olması gereken zaten zor bir kararı alırken ayrıca karşılaştığı sistemik zorluklarla yüzleştirirken seyirciyi de tüm bu konular üstüne düşünmeye zorluyor ve sanki bize "dünyanın hiçbir yeri genç bir kız için güvenli değildir" mesajını vermeye çalışıyor.
 


Eliza Hittman, Autumn'u daha sevimli kılmak için koşullarını ahlaki hale getirmeye veya abartmaya çalışmıyor, ama yine de filmde; Autumn'un kendi kasabasında gittiği klinikte bebeği tutmak için genç kızı suçlamaya çalışan, onun moralini bozan ve daha da içine kapanmasına sebep olan hemşirenin aksine New York'ta gittiği klinikte, cinsel şiddet hakkında kişisel sorular sorarak onunla empati kurmaya çalışan hemşire arasındaki fark, genç kızın bu kadar zor bir deneyimden tek başına geçmek zorunda olmadığını da nihayet anlaması için bir kapı aralıyor.

Asla Nadiren Bazen Her Zaman yavaş ilerleyen bir film olsa da bu genç kadınlar film bittikten çok sonra da akıllardan kolay kolay çıkmayacak bir dramla seyirciyi baş başa bırakıyor.


Haftanın diğer filmleri

Ailem Robotlara Karşı

Yönetmen: Michael Rianda, Jeff Rowe / Oyuncular: Abbi Jacobson, Danny McBride, Maya Rudolph, Michael Rianda, Eric André, Olivia Colman, Fred Armisen, Beck Bennett, Chrissy Teigen, John Legend, Charlyne Yi, Blake Griffin, Conan O'Brien, Doug the Pug, Melissa Sturm, Doug Nicholas, Madeleine McGraw, Ellen Wightman, Sasheer Zamata, Elle Mills, Alex Hirsch, Jay Pharoah, Natalie Canizares, Jeff Rowe, Zeno Robinson, Grey Griffin, Will Allegra, Alison Rich, Griffin McElroy / Süre: 113 dakika
 

 

Dünyayı kurtarmak için inanılmaz olmak gerekmez…


Oscar ödüllü "Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde" ve "Lego Filmi"nin yaratıcıları bu kez bir animasyon filmiyle karşımızda.

Netflix'in Bilim Kurgu ve Fantastik Aile Komedileri kategorisinde bu hafta gösterime giren The Mitchells vs. the Machines adlı bu animasyon; ülkeyi baştan başa kat ettikleri yolculukları robot kıyameti ile yarıda kesilen ve tüm insanlığın kaderi ellerinde olan dünyanın en tuhaf ailesinin hikayesini anlatıyor.

Uyumsuz ve tuhaf bir ailenin yolculuğu, kendilerini aniden bir robot kıyametinin ortasında bulmalarının ardından altüst olur; onlar artık hiç beklenmedik bir şekilde dünyanın son umududur.

Kendilerini hayatlarının en büyük macerasında, dünyayı bir robot kıyametinden kurtarmaya çalışırken bulan bu sıradan ailenin öyküsünde her şey yaratıcı ve aykırı bir tip olan Katie Mitchell'in hayallerindeki film okuluna kabul edilmesiyle başlar.

Katie evden ayrılıp kendisini anlayan insanlarla tanışmaya can atarken doğa tutkunu babası bir fikirle çıkagelir; aralarındaki bağı güçlendirmek için onu okula ailece götüreceklerdir.

Böylece hep birlikte oldukça tuhaf ve zorlama bir yolculuğa çıkarlar.

Her şey beklendiği kadar berbat geçerken aile kendini bir robot ayaklanmasının ortasında buluverir.

Akıllı telefonlardan robot elektrikli süpürgelere ve şeytani Furby'lere varıncaya kadar bilgisayar çipi olan her şey gezegendeki insanları yakalamak için canlanır.

Şimdi insanlığı kurtarma görevi neşeli anne Linda, Katie'nin tuhaf erkek kardeşi Aaron, pofuduk köpek Monchi ve iki şapşal ama sempatik robot dâhil Mitchell ailesinin omuzlarındadır.

Ailem Robotlara Karşı; bizleri eşsiz kılan nitelikleri kabullenmek, teknolojiyle dolu dünyamızda insan olmanın anlamını kavramak ve beklenmedik olaylar yaşandığında bizler için en önemli kişilere sıkı sıkıya tutunmak üzerine eğlence ve aksiyon dolu bir film.

Michael Rianda tarafından yönetilen filmin yapımcılığını Kurt Albrecht ile Oscar ödüllü yapımcılar Phil Lord ve Chris Miller üstlendi.

Filmin İngilizce seslendirme kadrosunda Abbi Jacobson, Danny McBride, Maya Rudolph, Beck Bennett, Fred Armisen, Eric Andre ve Oscar ödüllü Olivia Colman yer aldı.

 

Ayrılmalıydın

Yönetmen: David Koepp / Oyuncular: Kevin Bacon, Amanda Seyfried, Avery Tiiu Essex, Colin Blumenau, Lowri Ann Richards, Joshua C Jackson, Eli Powers / Süre: 93 dakika
 

 

beIN CONNECT'in Korku Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren You Should Have Left adlı bu filmde; evliliklerinde sorun yaşayan Theo ve Susanna, ilişkilerini onarmak için kızlarıyla birlikte bir tatile giderler ancak iyi başlayan tatil, çok geçmeden büyük bir kabusa döner, küçük kızı Ella ise yaşanan olayların tam ortasında yer alır.

Biraz karanlık, biraz kıskanç ve biraz da bencil, orta yaşlarında bir adam olan Theo Conroy ile genç aktris karısı Susanna, pek konusunu etmedikleri ancak son zamanlarda sarsılmaya başlayan evliliklerini sürdürmektelerdir.

Uzun süredir bariz olan evlilik sorunları Theo'nun sıklaşmaya başlayan kıskançlık krizleri nedeniyle iyice kötüye gidince aile, tek başlarına, tanıdıklarından ve stresten uzak kalabilecekleri ve evliliklerini onarabileceklerini düşündükleri muhteşem bir Galler kasabasını tatil için seçerler.

Kızları Ella ile birlikte kasabaya vardıklarında kalacakları evin ve tabiatın güzelliği karşısında büyülenen aile çok yakında bu güzelliklerin aslında göründüğü gibi olmadığını anlayacaklardır, çünkü eve girdikleri anda etkilenen ve evi karış karış gezmek isteyen aile kısa sürede bu evde bir tuhaflık olduğunu sezmeye başlayacaktır.

Gözlerden uzak olan bu kasaba ve özellikle de değişik mimarisi ile zaten esrarengiz olan bu evde hem Theo hem de Susana geçmişteki karanlık sırları ve günahları ile yüzleştikçe aralarındaki tartışmalar da gittikçe hararetlenir, aralarındaki bitmeyen kavgalar Susana'nın kafasını dinlemek için arabayı da alıp biraz uzaklaşması ile son bulur.

Fakat bu kavga Theo için de evliliklerindeki son kavga olacaktır çünkü hem karanlık geçmişi hem de içinde bulundukları bu özel ev, kolay kolay Theo'dan vazgeçmeyecek ve onu ölümcül bir seçim yapması için zorlayacaktır.

 

Bir

Yönetmen: Santhosh Viswanath / Oyuncular: Mammootty, Joju George, Murali Gopy, Mathew Thomas, Nimisha Sajayan, Salim Kumar, Gayathri Arun, Ishaani Krishna, Ranjith, Shankar Ramakrishnan, Siddique, Jagadish, Binu Pappu, Sudev Nair, Sanjay Padiyoor, Nandu, Mammukoya, Tarun Dhanrajgir, Alencier Ley Lopez, Sudheer Karamana, Meghanadhan, Suresh Krishna, Rizabawa, Vettukili Prakash, P. Balachandran, Sreeja Das, Sadiq, Prem Kumar, Jayan Cherthala, Jayakrishnan, Balaji Sarma, Baiju V.K., Mukundan, Archana Manoj, Krishna Kumar, Kalabhavan Haneef, Azees Nedumangad, Aaryan Krishna Menon, Shiju Abdul Rasheed, Nishanth Sagar, Bilas Chandrahasan Nair, Yadu Krishnan, Dinesh Panicker, Abu Salim, K.T.S. Padannayil, Prasanth, Premjith Lal, Madhu, Balachandra Menon, Nasser Latif, Riyas Narmakala / Süre: 151 dakika
 

 

Her seçmenin aklında ideal bir Başbakan vardır…


Netflix'in Hindistan Yapımı Politik Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen, politikacıların doğası ve bizi yöneten sistem hakkında bazı sorular soran, seçmenlerin aklındaki idealist resmi yansıtmaya çalışan One adlı bu film; sarsıcı bir sosyal medya gönderisinin, ateşli bir iktidar mücadelesini tetiklemesiyle Kerala'nın güçlü başbakanının partisine olan bağlılığı ve kişisel ilkelerinin sınandığı bir hikâyeyi anlatıyor.

Hikâye, bir garsonun aldığı bir yemek siparişi sonrasında yiyecekleri teslim etmek için gittiği bir apartmanda on ikinci kata merdivenlerle çıkarken bayılması ve hastaneye kaldırılmasıyla başlıyor.

Garsonun ailesi haberi alır almaz hastaneye ulaşıyor, ancak çocukları Sanal ve Seena'nın içeri girmesine izin verilmiyor, çünkü Başbakan Kadakkal Chandran bazı tıbbi kontroller için oradadır.

Bu durum ise hastanenin çevresini bloke eden polis ile vatandaşlar arasında gerginliğe yol açar ve gizlice içeriye girmeye çalışan Sanal yaralanır.

Polislerin oradaki davranışları, Sanal'ın sahte bir profilden Başbakan aleyhine bir Facebook gönderisi yazmasına neden olur.

İktidarı devirmek için doğru anı bekleyen muhalefet ise bu sırada bir fırsat yakalar ve Chandran kendini bir krizin ortasında bulur.

Yolsuzluğa karşı taviz vermeyen tavrı ve diktatörlük eylemleri ona birçok düşman kazandıran Kerala'nın Başbakanı Kadakkal Chandran karşı karşıya kaldığı bir iddia sonrasında olaylar bir anda daha da şiddetlenir; iktidar ile muhalefet arasındaki rekabet ve çekişme daha da kızışır.

 

Dans Zamanı

Yönetmen: Stanley D'Costa / Oyuncular: Sooraj Pancholi, Isabelle Kaif, Sammy Jonas Heaney, Rajpal Yadav, Gabriel Constantin, Rodrig Andrisan, Ro Ashika, Evelina Asmonaite, Gergo Baranyi, Emily Beach, Adam Blaug, Colin Blyth, Caro Breton, Daniel Carbonero, Munashe Chirisa, Tiziana Coste, Priyasha Das-Chowdhury, Waluscha De Sousa, Ferroz Fernandez, Nisha George, Shaj Goku, Keith Guest, Tony Holness, Ken Hough, Diana Hübel, Elle Jones, Dimple Kumar, Adam Lazarus, Sergei Lebedev, Mariia Legun, Amy Maghera, Soni Marwah, Zivile Matikiene, Daniel Maya, Shaun Mcenery, Frina Mehta, Mayank Kumar Mishra, Bharat Mistri, Natasha Powell, Jim Quirke, Karl-Martin Rantapelkonen, Tony Richardson, Atul Sharma, Joanna Shegera, Natalie Shew, Ayvianna Snow, David Sullivan, Fiona Thompson, Marina Ungureanu, Samantha Sharon Watson / Süre: 113 dakika
 

 

Netflix'in Hindistan Yapımı Müzikal Filmler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Time to Dance adlı bu filmde; hikâye, dansçı bir kızın etrafında dönüyor.

Isha bir gün William adında bir gençle tanışır ve ona âşık olur; sonrasında hayatlarının merkezindeki dans onları birbirine iyice yakınlaştırır, ancak hayatlarında beklenmedik olaylar meydana geldikçe işler yeni bir hal alır.

William ve Isha, Londra'nın en büyük balo salonunda gerçekleşecek Latin dans şampiyonasını kazanma hayali içindeyken, provalardaki yanlış bir adım Isha'nın dans pistinde yaralanmasına neden olur ve yarışmayı kazanma arzusu bu tutkulu genç için başka bir bahara kalmış gibi görünür.

Dansa dayalı bir film olmasına rağmen zayıf müzikleri yüzünden eleştirilen yine de sondaki performansı ile izleyiciyi büyüleyen yapım bu türde çekilmiş filmlerin adımlarını takip ediyor.

 

Dün, Bugün, Yarın
 

 

Türkiye'nin en uzun soluklu festivallerinden Akbank Caz Festivali etkinlik ve konserlerin yapılamadığı bu özel dönemde Türk Cazı'na kayıtlarıyla, söyleşileriyle ve belgesel çekimleriyle arşiv niteliğinde önemli eserler kazandırmaya devam ediyor.

Bugüne kadar 5 binin üzerinde uluslararası ve Türk caz sanatçısını ağırlayan ve caz müziğinin yeni nesillere aktarılması için bugüne kadar 773 konser, bin atölye ve 100'ün üzerinde söyleşi ile 500 binin üzerinde izleyiciye ulaşan Akbank Caz Festivali'nin, 30'uncu yılına özel olarak oluşturulan albümün hazırlık sürecini içeren arşiv niteliğindeki belgesel, 30 Nisan Dünya Caz Günü'nde sanatseverlerle buluşuyor.

Organizasyonu ve içerik programlaması Pozitif iş birliğiyle gerçekleştirilen, Dün, Bugün, Yarın adını taşıyan ve Akbank Caz Festivali'nin 30. yılına özel kayıtlarla; 30 özgün beste ve 80'e yakın sanatçının performansını içeren çalışma kapsamında, kayıt süreci ve sanatçı söyleşilerinden oluşan belgesel, hem geçmiş 30 yılın hem de dönemin ruhunu yansıtması bakımından önemli bir değer taşıyor.

23 farklı müzisyen ve grubun stüdyo çalışmalarının ve mini röportajların yer aldığı belgeselin çekimleri 11-28 Temmuz tarihleri arasında Hayyam stüdyolarında gerçekleşti.

Yönetmenliğini Umut Kebabcı'nın üstlendiği belgeselin yapımını X Film Works, yapımcılığını Uluç Keçik ve Yakup İncebay gerçekleştirdi.

 

Kusursuz Öğrenci

Yönetmen: Chaitanya Tamhane / Oyuncular: Aditya Modak, Arun Dravid, Sumitra Bhave, Deepika Bhide Bhagwat, Kiran Yadnyopavit, Abhishek Kale, Neela Khedkar, Makarand Mukund, Kristy Banerjee, Prasad Vanarse, Ashwini Kulkarni / Süre: 127 dakika
 

 

Hint klasik müziğinin edebi bir macera olarak görülmesi boşuna değildir…


Chaitanya Tamhane'nin Venedik Film Festivali'nde iki ödül kazandığı, baş yapımcılığını Alfonso Cuarón'un üstlendiği, Netflix'in Hint Yapımı Müzik ve Müzikaller kategorisinde bu hafta gösterime giren The Disciple adlı bu filmde; öz güven eksikliği, fedakârlık ve zorluklar, Hint klasik müziği şarkıcısını varoluşsal bir krize sürükler, üstelik o, ustalığa hiç erişemeyecek gibidir.

Küçük yaşlardan itibaren babasının tutkusu ve bilimsel arayışları sayesinde hayatını Hintli bir klasik müzik vokalisti olmaya adayan Sharad Nerulkar eski ustaların, gurusunun ve babasının geleneklerini ve disiplinini özenle uygular.

Bir vokalist olarak başarılı olmaya, babasının izinden gidip onun başarısız olduğu yerlerde kendisini kanıtlamaya çalışır.

Ancak yıllar geçtikçe Sharad, babasına, usta olarak gördüğü kişilere ve sanatına olan bağlılığına rağmen, uğruna çok çalıştığı mükemmelliği elde etmenin gerçekten mümkün olup olmadığını sorgulamaya başlar.

 

Limbo'da Oturmak

Yönetmen: Stella Corradi / Oyuncular: Pippa Bennett-Warner, Andrew Dennis, Nadine Marshall, C.J. Beckford, Patrick Robinson, Jay Simpson, Taija Bryan, Florisa Kamara, Corinne Skinner-Carter, Joy Richardson, Jane Wood, Elliot Edusah, Simon Lenagan, Tim Preece, Paul Bridle, Michael Workeye, Zachary Hart, Ian Drysdale, Leo Wringer, James Woolley, Clara Onyemere, Sarah Woodward, Steve Edwin, Anna Madeley, Eddie Osei, Suzanne Packer, Natalie Coombs, Ethan John Fernandes, Phil Hodges, Obie Matthew, Paul O'Kelly, Matt Rentell, Kai Justine Roberts, Lucas Antoine Starrets, Elena Valdameri / Süre: 89 dakika
 

 

Bu film herkes tarafından izlenmeli ve hatta tüm politikacılara gösterilmelidir…


Netflix'in Dramalar kuşağında bu hafta gösterime giren Sitting in Limbo adlı bu film; İngiltere'de bakanı koltuğundan eden Windrush Skandalı'yla ilgili bir film.

1940'ların ikinci yarısından 1970'li yıllara kadarki dönemde İngiltere'nin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ortaya çıkan işçi açığını kapatmak üzere Britanya Adası'na gelen ve eski İngiliz kolonisi ülkelerin vatandaşları olan kesimlere kısaca "Windrush nesli" deniyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı yetkililerinin Windrush neslinden göçmenleri sınır dışı etmeye çalıştığı, buna gerekçe olarak da göçmenlerin gerekli belgelerinin olmamasını göstermesi ülke basınına yansıyınca bu büyük bir yankı uyandırır.

Özellikle Karayip ülkelerinden gelen göçmenlerden ve akrabalarından İngiltere'de oturma ve çalışma iznine sahip olduklarına dair bir dizi belgeyi İçişleri Bakanlığı'na sunmalarının istendiği, belgelerin sunulmaması durumunda sınır dışı edilmekle tehdit edildikleri, hükümetin sistematik bir baskı uyguladığı ve bu nedenle de bu göçmenlerin işlerini kaybettikleri, sağlık hizmetlerinden yararlanamaz hale geldikleri ortaya çıkar.

Birleşik Krallık'a taşınmış, onlarca yıl çalışmış ve vergisini ödemiş bu vatandaşlardan biri olan Anthony Bryan'ın da İçişleri Bakanlığı'nın yanlışlıkla onu yasadışı göçmen olarak sınıflandırması nedeniyle elli yıl boyunca kurduğu hayatı altüst olmuştur.

İngiliz hükümetini utandıran rahatsız edici bu hikâye, Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığı'nın göçle ilgili düşmanca çevre politikasının kurbanlarından biri olan Jamaika doğumlu İngiliz Anthony Bryan'ın gerçek yaşam deneyimlerine odaklanıyor.

 

Uzaylılar Vücudumu Çaldı

Yönetmen: Sean McNamara / Oyuncular: Ty Consiglio, Christian Convery, Bruce Coville, Jayden Greig, Carmela Nossa Guizzo, Christina Lewall, Lauren McNamara, Dan Payne, Sean Quan, Tristan Risk, Kirsten Robek, Sandy Robson, George Takei, Travis Turner, Alex Zahara / Süre: 88 dakika
 

 

Netflix'in Fantastik Komediler kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen ve Bruce Coville'nin dünya çapında çok satan kitap serisinden uyarlanan Aliens Stole My Body adlı bu filmde; Şerif Yardımcısı Rod Allbright'ın bedeni galaksideki en acımasız kötü adam B'KR tarafından çalınır.

Galaksi devriye ekibi uzun bir çalışmadan sonra nihayet geri dönmüşlerdir ama dönerken şerif yardımcısının bedeni de kaybetmişlerdir.

Cesaretlerini sınayan uzaylı komplolarından oluşan bir ağa çekilen ve mürettebatıyla birlikte çalışırken bir gezegende mahsur kalan filmin kahramanları, B'KR'yi durdurabilecek tek kişiyi bulmak için yeni bir göreve çıkarlar.

 

Vahşi Köpek

Yönetmen: Ahishor Solomon / Oyuncular: Nagarjuna Akkineni, Kelly Dorji, Avijit Dutt, Bilal Hossein, Jay Jha, Saiyami Kher, Atul Kulkarni, Anish Kuruvilla, Dia Mirza, Vinay Nallakadi, Trivikram Nallamshetty, Mayank Parakh, Pradeep, Dayanand Reddy, Ali Reza, Malhottra Shivam, Rahul Singh, Prakash Sudarshan, Vamsi Raghava Yenumula / Süre: 145 dakika
 

 

Hint mahkemesi, yasadışı bir İslamcı militan grubunun iki üyesini 2007 yılında güneydeki Haydarabad kentinde meydana gelen iki patlamadan dolayı mahkûm etmişti.

Biri açık hava oditoryumu, diğeri ise bir restoranda meydana gelen patlamalarda en az 42 kişi ölmüş, 60'tan fazla kişi de yaralanmıştı.

Netflix'in Hint Yapımı Suç ve Aksiyon Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime girmesi beklenen Wild Dog adlı bu film; Ağustos 2007'de meydana gelen Haydarabad bombalamaları ve soruşturmalarının dramatik bir sunumunu ekranlara getiriyor.

 

Ve Yarın Tüm Dünya

Yönetmen: Julia von Heinz / Oyuncular: Mala Emde, Noah Saavedra, Tonio Schneider, Andreas Lust, Luisa-Céline Gaffron, Nadine Sauter, Ivy Lissack, Hussein Eliraqui, Victoria Trauttmansdorff, Michael Wittenborn, Heidi Walcher, Stefan Einfalt, Robert Besta, Christopher Hans, Constanze Weinig, Wolfram Huber, Matthias Bundschuh, Frederik Bott, Elke Birkheuser, Henning Gisken Mittwollen, Frieda Knabe, Eddie Irle, Mutlu Acar, Antonio Lallo, Stephanie Haiber, Matthias Emberger, Lee Huang / Süre: 111 dakika
 

 

Kimse ciddiye almıyorsa koyulmuş bu kanunların ne değeri var ki…


Netflix'in Almanya Yapımı Sosyal Konulu Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren, 93. Akademi Ödülleri'nde Almanya'nın En İyi Uluslararası Film kategorisi için aday gösterdiği And Tomorrow the Entire World (Und morgen die ganze Welt) adlı bu filmde; antifaşist bir gruba katılan hukuk fakültesi öğrencisi, kendini giderek daha tehlikeli durumlarda bulur ve yavaş yavaş şiddetin içine çekilir.

20 yaşında bir hukuk öğrencisi olan Luisa, neo-Nazilere şiddetle karşı çıkan anti-faşist bir hareketin üyesi olur.
Yerel bir neo-Nazi çetesi tarafından planlanan bir saldırıdan haberdar olduğunda Luisa, arkadaşları Alfa ve Lenor ile birlikte liberal demokrasiyi savunmak için harekete geçer.

Ancak çok geçmeden Luisa, düşünceleri doğrultusunda nereye kadar ileri gidebilecekleri sorusuyla karşı karşıya kalır.

 

Vicdansız

Yönetmen: Stefano Sollima / Oyuncular: Michael B. Jordan, Jodie Turner-Smith, Jamie Bell, Guy Pearce, Lauren London, Jacob Scipio, Todd Lasance, Jack Kesy, Lucy Russell, Cam Gigandet, Luke Mitchell, Artjom Gilz, Brett Gelman, Merab Ninidze, Alexander Mercury, Colman Domingo, Rae Lim, Sumi Somaskanda, Zoe Günther, Jill Holwerda, Angus McGruther, Conor Boru, Alec Rosenthal, Derek Meisenburg, Michael Akinsulire, James Ballanger, Oxana Evdokimova, Bella Shaw, Jay Jackson, Mel Fair, Sam Coulson, George Asprey, Yolette Thomas, Kazy Tauginas, Grisha Reydler, Gina Jun, Frank Bliss, Reza Brojerdi, David Burnell IV, Corey Calliet, Tom Colley, Marisol Correa, Paul D'Elia, Emily Eaglin, Rich Graff, Sydney Lafaire, Brooke Lawsing, Robert Maaser, Stephanie McIntyre, Jesse Milliner, Anita Moore, May Porter, Adrian Rawlins, Kate Sumpter, Chuck Taber, Rauand Taleb, William L. Thomas, Scott von Berg, Alexander Yassin / Süre: 109 dakika
 

 

Amazon Prime Video Türkiye, Michael B. Jordan imzalı Tom Clancy's Without Remorse filmini bu hafta itibarıyla izleyicilerle buluşturuyor.

Tom Clancy'nin 1993 tarihli romanından uyarlanan, başrolünü ve yapımcılığını Michael B. Jordan'ın üstlendiği bu film; serinin ve Tom Clancy's Jack Ryan evreninin en önemli karakterlerinden olan John Clark'ın etkileyici hikayesini anlatıyor.

Filmde; deniz kuvvetlerinde görev yapan John Clark, karısının öldürülmesi üzerine intikam almak için çıktığı yolda, çok daha büyük bir komplonun kurbanı olmak üzeredir.

Katıldığı gizli bir operasyonun ardından, Rus askerlerinden oluşan bir birlik tarafından ailesi intikam için katledilen kıdemli şef John Clark, ne pahasına olursa olsun suikastçıların peşine düşer.

Bir donanma komandosu ve gizli CIA ajanıyla güçlerini birleştiren Clark, takibi sırasında farkında olmadan ABD ile Rusya arasında savaş çıkarmayı amaçlayan büyük bir komployu da ortaya çıkarır.

Kişisel onuru ve ülkesine olan sadakati arasında kalan Clark, keşfettiği bu komployu durdurmak ve arkasındaki güçlü kişileri ortaya çıkarmak için tüm düşmanlarıyla pişmanlık duymadan savaşmak zorunda kalır.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Her zaman kaliteli ve ödüllü yapımları izleyicilerine sunmayı hedefleyen Digitürk, Ramazan Bayramı'nı da kapsayan ve 17 Mayıs'a kadar sürecek olan tam kapanma dönemi boyunca yerli/yabancı dizi, film, yaşam ve belgesel içerikli kanallarını tüm üyelerine açıyor.

Bu kapsamda zengin içerikleriyle, üyelerinin keyifli vakit geçirmeleri için birbirinden renkli dizi, film, yaşam ve belgesel kanalını kullanıma açan Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün ayrıca izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin film kütüphanesi de daha önce görülmemiş filmleri üyeleriyle buluşturmaya devam ediyor.

Digitürk ve beIN CONNECT'in mayıs ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmler ise şöyle;

  • 1 No'lu Mahkûm: Danny Trejo'nun Yükselişi (Inmate #1: The Rise of Danny Trejo, 2019)
  • David Copperfield'ın Çok Kişisel Hikayesi (The Personal History of David Copperfield, 2019)
  • Ölü Nöbeti (The Vigil, 2019)
  • Pavarotti (2019)
  • Radyoaktif (Radioactive, 2019)
  • Uzaydan Gelen Renk (Color Out of Space, 2019)


BluTV

İstediğiniz zaman, istediğiniz yerden, birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayını reklamsız izlemenizi sağlayan, Doğan Holding çatısı altında kurulmuş bir dijital televizyon platformu olan Türkiye'nin lider yerli online video platformu BluTV'nin mayıs ayının bu ilk haftasında yayın programında öne çıkan filmlerinden bazıları şöyle;

  • Annabelle: Kötülüğün Doğuşu (Annabelle: Creation, 2017)
  • Ayı Paddington 2 (Paddington 2, 2017)
  • Full Metal Jacket (1997)
  • Komplo (Conspiracy, 2001)
  • Komşu Kızı (The Girl Next Door, 2004)
  • Yarının Sınırında (Edge of Tomorrow, 2014)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan ve kütüphanesine eklediği yapımlarla dikkat çeken, film ve dizi kanalı FilmBox'ın mayıs ayının bu ilk haftasında öne çıkan filmleri şöyle;

  • Açık Kapı (Open Door, 2019)
  • Alkışçı (The Clapper, 2017)
  • Altın (Gold, 2016)
  • Evlat Gibi (Just Like the Son, 2006)
  • İstila Altında (Captive State, 2019)
  • Kabustan Gelen (Before I Wake, 2016)
  • Kadının Olamam (I Could Never Be Your Woman, 2007)
  • Matusalem (1993)
  • Spark: Bir Uzay Macerası (Spark: A Space Tail, 2016)
  • Şantaj (Extortion, 2017)
  • Şef (Chef, 2014)
  • Yakın Düşmanlar (Enemies Closer, 2013)
  • Yaşasın Meksika! (¡Que Viva Mexico! - Da zdravstvuyet Meksika!, 1979)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle mayıs ayının bu ilk haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Charulata (1964)
  • Dul Kadınlar (Widows, 2018)
  • Mezuniyet (Bacalaureat / Graduation, 2016)
  • Saplantı (Unsane, 2018)
  • Siyah Güneş (Black Sun, 2019)
  • Sürekli Tatil (Permanent Vacation, 1980)
  • Uzun Kız (Dylda / Beanpole, 2019)


Netflix

"Birbirimize sadece bir hikâye uzaklığındayız" sloganıyla dünyada 30'u aşkın dilde, 190'dan fazla ülkede, 207 milyonu aşkın ücretli kullanıcısına, favorisi hâline gelecek bir sonraki hikâyeyi bulmalarına yardımcı olmak için farklı türlerde uzun metrajlı filmler, belgeseller, diziler, animeler ve ödüllü orijinal içerikler sunan Netflix, yeni yapımları ile çemberi genişleterek büyümesini sürdürüyor.

Pandemi sebebiyle ekran başında uzun saatler geçirdiğimiz şu günlerde dünyanın en popüler dijital içerik platformuna dönüşen Netflix birbirinden ünlü isimlerin yer aldığı yapımlarıyla da hayatımızı renklendirip evde sinema keyfini sürdürmemizi sağlamaya hız kesmeden devam ediyor.

Netflix'e ilginin hayli yüksek olduğu şu sıralar cesur hikâyeler ve performanslarla büyüleyen sezonun en yeni filmlerinin yanı sıra, mayıs ayının bu ilk haftasında platforma giriş yapan bazı filmler şöyle;

  • 4. Tür (The Fourth Kind, 2009)
  • Acemi Kâşifler: Görevimiz Kocaayak (Mission Kathmandu: The Adventures of Nelly & Simon, 2017)
  • Ahlaksız Teklif (Indecent Proposal, 1993)
  • Aile Arasında (2017)
  • Ağustos'ta Zafer Günleri (August Sky: 63 Days of Glory, 2018)
  • Asla Pes Etme (Never Back Down, 2008)
  • Aşk Engel Tanımaz (Notting Hill, 1999)
  • Aşk Olur (Love Happens, 2009)
  • Ateşli ve Tatlı (The Sweetest Thing, 2002)
  • Cennetimden Bakarken (The Lovely Bones, 2009)
  • Çanak (The Dish, 2000)
  • Çılgın Dostlar (Open Season, 2006)
  • Dedemin Fişi (2016)
  • Deliha (2014)
  • Devlet Oyunları (State of Play, 2009)
  • Dick ve Jane İşbaşında (Fun with Dick and Jane, 2005)
  • Düğün Dernek (2013)
  • Düğün Dernek 2: Sünnet (2015)
  • Dünyalar Arasında (Between Worlds, 2018)
  • Erskineville Kralları (Erskineville Kings, 1999)
  • G.I  Joe: Kobra'nın Yükselişi (G.I. Joe: The Rise of Cobra, 2009)
  • G.O.R.A. (2004)
  • Garip Bir Aşk Öyküsü (Zack and Miri Make a Porno, 2008)
  • Geleceğe Dönüş (Back to the Future, 1985)
  • Geleceğe Dönüş 2 (Back to the Future Part II, 1989)
  • Geleceğe Dönüş 3 (Back to the Future Part III, 1990)
  • Git Başımdan! (Due Date, 2010)
  • Gizemli Nehir (Mystic River, 2003)
  • Gizemli Şehir (Dark City, 1998)
  • Hababam Rock (The School of Rock, 2003)
  • Hachi: Bir Köpeğin Hikâyesi (Hachi: A Dog's Tale, 2009)
  • Hayat Öpücüğü (2015)
  • İki El (Two Hands, 1999)
  • İntikam Benim (Dead Man Down, 2013)
  • İtalyan İşi (The Italian Job, 2003)
  • İz Sürücü (The Tracker, 2002)
  • Jeremiah Terminator LeRoy (J.T. LeRoy, 2019)
  • John DeLorean Hikayesi (Framing John DeLorean, 2019)
  • Kafadar Prensler (Your Highness, 2011)
  • Kara Bela (2015)
  • Karanlık Saat (The Darkest Hour, 2011)
  • Kartal Göz (Eagle Eye, 2008)
  • Kasabadaki Ölü 2 (Dead Again in Tombstone, 2017)
  • Kocan Kadar Konuş (2015)
  • Kocan Kadar Konuş: Diriliş (2016)
  • Komşum Bir Katil (The Whole Nine Yards, 2000)
  • Kuşatma Altında (Under Siege, 1992)
  • Madagaskar 3: Avrupa'nın En Çok Arananları (Madagascar 3: Europe's Most Wanted, 2012)
  • Niyazi Gül Dörtnala (2015)
  • Onur Savaşı (Best of the Best, 1989)
  • Ölüm Düğümü (The Clovehitch Killer, 2018)
  • Ölümcül Deney: Dejenerasyon (Biohazard: Regeneration / Resident Evil: Degeneration, 2008)
  • Ölümcül Deney: İnsanlığın Sonu (Resident Evil: Extinction, 2007)
  • Ölümcül Deney: Lanetli Ulus (Biohazard: Damnation / Resident Evil: Damnation, 2012)
  • Ölümcül Deney: Ölümden Sonra (Resident Evil: Afterlife, 2010)
  • Ölümüne (Waist Deep, 2006)
  • Pelikan Dosyası (The Pelican Brief, 1993)
  • Poseidon'dan Kaçış (Poseidon, 2006)
  • Sanghay Takibi (Ji zhi zhui ji / S.M.A.R.T. Chase, 2017)
  • Sıra Dışı (Premonition, 2007)
  • Şeytan'ın Oğlu (Brightburn, 2019)
  • Tamara Drewe (2010)
  • Tarih Öncesi Topraklarda (The Land Before Time, 1988)
  • Tarih Öncesi Topraklarda 2 (The Land Before Time II: The Great Valley Adventure, 1994)
  • Vizontele (2001)
  • Yaralı Yüz (Scarface, 1983)
  • Yasal Kenevir (Legal Hash, 2019)
  • Yasak Krallık (The Forbidden Kingdom, 2008)
  • Yeşil Bölge (Green Zone, 2010)
  • Yıldızlara Geçit (Stargate, 1994)
  • Yol Arkadaşım (2017)
  • Yüce Adalet (The Whole Truth, 2016)
  • Zombieland (2009)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin Türk filmleri için ayrılmış zengin kütüphanesinde, farklı kategorilerde bu hafta öne çıkan bazı filmleri şöyle;

  • Buğulu Gözler (1970)
  • Çanakkale Arslanları (1964)
  • Hayat Bayram Olsa (1973)
  • Kadifeden Kesesi (1973)
  • Lüküs Hayat (1950)
  • Ölüme Koşanlar (1973)
  • Sevgili Halam (1975)
  • Üç Gelin Altı Damat (1975)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları mayıs ayının bu ilk haftasında izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin aralarında televizyonda ilk kez izleyiciyle buluşacak filmlerin de yer aldığı, mayıs ayı boyunca orijinal dilinde yayımlanacak filmler şöyle;

  • Bırakma Beni (Never Leave Me, 2017)
  • Gizli Ajan (Secret Agent, 1936)
  • Hızlı Silah (Posse, 1993)
  • Kirazın Tadı (Ta'm e guilass / Taste of Cherry, 1997)
  • Motosiklet Günlüğü (Diarios de motocicleta / The Motorcycle Diaries, 2004)
  • Nokta (2008)
  • Sınırı Geçmek (Guo Zhao Guan / Crossing the Border, 2018)
  • Üzgünüz, Size Ulaşamadık (Sorry We Missed You, 2019)


Festival ajandası

4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla, Kadın Yönetmenler Derneği tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali'nin nisan etabı son hız devam ediyor; atölyeler, film söyleşileri, panel gibi etkinliklerin yanı sıra nisan ayına özel gösterime giren Balkan seçkisi de festivalde göz dolduruyor.

4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali, 29 Nisan akşamı başlayan tam kapanma kısıtlamaları kapsamında festivalin bitiş tarihi olan 5 Mayıs'a kadar faaliyetlerine herhangi bir aksama olmadan çevrim içi koşullarda devam edecek.


İlk kez Kadın Yönetmenler Festivali'nde gösterilecek Balkan filmleri!

Bu yıl #sığamıyoruz sloganı ile hayata geçen festivalde Balkan sinemasının birbirinden seçkin örnekleri sinemaseverlerle buluşuyor.

Uzun metraj kurmaca, belgesel ve kısa filmler olmak üzere üç ayrı kategoride yarışma düzenlenen Balkan Özel Seçkisi'nde yakın döneme ait toplamda 24 filmin gösteriliyor.
 


Bu filmlerden 16'sı Türkiye'de ilk kez 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Film Festivali'nde seyirci karşına çıkıyor.
Ülkemizde ilk kez Kadın Yönetmenler Festivali'nde gösterilecek Balkan Seçkisi filmleri ise şu şekilde: Ivana Todorović imzalı geçmiş bit travmanın kabuğunu kaldıran When I'm at Home, Marina Radmilac'ın kimlik ve delilik hakkında psychedelic punk dramı Who The Fuck Are You, bir grup rahibenin kaldığı çıkmazı anlatan God's Will (Tanja Brzaković), Ružica Anja Tadić imzalı Everything is Fine, Milena Grujić'in iki gencin çalkantısını ele alan A.S. (25) filmi, genç davulcu Victoria'yı Mina Petrović'in kamerasından seyrettiğimiz Victoria, 15, Belgrad'da etkinlik etkinlik dolaşan yaşı ileri ‘tırtıkçı' bir grubun belgeseli Consuming Contemporary (Ana Aleksovska), abisinin ilgisini kaybetme korkusu yaşayan Olja'yı merkezine alan Days Lost (Jovana Avramović), farklı çiftlerin Belgrad öykülerini kameraya taşıyan Asimmetry (Maša Nešković), Belgrad kentinde özelleştirildikten sonra kaderine terk edilen Zvezda Sineması'nı işgal eden genç aktivistlerin gerilla eylemini çarpıcı biçimde konu alan Occupied Cınema (Senka Domanović), Bosna Hersek'in ilk tesettürlü kadın triatlon atleti Nudžejma Softić'in hikayesini farklı yönleriyle beyaz perdeye taşıyan Little Star Rising (Slađana Lučić) belgeseli, ailesi Suriye'de köktendincilere katılıp, aranan terörist listesine giren Bosnalı Dino'nun normalleşmeye çalışma hikayesi The Infidel (Nejra Latić Hulusić), Paskalya öncesinde tek bir günde geçen Eggshells (Slava Doytcheva), farklı yaş ve sosyal gruplara ait kadınların kesişen öyküsünü anlatan The Trampoline (Katarina Zrinka Matijević), deneysel bir anlatı tekniği ile dingin bir hesaplaşma sunan A Two Way Mirror (Katarina Zrinka Matijević) ve büyükannesinin köyündeki kalıntılarla geçmiş bir hesaplaşmaya giren bir kadının sesinden Homelands (Jelena Maksimović) Türkiye'deki sinemaseverlerle ilk kez 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Film Festivali'nde buluşan yapımlar.

Balkan Özel Seçkisi'nin üç ayrı dalda kazananlarını ise Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Merve Uygun, Dr. Ebru Beyazıt ve festival yönetmeni Gülten Taranç'tan oluşan jüri belirleyecek.

Türkçe ve İngilizce altyazı seçenekleriyle!

Birbirinden değerli Balkan seçkisi filmleri hem İngilizce hem de Türkçe altyazı seçeneğiyle ücretsiz ve herhangi bir zaman sınırlaması olmadan festivalin resmî web sitesi olan https://kadinyonetmenlerfestivali.com.tr adresinde 5 Mayıs gecesine kadar sadece Türkiye'den izlenmeye açık olacak.


JCI İstanbul Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali

Dünyanın en büyük üçüncü sivil toplum kuruluşu olarak bilinen JCI (Junior Chamber International-Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği) İstanbul tarafından bu yıl 15. kez düzenlenecek olan Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali'nin teması BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" olarak belirlendi.

2021 Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali teması; Madde 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

14 yıldır "Kültürler Arası Diyalog ve Göç" teması kapsamında topluma önemli yönetmen ve kısa filmlerin kazandırıldığı Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali, 2021 yılında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na bağlı olarak toplumsal cinsiyet eşitliği temasının yansımalarını ve izlerini anlatan kısa filmleri ve kısa filmlerin yönetmenlerini ödüllendirecek.
 


Bu yıl belirlenen tema doğrultusunda JCI İstanbul Crossroads ekibinin belirlediği 9 Ağustos 2021 tarihine kadar kısa film başvuruları Toplumsal Cinsiyet Eşitliği temasıyla kabul edilecek.

Bu tema doğrultusunda yıl sonunda gerçekleştirilecek olan Gala Gecesi ile birlikte değerli kısa filmler farklı kategorilerde ödüle layık görülecek.

Ödül Kategorileri;

En İyi Sinematografi
Temayı En İyi Yansıtan Film
En İyi Yönetmen
En İyi Senaryo
En İyi Belgesel
En İyi Kurmaca

Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali; Junior Chamber International'a bağlı, kâr amacı gütmeyen, Birleşmiş Milletler ve aralarında Coincil of Europe'un ve Euro Chambers'ın da bulunduğu diğer dernekler tarafından kardeş organizasyon olarak kabul edilmiş JCI İstanbul'un (Genç Liderler ve Girişimciler Derneği İstanbul Şubesi) ödüllü bir projesidir.

JCI İstanbul Crossroads Uluslararası Kısa Film Festivali, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da ülkemizin tanıtımına katkıda bulunduğu kabul edilmiş ve takdir edilmiş bir projedir.

Festival, JCI 2007 Dünya Kongresi'nde "Dünyanın En Başarılı Halkla İlişkiler Programı" ve "Avrupa'nın En Başarılı Yayını", 2019 JCI Avrupa Kongresi'nde "Barış Ödülü", 2020 JCI Türkiye Ödülleri'nde "En İyi Peace is Possible Projesi" gibi ödüllere layık görülmüştür.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU