Astronot dışkılarında yapılan inceleme Mars görevindeki "kayıp halkayı" ortaya çıkardı

Altı katılımcının hepsinde vücut kütlesi, kas gücü ve bağırsak florasında büyük değişiklikler gözlemlendi

NASA, uzay gemilerindeki tuvaletler için büyük harcamalar yapmıştı (Nasa/HeroX)

Astronotların dışkı maddesi, insanlı Mars görevi gibi izole durumlarda insan vücudunun nasıl etkilendiğine dair şaşırtıcı değişiklikleri gün yüzüne çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mars500 deneyi kapsamında Rusya, Avrupa ve Çin'den mürettebat üyeleri, Haziran 2010 ve Kasım 2011 arasında tamamıyla dışa kapalı bir yaşam alanına yerleştirildi. Söz konusu çalışmadan elde edilen verileri tekrar gözden geçiren araştırmacılar, gelecek seyahatlere yardımcı olabilecek yeni bilgiler keşfetti.

Altı katılımcının hepsinin vücut kütlesi, kas gücü ve bağırsak florasında büyük değişiklikler gösterdiği deneyin amacı, insan vücudu üzerindeki fizyolojik ve psikolojik etkilerin test edilmesiydi.

Semptomlardan biri, uzay uçuşu sonrasında genellikle görülen, glikoz metabolizmasının büyük bir bozulmaya uğraması oldu. Ekmek, meyve, sebze ve süt ürünlerinde bulunan karbonhidratların alt kategorisi olan glikoz, vücudun tercih edilen yakıt kaynaklarından biri.

Araştırmacılar, genellikle nişastayı parçalayan, bağırsak iltihabını önleyen ve besinleri emen yararlı bağırsak bakterilerinde kayıp yaşandığını keşfetti. Ayrıca, insanlarda yakın zamanda bulunan ve etkileri henüz tam olarak anlaşılmayan bir bağırsak bakterisi türünün artış gösterdiği keşfedildi.

McGill Üniversitesi ile Montreal Üniversitesi Bitki Biyolojisi Araştırma Merkezi'nden araştırmacı ve çalışmanın başyazarı Nicholas Brereton, "Bağırsak florası değişikliğiyle mürettebat metabolizmasının bozulması arasında nedensel bir ilişki olduğunu varsaymamaya dikkat etmeliyiz" dedi.

Bu belirli bağırsak bakterilerindeki önemli azalma semptomlarla anlam kazanırken, önemli flora değişiklerinin tespiti de astronot sağlığını korumaya yönelik önemli bir adım teşkil ediyor.

Mürettebat arasında paylaşılan 200'ün üzerindeki bağırsak bakterisi türü, bilim insanlarının değişiklikleri daha önce mümkün olmayan biçimde gözlemlemesine imkan tanıdı.

Bahse konu değişikliklerin keşfi, bu semptomlarla bilim insanlarının uzun süreli uzay uçuşlarında astronotların nasıl çalıştığı ve hayatta kaldığına yönelik kavrayışı arasındaki "kayıp halkayı" oluşturuyor.

"Mars500 deneyinin yeniden analizi, uzun süreli kapanmaya maruz kalan astronotlardaki yaygın bağırsak florası değişikliklerini ortaya koyuyor" başlıklı çalışma, Computational and Structural Biotechnology adlı bilimsel dergide yayımlandı.

NASA, Mars'a insanlı görevlerin gelecek 20 yıl içinde mümkün olabileceğine inanıyor. Öte yandan, Mars'ın yörüngesinin insanlar için en elverişli olduğu dönemde yapılacağı varsayılan bir yolculukta, Dünya ile Kızıl Gezegen arasındaki 55 milyon kilometrelik mesafe bugün için 9 ayda kat edilebiliyor.

Dahası, insan dışkı maddesi, uzay uçuşu çalışmalarında önemli bir kaynak olmayı sürdürüyor. Geçmişte dışkıyı gıdaya çevirecek projelere finansman sağlayan NASA, şimdilerde 2024'te gerçekleşecek Artemis ay görevi öncesinde astronotlar için daha iyi bir tuvalet tasarlıyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU