Avustralya'da ailelerinden koparılan Kayıp Kuşaklar, hükümete dava açtı

1970’lere dek süren asimilasyon politikaları kapsamında ailelerinden zorla alınarak beyaz ailelerin yanına evlatlık verilen binlerce Aborijin, ailelerini bir daha göremedi

Avustralya'da yerli Aborijinler, hâlâ zaman zaman ayrımcılığa maruz kalıyor (AFP)

Avustralya'da asimilasyon politikası sonucu çocuk yaşta ailelerinden koparılan yüzlerce yerli, hükümete dava açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1970'lere dek süren resmi asimilasyon politikaları kapsamında ailelerinden zorla alınarak beyaz ailelerin yanına evlatlık verilen binlerce Aborijin, ülkede "Çalınmış Kuşaklar" olarak biliniyor. Geçmişte kendi dillerini konuşmaları ve kültürlerini uygulamaları yasaklanan bu yerlilerin çoğu, ailelerini bir daha göremedi.

Çalınmış Kuşaklar arasında yer alan Kuzey Toprakları bölgesinden yaklaşık 800 kişi, dün hükümete toplu olarak dava açtı ve yaşadıkları adaletsizlik için tazminat talep etti. Avukatlar bunun daha başlangıç olduğunu ve binlerce kişinin daha dava açmaya hakkı bulunduğunu belirtiyor.

Avustralya'daki birçok eyalet ailelerinden koparılan yerlilere yönelik bir "tazminat planı" uyguluyor, ancak Kuzey Toprakları bölgesi bu bölgeler arasında yer almıyor.

Davacı yerlilerin avukatı Tristan Gaven, tazminat miktarının henüz netleşmediğini söyleyerek "Eyalet yerli ailelerin parçalanmasından sorumluydu ve şimdi bu yanlışı düzeltmeli. Geçmişi kabul etmeden geleceği düzeltmek mümkün değil" dedi.

Eski Başbakan Kevin Rudd, 2008'de ailelerinden zorla alınan çocuklar için Aborijin toplumundan özür dilemişti.


Independent Türkçe, AFP, Deutsche Welle

DAHA FAZLA HABER OKU