Bilim insanlarının teknik terimlerin kullanıldığı makaleleri daha az alıntıladığı ortaya çıktı

"Süslü kelimeler" atıf almak için işe yaramıyor

Teknik terimlerin kullanıldığı bilimsel makaleler, arama motorlarında daha az görünme tehlikesiyle de karşı karşıya (Unsplash)

Binlerce araştırmayı analiz eden bilim insanları, bilimsel ve teknik terimlerin kullanıldığı makalelere daha az atıf yapıldığını tespit etti.

Polye, konglomera ya da feldspat… Bu terimler pek çok kişiye "yabancı" gelse de jeologlar veya mağara üzerine çalışanlar için anlamlı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özel terminolojiler akademi dünyasında yaygın şekilde kullanılıyor. Örneğin İtalya'daki Consiglio Nazionale delle Ricerche'den Alejandro Martines, kariyerinin başında makalelerini "süslü kelimelerle" doldurduğunu ifade etti.

Martines, buna iki sebebin yol açtığını söyledi: Alanındaki diğer araştırmacıların da bu şekilde hareket etmesi ve teknik terimlerle onları etkileyebileceğini düşünmesi. Ancak Evrimsel Biyolog Martines'in makalelerinden hiç alıntı yapılmadı.

Martines bunun ardından jargona farklı bir pencereden bakmaya başladı ve Ekolojist Stefano Mammola'yla bilimsel terim kullanımının bir makaleye atıf yapılmasını nasıl etkilediğini araştırdı.

Zira alıntılanma, bilimsel bir çalışmanın öneminin ve başarısının kabul edilmesi anlamına geliyor.

İkili, mağara araştırmalarına odaklanan 21 bin 486 makaleyi inceledi. Söz konusu alan özellikle jargon ağırlıklı. Bunun sebebi, mağara araştırmalarının her biri kendi terminolojisine sahip farklı alanlardan uzmanları bir araya toplaması. Martines, "Antropologlar, jeologlar, zoologlar ve ekolojistler mağaralarda buluşuyor" dedi.

Martinez, mağarayla ilişkili jargonun bir listesini oluşturmak için ilgili sözlükleri taradı ve bin 500 terim belirledi. Mammola ise daha sonra her bir makalenin başlığındaki ve özetindeki terimleri hesaplamak için bir yazılım hazırladı.

 

 

Proceedings of the Royal Society B adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, daha fazla terim kullanılan makalelere daha az atıf yapıldığını gösterdi.

En çok alıntı yapılan makalelerin hiçbirinin başlığında terim yoktu. Bunların hemen hemen hepsinin özetinde kullanılan bilimsel jargon yüzde 1'den azdı.

Martinez ve Mammola, alıntılanmanın genellikle akademik başarı ölçütü olarak görüldüğüne dikkat çekerek, jargon kullanımının makaleyi olumsuz etkilediğini söyledi.

Araştırmaya dahil olmayan Johns Hopkins Üniversitesi'nde gezegenbilimci Sabine Stanley, bu konuda şöyle konuştu:

Bilimde her zaman açık iletişim hedeflenmeli. Bilim insanı olarak kendinize şunu sormak çok önemli: 7/24 bilimle uğraşmayan birine neyle uğraştığımı nasıl açıklarım?

Öte yandan bilimsel makalelerde yaygın olmayan kelimeleri (bir tür jargon) kullanmanın faydalı olabileceğini savunan kişiler de var. Örneğin Oregon Üniversitesi'nde psikodilbilim uzmanı David Markowitz, 2019'da yaklaşık 20 bin tez önerisinin özet bölümünü analiz etmişti.

Bulgular pek kullanılmayan kelimeleri içeren özetlere sahip araştırmaların daha fazla fon kazandığını göstermiş, Markowitz "Jargon her zaman olumsuz sonuçlarla ilişkili değildir" demişti.

 

Independent Türkçe, New York Times, Science Mag

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU