Washington DC, Trump'ın yemin töreninde gözaltına alınanlara milyon dolarlık tazminat ödeyecek

Şehirdeki polis gücü, 2017'deki etkinlikte toplu gözaltıyla ve anayasal hakları ihlal etmekle suçlanmıştı

20 Ocak 2017'de Washington'da yaşanan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı (AFP)

Washington DC yönetimi, Donald Trump'ın 2017'deki göreve başlama töreninde haksız yere gözaltına alınan protestoculara 1,6 milyon dolar (yaklaşık 13 milyon TL) ödüyor.

Şehir, gözaltılardan ve eski başkanın göreve başlamasından 4 yıldan uzun süre sonra pazartesi günü Amerikan Medeni Özgürlükler Birliği (ACLU) ve avukat Jeffrey Light tarafından açılan iki davanın çözüme ulaştırılmasını kabul etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington kentinin ve Washington DC Metropolitan Polis Departmanı'nın (MPD), Trump'ın toplu bir etkinlikle resmen göreve başladığı gün 200'den fazla kişiyi haksız yere ve güç kullanarak gözaltına aldığı iddia edilmişti.

Departman, gazetecilerin, yasal gözlemcilerin ve protestocuların anayasal haklarını ve Washington kanunlarının yanı sıra Anayasa'nın Birinci, Dördüncü ve Beşinci Ek Madde'lerini ihlal etmekle suçlanmıştı.

İddialara göre Trump karşıtı protestoculara karşı "biber gazı, flaş bombaları, şok bombaları ve stingball" da kullanıldı.

ACLU, Washington DC'deki şubesi tarafından açılan davada 6 protestocuya 605 bin dolar (yaklaşık 5 milyon TL) verildiğini bildirdi.

2017'deki göreve başlama töreninde haksız yere 16 saate kadar gözaltına alınan ve alıkonan, bu süreçte yiyecek ve su verilmeyen diğer 100 kişi tarafından açılan bir toplu davada da yaklaşık bir milyon dolar (yaklaşık 8,2 milyon TL) tazminat ödenmesine karar verildi.

ACLU hukuk direktörü Scott Michelman, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

MPD'nin anayasaya aykırı yardım ve yataklık suçlamalarına dayalı polis faaliyeti ve kimyasal silah kullanımı da dahil olmak üzere aşırı kuvvet kullanımı müvekkillerimizi sadece fiziksel olarak yaralamakla kalmadı, aynı zamanda seslerini ve Birinci Ek Madde'deki haklarını kullanmak istediği halde Washington polisinin temelsiz saldırılarından korkan sayısız başka kişinin sesini de bastırdı.

Toplu davayı açan Light, "Bu, bölgenin MPD'nin açıkça anayasaya aykırı eylemlerini mahkemede savunmak yerine uzlaşmayı seçtiğini fazlasıyla ortaya koyuyor. Bugünkü uzlaşmalar, 4 yıl önce Anayasaya aykırı olarak tutuklanan ve haklarını kullandıkları için hapsedilen tüm insanlara bir miktar tazminat sağlıyor" ifadelerini kullandı.

ACLU, MPD'nin uzlaşmanın bir parçası olarak "tuvalet ve suya erişim gibi temel ihtiyaçlar için uzun süre bekletilmemeleri amacıyla gözaltına alınan kişilere yönelik işlemlere dair prosedürleri değiştiren resmi bir direktif yayımlayacağını" belirtti.

Eski MPD şefi Peter Newsham, The Washington Post'a gözaltıların yasal olduğuna inandığını ve uzlaşma kararlarına katılmadığını söyledi.

Newsham, "Bu insanların yasal olarak gözaltına alındıktan sonra umulmadık bir mali destek almaları, mahkemelerdeki medeni hukuk davaları hakkında bir şeyler söylüyor" ifadelerini kullandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU