Trump, Pfizer CEO'sunu arayarak "Aşı seçilmem için iyi olur" demiş

İlaç şirketinin patronu, dünyanın gelecek pandemiye daha iyi hazırlanmak zorunda olduğunu belirtti

ABD Başkanı Joe Biden, 19 Şubat 2021'de Portage, Michigan'daki Pfizer Kalamazoo Üretim Tesisinde konuşan Pfizer CEO'su Albert Bourla'yı dinliyor (AFP)

Pfizer CEO'su, Donald Trump'ın geçen seneki seçimden önce kendisine, bir Kovid-19 aşısının zafer ihtimali açısından iyi olacağını söylediğini aktardı.

CEO Albert Bourla, eski başkanın 2020'de kendisini arayarak aşının hızla geliştirilmesini istediğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Bourla, bir dönem görev yapan başkanla ilgili olarak "aşıya uygun düşmeyecek bir şeyi yapmam için beni asla sıkıştırmadı" dedi.

The Carlos Watson Show'da cuma günü yayımlanacak mülakatta Bourla, "Trump birkaç kez bana bunu hızlı yapmamız gerektiğini söyledi. İlk olarak, 'Bunu hızlı yapmalıyız, insanlar ölüyor' dedi, sonrasında da 'Elbette bu seçimde bana da yardımcı olacak ama önemli olan insanlar' diye ekledi" ifadelerini kullandı.

Pfizer, aralıkta ABD'de Acil Kullanım İzni verilen ilk Kovid aşısı olmuş, daha sonra bunu Moderna ve Johnson & Johnson takip etmişti.

Bourla, aşının mümkün olan en kısa sürede yapılmasını sağlamak istediğini ancak dönemin başkanı Trump ve Joe Biden'ın seçim kampanyalarına Pfizer'in "bilimin hızıyla ilerleyeceğini" bildirdiğini sözlerine ekledi.

Pfizer CEO'su, "Benim için önemli olan şey, bir anda tüm umutlarını bize bağlayan milyarlarca insanın baskısıydı ve bunu karşılamak zorundaydık" dedi.

Bourla, Watson'a dünyanın Kovid-19 benzeri başka bir pandemiyle karşılaşmasının "muhtemel bir senaryo" olduğunu da söyledi.

CEO, "Pandemilerin ve salgınların olacağı açık" diye konuştu.

"Benim bakış açıma göre, gelecek pandemi veya salgın daha iyi hazırlanmış bir dünyada yaşanmalı. Örneğin Pfizer'da biz, bunu nasıl hazırlanabileceğimize dair bir vaka çalışması olarak da görüyoruz."

Pandemi süresince 30 milyon 800 bin civarında kişi virüsle enfekte olurken, 555 binden fazla kişi hayatını kaybetti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU