Tam kapanmada içki satışının yasaklanmasının nedeni "haksız rekabet" olarak açıklandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tekel bayilerinin tam kapanmada kapalı olacağını açıkladı. “Haksız rekabet” gerekçesiyle, zincir market veya bakallarda da içki satışı yapılmayacağı öğrenildi

Bazı Tekel bayileri içki satışı yasağını işyerlerine astıkları yazılarla protesto ediyor / Fotoğraf: Twitter

Cumhurbaşkanlığı kabinesinde alınan 17 günlük tam kapanma kararı üzerine İçişleri Bakanlığı’nın tam kapanma tedbirlerine ilişkin 81 il valiliğine gönderdiği genelge “alkol satışı yasağı” tartışmasına yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tekel bayilerinin bu süreçte kapalı olacağını açıkladı. Tekel bayileri kapalı olacağı için “haksız rekabet” gerekçesiyle, zincir market veya bakkallarda da içki satışı yapılmayacağı öğrenildi.

İçişleri Bakanlığı’nın “tam kapanma tedbirleri” genelgesinde, tekel bayileri ve alkol satışına dair bir madde yer almadı. Ancak, 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasındaki tam kapanma süresince, zincir marketlerde, bakkallarda ve tekel bayilerinde alkollü içki satışı yapılmayacağı ileri sürüldü.

Daha önceki uygulamalarda, hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saatlerde alkol satışı yasaklanmıştı. Edinilen bilgiye göre, bu uygulama devam edecek ve 17 günlük tam kapanma sürecinde de, zincir market, süpermarket, market, bakkal ve tekel bayilerinde alkol satışı yapılmayacak.

 İçişleri Bakanlığı, internet sitesinde yayınlanacak “Sıkça Sorulan Sorular” bölümüyle, bu konuya netlik getirecek.

Soylu: İstisna dışı

Bakan Soylu, tam kapanma tedbirlerine ilişkin bakanlıkta yaptığı toplantıda, tekel bayilerin bu süreçte açık olup olmayacağıyla ilgili, “İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil” dedi. 

Marketlerde uyarı

Dün itibarıyla ilgili işletmelere, “tam kapanma” süresince alkol satışının yasaklanması ile ilgili herhangi bir tebliğname gönderilmezken, bazı yetkililerin daha önceki uygulamayı örnek göstererek, içki satışı yapılamayacağını ifade ettiği öğrenildi. İçki satışı yapan bazı dükkan sahiplerinin karakolları aradığı ve “kapanma süresince içki satışı yapılmayacak” yanıtı aldığı dile getirildi.

Bazı marketler ise, alkol satışının yapıldığı reyonlara şimdiden uyarı yazısı asarak, 17 günlük sürede içki satışının yasaklandığını duyurdu.

"Alkolüme dokunma" kampanyası başlatıldı

Alkol satışı yasağı tartışması sosyal medyada da gündem oldu. Twitter’da “Alkolüme dokunma” etiketi, Türkiye gündeminin ilk sırasına yerleşti. Tekel bayilerinin önünde de yoğunluk oluştu.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU