SpaceX'in son görevinde beklenmedik gerilim: Mürettebata teyakkuz emri verilmiş

Bilim insanları, Dünya yörüngesinde eski uzay araçlarının kalıntılarının oluşturduğu enkazın giderek artmasından endişe duyuyor

Crew Dragon Endeavour isimli uzay aracının 24 Nisan'da 4 astronotla birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu'na vardığı anlar NASA'nın kameralarına yansıdı (NASA TV)

SpaceX'in NASA astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na cumartesi günü başarıyla ulaştırdığı Crew-2 görevinde uzay çöpü gerilimi yaşandığı öğrenildi.

23 Nisan Cuma gerçekleşen fırlatmanın hemen ardından bir parça uzay çöpünün Crew Dragon kapsülüne beklenmedik bir şekilde yaklaşması, SpaceX yetkililerini alarma geçti.

Uzay aracının çöp parçasıyla karşılaşması, 4 kişilik mürettebatın yorucu fırlatmanın ardından uyumaya hazırlandığı anda yaşandı.

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan SpaceX karargahında görevli araştırmacılar, mürettebatı bir parça uzay enkazının, kapsülün önünden geçeceğine dair uyardı.

Böylece mürettebat, uzaydaki kirliliğin artması durumunda sıklaşması beklenen bu karşılaşmalara yönelik bir tatbikat yapmış oldu.

SpaceX araştırmacısı Sarah Gilles, astronotları karşılaşmadan yaklaşık 20 dakika önce haberdar etti.

Gilles mürettebata, "Derhal astronot kıyafetlerini giymeniz ve kendinizi koltuklara bağlama işlemine başlamanız gerekiyor" dedi. Astronotların olası bir çarpışma anında bu prosedürleri izlemesi gerektiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Karşılaşma anı yaklaşırken Gilles, telsizle Crew-2 astronotlarına yeniden seslendi ve enkaz parçasının uzay aracına beklenenden daha uzak bir mesafeden geçtiğini bildirdi.

Sonunda Türkiye saatiyle 20.44’te gerçekleşen karşılaşmanın olaysız geçtiği anlaşıldı. Bunun ardından mürettebat, yolculuğuna kaldığı yerden devam etti ve cumartesi günü uzay istasyonuna vardı.

Bilim insanları, Dünya yörüngesinde eski uzay araçlarının kalıntılarının oluşturduğu enkazın giderek artmasından endişe duyuyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yörüngede yaklaşık 9 bin ton uzay çöpü bulunduğunu tahmin ediyor.

ESA yöneticisi Jan Wörner, "Tarihte kaybolan tüm gemilerin hala su yüzeyinde olduğunu düşünün. Burada yelken açmak ne kadar tehlikeli olur?" diyor ve ekliyor:

Yörüngedeki mevcut durum budur ve böyle sürmesine izin verilemez.

 

Independent Türkçe, Space, ESA, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU