Biden'ın "Ermeni soykırımı" ifadesi dünyada nasıl yankılandı?

Ceyhun Bayramov, Nancy Pelosi, Bernie Sanders, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Kim Kardashian, ABD Başkanı'nın açıklaması hakkında hangi yorumlarda bulundu?

Biden açıklamasında "Biz nefretin her türlüsünün çürütücü etkilerine karşı güçlü duruşumuzu sürdürüyoruz" demişti (Reuters)

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan'da 1915 olaylarının yıldönümüyle ilgili yazılı açıklamasında yaşananları soykırım olarak tanımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Biden'ın açıklamalarına ilişkin henüz bir değerlendirmede bulunmazken, kısa bir süre önce Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'a gönderdiği mesajda "Bu tartışmaların üçüncü taraflarca siyasallaştırılarak ülkemize yönelik müdahale aracı haline getirilmesinin kimseye bir faydası olmamıştır" demişti.

ABD Başkanı'nın soykırım açıklaması ardından ABD Büyükelçisi David Satterfield Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da açıklamayı kınayarak "ABD Başkanı'na kendi tarihine ve bugününe bakmasını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Peki Biden'ın 1915 olaylarını resmi anlamda soykırım olarak tanımlamasına dünyadan nasıl tepkiler geldi?  

Paşinyan: Adaletin tesisi

20 Haziran'da yapılacak erken seçim öncesi bugün istifasını açıklayan Ermenistan eski başbakanı Nikol Paşinyan, Biden'ın kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ABD Başkanı'nın soykırım nitelendirmesine ilişkin "Adaletin tesisi için atılmış bir adım" diyen başkan vekili Paşinyan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Ermeni soykırımını resmen tanıma ve kınama mesajınızı coşkuyla karşılıyoruz. Hakikat ve tarihi adalet yolunda güçlü bir adım olan ve Ermeni soykırımı kurbanlarının mirasçılarına paha biçilmez bir destek olan ilkesel konumunuzu takdir ediyorum.

Ermeni soykırımının tanınması sadece 1,5 milyon masum kurbana saygı göstermek için değil, aynı zamanda bu tür suçların tekrarını önlemek için de önemlidir.

Azerbaycan: Politikacılar değil tarihçiler incelesin

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ise yayımladığı resmi açıklamada "Sözde Ermeni soykırımını siyasallaştıranlar Ermeni Taşnakların gerçekleştirdiği katliamlara sessiz kalıyor" diyerek Biden'ın 24 Nisan mesajına tepki gösterdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1915 olayları politikacılar tarafından değil tarihçiler tarafından incelenmelidir. Ancak bilindiği üzere olayları örtbas etmek ve kendisini mazlum bir ülke olarak sunmaya çalışan Ermenistan, Türkiye'nin o döneme ait olayları ortak bir tarih komisyonuyla inceleme teklifini kabul etmedi. Tarihin tahrif edilmesi, "tarihi yeniden yazma" girişimleri ve bunun siyasi baskı için kullanılması kabul edilemez.

Pelosi: Tarihi karar

Biden'ın "tarihi bir karar aldığını" iddia eden ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, yayımladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bugün Ermeni soykırımında zalimce öldürülen 1,5 milyondan fazla Ermeniyi hatırlıyoruz. Bu çirkin suçların inkarına karşı mücadele verip bu vahşeti adıyla, yani soykırım olarak tanıyarak, onların yaşamlarını onurlandırmalıyız.
 


Sanders: Biden'ı takdir ediyorum  

2016 ve 2020'deki ABD Başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin aday adayları arasında yer alan Vermont senatörü Bernie Sanders ise Twitter'daki paylaşımında Biden'ı tebrik etti:

Ermeni soykırımının tanınmasının zamanı çoktan gelmişti. Bu açıklaması için Başkan Biden'ı takdir ediyorum. Bu tür caniliklerin yeniden yaşanmaması için hepimizin tarihe dürüstçe bakması önemli.


Ocasio-Cortez: Yaraların sarılması için önemli bir adım

ABD'de Demokrat Parti'nin önde gelen isimlerinden Temsilciler Meclisi üyesi Alexandria Ocasio-Cortez de Biden'ın açıklamasının "yaraların sarılması için atılan en önemli adımlardan biri olduğunu" öne sürdü.

Ocasio-Cortez, Twitter paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

Gerçeği söylemek ve adaletsizlikleri tamamen tanımak yaraların sarılması için atılan en önemli adımlardan biri olabilir. Ermeni soykırımının tanınmasının zamanı çoktan gelmişti. Birlikte ilerlerken umarım bu gün, yaşananlardan etkilenmiş ailelere ve topluluklara bir nebze olsun huzur sağlar.


Tlaib: Bu trajik tarihi hatırlamalıyız

"Bu trajik tarihi hatırlamalıyız" diyen ABD'nin ilk Müslüman kadın Kongre üyelerinden Rashida Tlaib, Twitter paylaşımında, "Ermeni soykırımında 1,5 milyon kişinin hayatını kaybetmesinin üstünden 106 yıl geçti.  Bu trajik tarihi hatırlamalıyız ve her şeyden önce hakikate değer vermeye devam etmeliyiz" açıklamasında bulundu.


Kardashian: Cesaretiniz için teşekkürler

"Başkan Biden'a her Ermeni'ye bugünü ve bu gerçeği bahşettiği için minnettarım" diyen Ermeni asıllı reality şov yıldızı Kim Kardashian da Biden'ı kutlayanlar arasında yer aldı.

Kardashian, Twitter'daki açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Öldürülen Ermenileri hiçbir şey geri getirmeyecek olsa da umarım aileleri biraz huzur bulur. Bugün kaybettiklerimizi her yıl anmaya devam edeceğim ama artık bunu soykırımın tanınmasıyla geçmişteki zulümlerin bir daha yaşanmasına izin vermeyeceğimiz umuduyla yapacağım.

Kardashian, paylaşımını "Başkalarının dile getirmeyi tercih etmediği doğruları söylemeye cesaret ettiğiniz için teşekkürler Başkan Biden" ifadesiyle sonlandırdı.



Independent Türkçe, Forbes, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU