Yeni keşfedilen çıyan türüne Zeus'un lanetlediği kadının adı verildi

Hayvanın Japonca adı da bir efsaneden geliyor

Yeni keşif, hem karada hem suda yaşadığı bilinen üçüncü çıyan türü oldu (Tokyo Metropolitan Üniversitesi)

Bilim insanları, Japonya'da dev bir çıyan türü keşfetti. Hayvana Yunan mitolojisinden bir figürün adı verildi.

Japonya'daki Tokyo Metropolitan Üniversitesi ve Hosei Üniversitesi'nden araştırmacılar, çalışmalarını hakemli bilim dergisi Zootaxa'da yayımladı. Hayvanın 20 santimetre uzunluğa ulaştığı ve yaklaşık 2 santimetre kalınlığında olduğu ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yirmi çift ayağa sahip çıyana Scolopendra alcyona (S. Alcyona) adı verildi. Alcyona, kendisini Hera adlı tanrıçayla karşılaştırdığı için Zeus tarafından yalıçapkınına dönüştürülen kadının adı.

Toplanan S. Alcyona örneklerinden birinin ayaklarının rengi, yalıçapkınının bacaklarının rengine benzediği için bu karar alındı.

Öte yandan hayvana Japonca'da Ryûjin-ômukade ismi verildi. Bu, çıyanın bulunduğu Ryukyu Adaları'ndaki bir efsaneden geliyor.

Anlatılanlara göre, Ryujin adlı bir ejderha tanrı, kulağına çıyan girdiği için acı çekiyordu. Bir tavuğun çıyan yediğini görünce de her ikisinden korkmaya başladı.

Bu yüzden yüzlerce yıl önce bölgede yaşayan kişiler, ejderha tanrıyı korkutmak ve denizi güvenle geçmek için teknelerine tavuk çizdi ve bayraklarında çıyan kullandı.

Yeni keşfedilen çıyan hem suda hem de karada yaşayabiliyor

Bilim insanları, birbirine çok benzeyen türleri bazı fiziksel farklılıklara göre ayırt edebiliyor. Ancak araştırmanın yazarlarından Katsuyuki Eguchi'ye göre bu, Scolopendra cinsi çıyanlarda yanıltıcı olabilir.

Tokyo Metropolitan Üniversitesi'nde akademisyen olan Eguchi şöyle konuştu:

Scolopendra üyelerinin vücutları büyük olmasına rağmen yakından akraba olduğu türlerle arasında yalnızca birkaç fiziksel fark var.

Bu cinsin üyesi türler ayrıca kendi içinde vücut renginde büyük farklılıklar gösteriyor. Bu da türleri birbirinden ayırmayı zorlaştırıyor.

Eguchi, S. alcyona türünden 7 örnek topladıklarını kaydetti. Yapılan incelemeler sonucunda, hayvanın 20. sıradaki ayaklarında bir çıkıntı olduğu ve diğer türlerde görülen dişilere sperm aktarımı için özel bacakların bulunmadığı görüldü. Böylece bu hayvanın daha önce bilinmeyen bir tür olduğu sonucuna varıldı.

Bilim insanları ayrıca bu hayvanların bazılarının nehir yataklarındaki kayaların altında bulunduğunu, bazılarınınsa kendilerini yakalayan kişilerden kaçarken sulara daldığını bildirdi. Araştırmaya göre bu, hayvanların hem suda hem de karada yaşadığını (amfibi) gösteriyor.

 

Independent Türkçe, LiveScience, Phys.org

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU