Avrupa Süper Ligi'ndeki takımların oyuncuları EURO 2020'de olacak mı?... Spor hukukçusu Bağlan: UEFA'nın söylediklerinin hukuki bir karşılığı yok, yapabilmesi için yasal düzenleme gerek

UEFA Başkanı Ceferin'in, "Avrupa Süper Ligi'ndeki oyuncuların Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'nda oynaması yasaklanacak" sözleri tartışılıyor. Oyuncu sözleşmeleri ve Ceferin'in sözlerini spor hukukçusu Aysu Melis Bağlan, Independent Türkçe'ye yorumladı

A Milli Takım forması giyen Ozan Kabak Liverpool'da, Merih Demiral Juventus'ta, Hakan Çalhanoğlu ise Milan'da oynuyor / Fotoğraf: AA

Futbol kamuoyu, 12 kulübün kurucusu olduğu Avrupa Süper Ligi projesiyle yaşadığı sarsıntıyı atlatamazken yeni bir krizle karşı karşıya.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Alexander Ceferin, 2024 yılında yeni sistemiyle düzenlenecek olan Şampiyonlar Ligi'nin tanıtımında konuyla ilgili sert açıklamalarda bulundu.

Avrupa'nın 12 büyük ekibinin kuracağı "Süper Lig"i saçmalık olarak nitelendiren Ceferin, şu ifadeleri kullandı:

Şaşırdım insanların bu kadar aşırıya gidebileceğini tahmin etmemiştim... Yeni kurulan Süper Lig'deki oyuncuların FIFA Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonası'nda oynaması yasaklanacak. Milli takımlarında oynamalarına izin verilmeyecek.

Ceferin'in açıklamaları futbol kamuoyunda gündemi meşgul ederken, Süper Lig'in ilk başkanı ve aynı zamanda Real Madrid Kulübü'nün de başkanı olan Florentino Perez'in sözleriyle tansiyon daha da yükseldi.

 

Florentino Perez5-AA.jpg
Florentino Perez / Fotoğraf: AA

 

Avrupa Süper Ligi'nin kulüpleri ekonomik açıdan rahatlatacağını, rekabetçi ortamın maddi getirileri artıracağını öne süren Perez, şu açıklamayı yaptı:

Ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyoruz ve gelirlerimiz azaldı. Artık gençler de futbolla ilgilenmiyor. Bu oyunu ayağa kaldırmak için bunu yapmamız gerekirdi. Biz UEFA’nın kuklası değiliz... Bu sezon bizi Şampiyonlar Ligi’nden men edemezler. Yerel liglerden bizi men edemezler. Futbolcuların da milli takımlara alınmaması gibi bir durum söz konusu bile olamaz. Bunları çok net şekilde söylüyorum. UEFA, Şampiyonlar Ligi’nde 2024 yılı için değişiklik yapmaya karar verdi. Biz bu tarihe kadar ölürüz.

Ceferin ve Perez'in karşılıklı açıklamalarının ardından, haziran ayında başlayacak EURO 2020 finallerinde oyuncuların durumu ne olacak sorusu akıllara geldi.

Türkiye'nin de yer alacağı finallere katılan ancak Süper Lig'de de yer alacak kurucu takımlarda forma giyen birçok oyuncu bulunuyor. 

A Milli Futbol Takımı'nda ise Liverpool'da oynayan Ozan Kabak, Milan'dan forma giyen Hakan Çalhanoğlu ve Juventuslu Merih Demiral'ın durumları ayrıca merak konusu oldu.

Spor hukukçusu avukat Aysu Melis Bağlan, Independent Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede Avrupa Süper Ligi, oyuncu sözleşmeleri ve UEFA Başkanı Ceferin'in açıklamalarının hukuki karşılığını aktardı.

Bağlan: UEFA'nın söylediklerinin hukuki olarak bir karşılığı yok

Şu an ortada çok fazla bilgi olduğunu ve konuşanların da yorumlamakla yetindiğini dile getiren Bağlan, "Genellikle ekonomik yönden konuya bakılıyor. Kulüplerin gelirleri ne olacak, kimler pastadan ne kadar pay alacak, kulüplerin büyümesi ve küçülmesi, Şampiyonlar Ligi'nden alınan gelirler gibi. Bir de özellikle Türkiye için 'Önemli olan katılmaktı' geleneği gibi konular konuşuluyor. 'Gelirimizi alıp kenara çekilir, sportif başarıyı da çok önemsemeyiz' gibi değerlendirmeler yapılıyor" eleştirisinde bulundu.

Gelişmelerin çok ani olduğunu dile getirerek, UEFA'nın bir gece yarısı operasyonu ile yaptığı "Milli takımdan ve liglerden men edilirler" minvalindeki açıklamaları da yorumlayan Bağlan, şunları kaydetti:

'Ne sizi milli takımlarda oynatırız ne de başka bir yerde oynayabilirsiniz. Top bizim, oynayamazsınız, biz istersek oynayabilirsiniz' gibi bir açıklama görünce 'UEFA, Süper Lig hakkında konuşanları tahtaya yazıyor' dedim. Bunun üzerine birdenbire Türkiye'de de bir Kulüpler Birliği Vakfı olduğunun varlığını gördük. Öğretmen konuşanları tahtaya yazıyor diye kanaat notu almak isteyen öğrenci gibi açıklama yaptı onlar da.

Bağlan, bir oyuncunun kafasına göre milli takıma gitmemesi gibi bir durum hukuki açıdan söz konusu olmadığını kaydederek, "Malum ülkemizde de daha önce Arda Turan olayında yaşadık. Sizi bir milli takım davet etmişse ona 'Küstüm oynamıyorum' deme şansınız yok. Bu, FIFA'nın Oyuncular Statüsü'nde de var olan bir şey. Bir milli takım sizi çağırıyorsa ve kulübünüz de sizi göndermiyorsa ya da sebebi açıklanabilir şekilde gitmiyorsanız puan silmeden tutun da daha birçok ciddi cezası var" şeklinde konuştu.

 

Aysu Melis Bağlan-Independent Türkçe.jpg
Aysu Melis Bağlan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Yasal düzenleme olmadan milli takıma alınmama tarzındaki açıklamalar son çırpınıştır"

Bu durumun FIFA tarafından ön görülmüş bir durum olduğunu belirten Bağlan, UEFA Başkanı Alexander Ceferin'in "Süper Lig'deki oyuncular milli takımlarda oynayamazlar" sözleriyle ilgili değerlendirmesini ise şöyle yaptı:

Şimdi yeni yasal düzenlemelerin yapılacağını düşünmemiz gerekiyor. Yasal düzenlemeler oluşturulmadan milli takıma alınmama tarzındaki açıklamalar, 'Biz nasıl olsa bunu yaparız' düşüncesiyle son çırpınış olarak söyleniyor. Çünkü artık olayın gidişi belli. Hayatın olağan akışı bu büyük pastayı bir araya getirecek ve devler meydanı kurulacak gibi görünüyor. UEFA'nın söylediklerinin hukuki olarak bir karşılığı yok. Dün akşam Real Madrid Başkanı Perez, net olarak 'Bunları yapamazlar' dedi. Mevcut kanunlarda bu tarz bir düzenleme bulunmuyor. Belli ki bunu yapacaklar ancak burada şu hiyerarşiyi de ortaya koymalıyız. 

"UEFA'nın söylediklerini yapabilmesi için yasal düzenleme yapması gerek"

UEFA'nın çok önemli bir konumda olduğunu hatırlatan Bağlan, "Avrupa'nın inci tanesi, sahnenin en popüler çocuğu doğru ama FIFA'nın 6 konfederasyonundan sadece bir tanesi. Bir gün UEFA'ya da ağabeylik yapacak birisi var bu ortamda. Şu muhakkak birleşiyorlar fakat henüz bir yasal düzenleme ya da değişiklik yok. Bu söylediklerini yapabilmek için yasal düzenleme yapmaları gerekecek" dedi.

"Pandeminin başlamasıyla oyuncu sözleşmelerinin ne olacağı veya yapılacak indirimlerle ilgili bilgi yoktu" diyen Bağlan, UEFA ile FIFA'nın bu konularda tavsiye niteliğinde görüşler verdiğini, benzer bir sürecin de şimdi yaşanacağını dile getirerek, şu açıklamayı yaptı: 

Bu kez tavsiye niteliğinde görüş değil de yasal düzenlemeyle futbolun yeni kuralları diye hep beraber manşet okuyacağız. Şu an senaryo olarak yasal düzenleme olmadan, söylediklerini yerine getiremezler. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Futbolcuları milli takım ya da kulüp seçme meselesine götürecek" 

Bağlan'a Avrupa Süper Ligi'nde resmi olarak takımı yer almayan Portekiz'in Manchester United'da oynayan Bruno Fernandes'i veya A Milli Futbol Takımı'nın Merih Demiral, Ozan Kabak ve Hakan Çalhanoğlu'nu oynatıp oynatamayacağını, oyuncuların kulübüyle sözleşmesin bu durum açısından bir tehlike yaratıp yaratmayacağı konusunda şunları söyledi:

Sözleşmeler açısından şu an için bir sorun yok. Mevcutta bunu yapabilecek bir düzenleme de bulunmuyor. Şayet olur da zaman içinde düzenleme yapılır ve böyle bir senaryo gerçekten yasallaşırsa o zaman da oyuncu tercihlerine yönelecektir. 'Ben milli takımımı bırakamam veya ben kulübümü bırakamam' diyenleri de 'Profesyonelim, oyunu kurallarına göre oynarım' diyenini de görürüz. Dolayısıyla bu başka seçimlere itecektir. Milli takım ile kulübü seçme meselesine götürecek futbolcuları. 

"Şu an herkesin kazanılmış hakkı var, bu açıklamalar tehdittir"

"Bunlar çok uzun süreçlerde hazırlanabilecek düzenlemeler" diyen Bağlan, sözlerini şöyle noktaladı:

Zaten UEFA'nın kontratak diyebileceğimiz açıklamaları da 2024'ü işaret ediyor. Bakın Şampiyonlar Ligi bile yeni haliyle 2024'te başlayacak. Madem kolay hemen yarın yapın! Bugünden yarına değişikliğe Türkiye'de çok alışığız ama dünyada böyle olmuyor, enine-boyuna düşünülmeden böyle düzenlemeler değişmiyor. Şu an herkesin kazanılmış hakkı var. Bu açıklamalara tehdit diyebilirim çünkü bu sözlerle sportif rekabet, performans ortaya koyma, milli formanızı terletme gibi haklarınızı bir şekilde kısıtlıyorsa bu tehdittir. Dolayısıyla bu şimdi ya da yarın olabilecek bir şey değil. Dünyada bu işler böyle yürümüyor. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU