Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen: Kavala ve Demirtaş hakkındaki AİHM kararları Altan'ın kararından daha ağır, siyasi nedenlerle içerdeler

Türmen, "Rekabetçi otoriterlikten başka bir noktaya, rekabetçi olmayan otoriterliğe geçiliyor" diye konuştu

Fotoğraf: Twitter

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, Ahmet Altan'ın serbest bırakılması ile ilgili, "Kavala ve Demirtaş için verilen AİHM ihlal kararları Altan'ın kararından daha ağır olmasına rağmen siyasi nedenlerle içerideler" dedi.  Türmen, Ahmet Altan'ın serbest bırakılırken ondan çok daha ağır olan Demirtaş ve Kavala kararlarında AİHM karalarına uyulmamasını ise "Bir çelişki oluşturuyor"  diye değerlendirdi.

Türmen, Artı TV'de ekrana gelen "Çetele" programına konuk oldu.

"Rekabetçi olmayan otoriterliğe geçiliyor"

Fezlekeler ile birlikte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı kaldırılma tartışmalarını muhalefeti ortadan kaldırma girişimi olarak değerlendiren Türmen şunları kaydetti:

Pandeminin yaygınlaşması ile birlikte devlet, yaşamı koruyacak tedbirleri alamıyor. İlaca ve aşıya erişim hakkı sağlanamıyor. Fakat fezlekelerde sayın Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı kaldırılırsa bu o zaman muhalefeti ortadan kaldırma arayışıdır. Rekabetçi otoriterlikten başka bir noktaya, rekabetçi olmayan otoriterliğe geçiliyor. Bunun adı daha farklı bir şey. Rekabetçi otoriterlik nedir? Seçimler yapılır ama bunlar adil seçimler değildir, iktidar partisinin kazanacağı seçimlerdir. Muhalefet partisi vardır ama muhalefet partisinin üzerinde çok ayrı baskılar vardır. Muhalif bir iki gazete vardır ama bunlar da hep baskılar üzerinde çalışır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Hukuk devleti ortadan kalktı"

Türmen, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala hakkındaki AİHM kararlarının serbest bırakılan Ahmet Altan hakkındaki karardan daha ağır olmasına rağmen da "siyasi nedenlerle içeride tutulduklarını" da sözlerine ekledi. Türmen, "Bu hukuk devleti ortadan kalktı demek. Hukuki nedenler yok ortada siyasi nedenler var. Yargı bağımsızlığı açısından da ağır. Bütün bunlar varken Ahmet Altan'ın serbest bırakılması ondan çok daha ağır olan Demirtaş ve Kavala kararlarında AİHM karalarına uymamak bir çelişki oluşturuyor. Bir de Demirtaş ve Kavala davalarında AİHM açıkça 'serbest bırakılmalıdır' dedi. Kararın uygulanması konusunda ne yapılmasına dair AİHM görüş bildirdi. Altan'ın serbest bırakılması, Demirtaş ve Kavala'nın bırakılması konusunda bir işaret midir? Umarım öyledir ama böyle olmayabilir diye de düşünüyorum. Hükümet tanımamakta ısrar ediyor. Bakanlar Komitesi'nde Kavala davası uzun zamandır görüşülüyor. Osman Kavala kararını daimi gündem maddesi yaptı. Türkiye'nin kararı uygulamaması ayrı bir ihlal teşkil ediyor" diye konuştu.

"Türkiye, AİHM Sözleşmesi'nden ihraç edilebilir"

Yakın zamanda Kavala davasının tekrar AİHM'e gönderileceğini kaydeden Türmen, şöyle devam etti:

AİHM'den yeni bir ihlal kararı çıkacak o zaman Bakanlar Komitesi vidaları sıkıştırmaya başlayacak. Neler yapılabilir? Türkiye, AİHM Sözleşmesi'nden ihraç edilebilir. Böyle bir imkan vardır. Türkiye, AİHM kararlarını dinlemeyen, hukuksuz bir devlet görünümünde dışarıdan.

 

 

 

 

Artı TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU