Bakan Karaismailoğlu’ndan Kanal İstanbul savunması: Gemi sayısı düşüyor ama taşınan yük artıyor

Boğaz’ın korunması ve ticaret için alternatif bir suyolu gerektiğini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, “Gemi sayısı düşüyor ama taşınan yük miktarı artıyor. Gemi boyutları ve hacimleri çok büyüdü” dedi

Kanal İstanbul projesinin maliyeti için, “Normalde gizlidir, söylenmez” diyen Karaismailoğlu, son fizibilite çalışmalarında 600 - 700 milyon dolar civarında olduğunu söyledi / Fotoğraf: AA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’a ilişkin son gelişmeler hakkında gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un dünya ticaretinin merkezlerinden biri olacağını belirterek, “Dünyaya bu altyapıyla yön vereceksiniz. Denizde de, ticaret hareketlerinde de söz sahibi olacaksınız” dedi.

Karaismailoğlu, “Gemi sayısı düşüyor, Kanal İstanbul yapılıyor” eleştirisi için “Hata” ifadesini kullanarak, “Önümüzdeki yıllarda ticaret hacminin 30 milyar tona çıkması hedefleniyor. Bunun yüzde 90’ı denizlerden sağlanıyor. 43 bin dediğiniz gemi sayısı, önümüzdeki yıllarda 78 - 80 binlere çıkacak. Boğaz’dan yılda 78 bin gemi geçmesini karşılayacak mıyız biz?” diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu, “Projeye neden köprü yapımı ile başlanıyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“6 sene sürecek projede, inşaat başladığı zaman milletin ulaşımını sağlayamazsan, ayrı bir sosyal problem olur. Yeni bir ilave ulaşım aksı koyulacak, oradaki trafik rahatlayacak. 6 köprü olacak. Şu an 4 tanesi var; Çatalca Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, TEM Otoyolu, E-5 D-100’deki köprü. Yapacağımız köprü (haziranda temeli atılacak), Sazlıbosna Köyü ve Hadımköy’ün arasında olan. Onu da kanala göre revize edeceğiz”

“Gemi sayısı 70-80 bine çıkacak”

Boğazlardan geçen gemi sayısının her geçen yıl azaldığı şeklindeki eleştirilere yanıt veren Karaismailoğlu,şu an dünyada ticaret hacminin 12 milyar ton olduğunu ve önümüzdeki yıllarda 30 milyar tona çıkmasının hedeflendiğini belirterek, “Bunun yüzde 90’ı denizlerden sağlanıyor. Paralel olarak Karadeniz limanlarına yapılan yatırımlar, Avrupa’ya ulaşan Köstence - Romanya, Tuna Nehri; ulaşım aksları, Kuzey - Güney Koridorları, Afrika’da üretim artıyor, iklim değişikliği yüzünden Rusya’da ciddi bir üretim artışı var. Tüketim aşağıda, üretim yukarıda, bunların gidiş gelişi trafiği daha çok artacak. Bugün 43 bin dediğiniz gemi sayısı, önümüzdeki yıllarda 78 - 80 binlere çıkacak. Çok uzak zamanda değil, yakında” diye konuştu.

“Dünya ticaretinin merkezi olacak”

İstanbul Havaalanı,Kuzey Marmara Otoyolu, Orta Koridor Tren Yolu ve Halkalı’daki lojistik merkezi bir araya geldiğinde, bölgenin Kanal İstanbul ile birlikte dünya ticaretinin merkezlerinden olacağını savunan Karaismailoğlu, “Dünyaya bu altyapıyla yön vereceksiniz. Hem denizde de söz sahibi olacaksınız, ticaret hareketlerinde de söz sahibi olacaksınız” dedi.

“Günlerce süren beklemeler oluyor”

Şu an boğazdan geçem yıllık 43 bin gemi olduğu ve bu sayının her geçen yıl düştüğü şeklindeki eleştirilerin yanlış olduğunu savunan Adil Karaismailoğlu, “Gemi sayısı düşüyor ama taşınan yük miktarı artıyor. Gemi boyutları ve hacimleri çok büyüdü. Tehlikeli maddeler bu gemilerle taşınıyor, tehlikenin boyutları daha da arttı. Tarihi dokusu var buranın, Boğaz çok kıymetli. Yılda 78 bin gemi geçmesini karşılayacak mıyız biz? 43 bin diyorum da burada şehir içi trafiğinde ciddi bir akım var” dedi.

Şehir içi trafiğin de inanılmaz artığını ve gezi tekneleri ve boğaz turu yapan teknelerin turist arttıkça arttığını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Boğaz’ı kaderine mi terk edeceğiz? Mutlaka, bir alternatif suyolu gerekiyor. Bu ticaret için gerekiyor, Boğaz’ın korunması için gerekiyor. 43 bin gemiyle bile, 16 saatten başlayan, günlerce süren beklemeler oluyor. (Boğazı) İşletmek için gemileri mecbur bekletiyorsun. Bekleme süreleri ileriki yıllarda çok çok artacak” diye konuştu.

“Büyük ülke olmanın gereğidir bunlar”

Kanal İstanbul projesinin yaratacağı çevre sorunları ve rant konusundaki eleştirilere de yanıt veren Bakan, “İstanbul’da riskli binaların dönüşümü için alan gerekiyor. Burada da önemli bir rezerv alan var, bir kısmı bunun için kullanılacak. Hem diyorlar ki; İstanbul’da deprem var ne yapacaksınız? Rezerv alanları kullanıyoruz işte” dedi.

Projeye ayrılacak kaynak konusundaki eleştirileri de yanıtlayan Karaismailoğlu, “Yaptığımız projeler 100 yıl hizmet edecek. Kolay değil. Bir maliyet belirliyorsunuz, başka yerlerden kısıp kaynak ayırıyorsunuz, oradan dayak yiyorsunuz. Büyük ülke olmanın gereğidir bunlar” şeklinde konuştu.

Karadeniz’e dolgu planı

İnşaatın teknik kısmını Ulaştırma Bakanlığı’nın, 170 milyon metrekare rezerv alanındaki konut - imar işlerini ise tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapacağını belirten Karaismailoğlu, “Kanal ve suyolu tarafı tamamen bizde olacak. Karadeniz’e dolgu alanlar oluşturulacak. Rekreasyon alanları, yeşil enerji alanlarıyla donatıp İstanbul’a kazandıracağız. Planımız bu” dedi.

“Süveyş ve Panama kanalı da yapay”

Karaismailoğlu, “Kuzey Avrupa ülkeleri kanal ülkesi. Danimarka - Almanya arası yüzlerce kilometre. Hepsi yapay kanal. Süveyş ve Panama Kanalı, yapay onlar da. Onlar yaptıkları zaman sıkıntı yok, biz yaptığımızda ayağa kalkıyorlar” dedi.

“Normalde maliyet gizli, söylenmez”

Kanal İstanbul projesinin maliyeti için, “Normalde maliyetler gizlidir, söylenmez” diyen Karaismailoğlu,”Son fizibilite çalışmalarında 600 - 700 milyon dolar civarında gözüküyor. Bittiğinde, o zamanki ücretlerle, dünya hacmiyle ne kadar olur tekrar hesaplanır” dedi.

Karaismailoğlu, ihale tarihine ise finansal modeline karar verildikten ve imar planlaması bittikten sonra bu yıl içinde karar verileceğini söyledi.

 

Milliyet

DAHA FAZLA HABER OKU