Karanın şövalyeleri ve denizlerin prensleri: İngiltere'de teneke arayışı

Bir belge, Fenikeli Himlico'nun teneke aramak için İngiltere'nin güneyine kadar gittiğini gösteriyor

Fotoğraf: Pinterest

Eski Mısırlılar, bilinmeyen şeyleri keşfetmeyi severlerdi. Bunları araştırıp bulmak için, Kızıldeniz'de Sudan ve Etiyopya sınırları yakınlarında bulunan "Punt" diyarına birbiri ardına seferler yapmaya başladılar.

Bu seferler arasında en ünlüsü, Kraliçe Hatşepsut döneminde (M.Ö. 1473-1458) Hazine Bakanı Nishi tarafından yönetildi ve ayrıntıları Luksor yakınlarındaki Deir el Bahari'deki mabedinin duvarlarına kaydedildi.

Bu yolculuklar büyük denizcilik becerileri gerektiriyordu, ancak 26. Hanedandan Kral İkinci Necho (M.Ö. 610-595) döneminde gerçekleştirilenlerle kıyaslanamazdı.

Tarihçilerin atası Yunanlı Heredot, İkinci Necho'nun Kızıldeniz ve Hint Okyanusu boyunca Afrika'yı dolaşmaları, ardından Cebelitarık üzerinden Mısır'a geri dönmeleri için Fenikeli denizcilerden oluşan grubu böyle bir sefere gönderdiğini anlatır.

Heredot'a göre yolculuk 3 yıl sürdü ve bu süre zarfında denizciler yiyecek için ekim mevsimlerinde karaya çıkıp ekim yaparlardı.

Peki, sence bu mümkün mü Heredot Amca?

Elbette tüm gezginler ve maceracılar gibi süper Yunanlı da anlattıklarının bazı yerlerine az biraz tuz bazı yerlerine de baharat serpip abartarak anlatırdı.

Ancak Heredot'un anlattıklarının herhangi bir yararı varsa, o da Fenikelilerin sahip olduğu ve Doğu Akdeniz'deki tüm komşularının kabul ettikleri denizcilik deneyiminin önemini teyit etmesidir.


Bilim adamları ve tarihçiler arasında Fenikelilerin 15'inci yüzyıldan (MÖ) ticari üstünlüklerinin azalmaya başladığı 4'üncü yüzyıla (MÖ) kadar antik Akdeniz dünyasının en büyük kaşifleri olduğu konusunda bir fikir birliği vardır.

Fenikeliler, Sayda, Sur ve Biblos şehirlerinden yola çıkıp, Kıbrıs, Girit, Sicilya, Sardunya, Malta ve İbiza'da ticaret kolonileri inşa ettiler. Kartaca'da (Tunus) büyük bir ticaret merkezi kurdular.

Tüccarları Endülüs kıyılarına, Cebelitarık boğazlarına yerleştiler ve Kadeş şehri ile Atlantik Okyanusu'nun Mağrip kıyılarında bir dizi koloni tesis ettiler.


Manu adında bir Fenikeli denizcinin Batı Afrika'ya ulaştığından bahseden belgeler bulunmuştur.

Bazı tarihçiler, Fenikelilerin daha da uzaklara, Kanarya Adaları'na kadar uzandıklarını söylüyorlar. Nitekim Atlantik Okyanusu'ndaki Azor adalarına kadar ulaştıklarını gösteren Fenike sikkeleri bulundu.

Bir diğer belge, Fenikeli Himlico'nun teneke aramak için İngiltere'nin güneyine kadar gittiğini gösteriyor.

Eski devlet başkanı Robert Mugabe'nin meslektaşımız Selim Nassar'a söylediğine göre, Zimbabve'ye gelişlerine dair kayıtlar da var.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU