Yerli Kovid-19 aşı adayının insan denemelerine gönüllü olan Bakan Varank, ilk dozunu yaptırdı

Varank açıklamasında, "Sene sonuna kadar Faz-3 çalışmalarını tamamlayıp Türkiye'nin VLP temelli yerli ve milli aşısını elimize almak istiyoruz" dedi

Fotoğraf: AA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen yerli aşı adayının ilk insan denemelerine gönüllü oldu.

Ankara Onkoloji Hastanesi'nde TÜBİTAK COVID-19 Türkiye Platformu çatısı altında geliştirilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşı adayının Faz-1 denemelerine başlandı.

Varank, aşı olduktan sonra yaptığı açıklamada, VLP’nin Türkiye'de ve dünyada yenilikçi bir aşı teknoloji olduğunu belirterek "Normalde bu çalışmalar, 27 Martta 36 gönüllü ile başladı. Biz de Hasan Mandal hocamla bu çalışmaya katılmış olduk" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"VLP aşısı dünyada inovatif kabul edilen bir aşı türü"

Varank, VLP aşısının dünyada inovatif kabul edilen bir aşı türü olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:

Dünya Sağlık Örgütü listesine göre dünyada 4 tane klinik aşamalarına geçmiş aşı adayı var. Burada İhsan ve Mayda hocalarımızın geliştirdiği bu aşının dünyadakilerden farklı özellikleri var. Aşı adayımız virüsün 4 proteinini de dikkate alarak tasarlanmış bir aşı adayı. Aynı zamanda aşılarda kullanılan etkinliğini artıran adjuvantlar var. İhsan Hoca'nın en başında geliştirilmesine ABD'deki çalışmalarına katıldığı CpG adjuvantı var. İnovatif aşı adayı olduğuna inanıyoruz. Neticelerinin de çok farklı ve dünyadakilerden etkin olacağına inanıyoruz.

Faz-1 gönüllüsü olmanın önemine işaret eden Varank, Türkiye'de Faz-1 çalışmasının aşıda çok yapılamadığını dile getirdi. Varank, aşı yaptıracak olan vatandaşlara da seslenerek şöyle konuştu:

Aşılama vaktiniz geldiyse, aşıya adaysanız Sağlık Bakanlığımızın uyguladığı aşıları yaptırın. Ama yerli aşı çalışmalarında da gönüllü olmak istiyorsanız çekinmeyin. Biz burada Hasan Hoca'mızla Faz-1 ilk insan denemelerinde gönüllü olduk, aşımızı yaptırdık. Bu çalışmalarla Türkiye'nin VLP denilen yeni teknolojideki aşısında hızlıca ilerleyerek sene sonuna kadar Faz-3 çalışmalarını tamamlayıp Türkiye'nin VLP yerli ve milli aşısını elimize almak istiyoruz. Sadece Türkiye'ye değil aynı zamanda tüm insanlığa faydası olmasını aynı zamanda tüm insanlığa faydası olsun istiyoruz.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU