Tarım ve Orman Bakanlığı: Türkiye'de yılda 19 milyon ton gıda çöpe gidiyor

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Işıkgece, ülke olarak her yıl, başta meyve-sebze olmak üzere 18.8 milyon ton gıdayı çöpe attığımızı belirterek, "Bu 625 bin adet çöp kamyonuna tekabül ediyor. Gıdayı saklamayı bilmiyoruz" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Dünyada önemli ölçüde açlık sorunu olmasına rağmen üretilen gıdanın, her yıl üçte biri israf ediliyor. 

İsraf konusunda Türkiye'de de durumun farklı olmadığı belirtilirken, her yıl 18.8 milyon ton gıdanın çöpe atıldığı kaydedildi.

Hürriyet gazetesine konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, "ülke olarak 18.8 milyon ton gıdayı çöpe atıyoruz. Özellikle meyve-sebzenin neredeyse yarısı atılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlkokul çağındaki çocuklara MEB ile birlikte eğitimler veriyoruz. Bu ürünleri atmamak gerektiğini anlatıyoruz. 18.8 milyon ton gıda, 625 bin adet çöp kamyonuna tekabül ediyor" dedi.

"Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık" adında bir kampanyaları olduğunu belirten Işıkgece şöyle devam etti:

Bu kadar çok gıdanın çöpe gitmesinin en önemli nedeni etiket okur yazarlığından tutun da saklama derecelerini bilmememizden kaynaklanıyor. Örneğin, muz 12-13 derecede saklanır, maydanoz gibi bir ürün 4-6 derecede tutulması gerekir. Yumurta dolap içinde mi dışarıda mı saklanır bilmiyoruz. Sosyal medya üzerinden vatandaşa bu bilgileri aktarıyoruz. Özel sektör ile bir anlaşma yaptık. Catering firmaları var. İlgili bütün tüketicileri işin içine alacak şekilde çalışma yapıyoruz. Atılmaması gereken ürünler nasıl yemeğe dönüşür? Bayat ekmek nasıl yenilebilir hale getirilebilir? Elma kabuğundan ne yapabiliriz? Hepsini inceliyoruz. 

Son kullanma tarihi dolmak üzere olan ürünlerin aşevlerinde tüketilmesi ya da ihtiyaç sahiplerine verilmesi gibi çalışmaları da takip ettiklerini ifade eden Işıkgece, "Gıda israfının önlenmesi konusunda gerekenlerin yapılması şart" dedi.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU