Fransız ajansından Türkiye yorumu: Bahçeli, Erdoğan'ı daha da sağa çekiyor

İdris Şahin, Burak Bilgehan Özpek, Ayşe Sibel Ersoy'dan görüş alınan haberde, Bahçeli için “Türkiye’nin aşırı milliyetçi, iktidar belirleyeni” tanımlaması yapıldı

Fotoğraf: AA

Fransa’nın önde gelen haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Türkiye hakkında dikkat çeken bir analiz habere yer verdi. “Türkiye’nin ‘iktidar belirleyeni’ Erdoğan’ı daha da sağa çekiyor” başlıklı haberde, MHP lideri Devlet Bahçeli için ‘kingmaker’ (kral değiştiren/iktidar belirleyen) ifadesi kullanıldı. Haberde MHP liderinin sadece yüzde 11 oy oranıyla ülke siyasetinde büyük etki sahibi olduğu yorumu yapıldı. 

“Saçları dökük, sesi çatallı, 73 yaşında ufacık bir adam olan Bahçeli, 1997’den beri MHP’nin başında olmasına karşın halen gizemli bir figür olma özelliğini koruyor” betimlemesiyle başlayan haberde, Alaattin Çakıcı’nın tahliyesi kast edilerek “pandemi başlar başlamaz bir mafya patronunun cezaevinden çıkışını sağladı” ifadesine yer verildi.   

AFP’ye konuşan DEVA Partisi başkan yardımcısı İdris Şahin de “Son 3 yılda Sayın Bahçeli’nin yaklaşım ve davranışları AKP’nin politik çizgisine yön vermektedir” yorumunda bulundu.  

Fransız ajansı, MHP’nin hükümette temsilcisi bulunmasa da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Bahçeli’nin partisinin favorisi olduğu öne sürüldü ve istifasının Erdoğan tarafından reddedilmesinden sonra Soylu’nun her zamankinden daha güçlü olduğu ifade edildi.

Haberde, AFP’ye görüş veren akademisyen Burak Bilgehan Özpek’in “MHP, Türkiye’nin Milli Güvenlik Kurulu gibi işlev görüyor” ifadesine ve MHP milletvekili Ayşe Sibel Ersoy’un “Ülkemizin bekası için Millet İttifakı zorunluluktur” vurgusuna da yer verildi. Görüş alınan bir başka akademisyen Berk Esen ise, “MHP’nin yeni sisteme desteği devlet bürokrasisinin kapılarını bu partinin ultra-milliyetçi destekçilerine açtı” yorumunda bulundu.

AFP’nin haber analizinde ismi verilmeyen bir Batılı diplomatın, “Erdoğan ittifakı yürütmeye mecbur ama böylelikle Cumhurbaşkanı, Bahçeli tahakkümü altında kalıyor” yorumu da yer aldı ve “AKP Batı yanlısı liberaller de dahil olmak üzere eski müttefiklerini ıskartaya çıkarmasının artından aşırı milliyetçilerle başbaşa kaldı” tespitinde bulunuldu.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU