Ocaktan: Ah şu ‘gavurun kılıcı’nı sallayanlar…

“Ülkeyi AK Parti-Bahçeli-Perinçek koalisyonu mu yönetiyor, yoksa CeHaPe zihniyeti mi buna birileri artık karar versin…”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Mehmet Ocaktan, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün kullandığı “Türkiye Cumhuriyeti Devleti kimliğine sahip olduğu halde gavurun kılıcını sallayarak üzerimize gelenleri gördükçe de üzülüyoruz” ifadesini eleştirdi.

Ocaktan, bugünkü köşe yazısında Erdoğan’ın ifadesi hakkında şu görüşlerini dile getirdi:

Görüldüğü gibi lebalep kongrelerle salgının azdırılmasından akıbeti henüz belli olmayan 128 milyar dolara ve adaletin terazisinin şaşmasında iktidarın hiçbir vebali yok. Bu durumda tek sorumlu kalıyor; ülkeyi yönetilemez hale getiren CeHaPe zihniyeti… Neyse… Ülkeyi AK Parti-Bahçeli-Perinçek koalisyonu mu yönetiyor, yoksa CeHaPe zihniyeti mi buna birileri artık karar versin…

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çünkü Türkiye, Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar ekonomide, demokraside, hukukta telafisi uzun yıllar alacak büyük kayıplar yaşıyor” diyen Karar yazarı, şöyle devam etti:

Mesela PISA ve TIMSS gibi uluslararası kuruluşların gerçekleştirdiği sınavların ortalamasına göre oluşturulan listede Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri’nin de gerisinde yer alıyor. AK Parti döneminde 14 kere değiştirilen eğitim sistemi, Türkiye’nin uluslararası itibarını da olumsuz etkiliyor. Toplam 50 ülkenin uluslararası derecelendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen sınavların okuma, matematik ve bilim başlıklarındaki derecelerine göre sıralandığı listede Türkiye, 34’üncü sırada yer aldı.

Demokrasi, özgürlük ve insan hakları konularında araştırmalar yapan sivil toplum örgütü Freedom House’un 2020 yılı raporunda, Türkiye “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde yer aldı.

100 puan üzerinden 32 puan alan Türkiye, 195 ülkenin yer aldığı “özgürlük” sıralamasında da 146’ncı sırada.

Türkiye, 2019 Hukukun Üstünlüğü Endeksi’nde ise (Rule of Law Index) 126 ülke arasında 109’uncu sırada. Bizim üstümüzde yer alan İran 102., Nijerya ise 106. sırada. Yine hukukun üstünlüğü endeksine göre Türkiye şeffaflık sıralamasında 126 ülke arasında 94. sırada. Bu kategoride de Pakistan ve Nijerya bizden daha iyi durumda… Temel haklar konusunda ise Venezuella’nın gerisinde yer alıyoruz.

Türkiye’nin itibarının hiç de iç açıcı olmadığına dikkati çeken Ocaktan,  şunları söyledi:

Dünyanın fukara milletlerinin bile gerisinde kaldığımızı gösteren bu hüzün verici resmin sorumlusu olarak ister “sinsi dış güçler”i, isterse “gavurun kılıcını sallayan” yerli işbirlikçilerini gösterelim, sonuç acı gerçeği değiştirmiyor.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU