Ev Sinemasında bu hafta: Kıyametin içinde bir gençlik romantizmi; Aşk ve Canavarlar

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için "Aşk ve Canavarlar" adlı filmi ve bu hafta çevrim içi platformlarda yayımlanacak diğer seçme filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Love & Monsters; günlerimizi karantinada geçirmek zorunda kaldığımız şu zor zamanlarımızda bize iyimser kalabilmeyi hatırlatan, işler hayal edilemeyecek kadar kasvetli göründüğünde bile her zaman daha iyi ve daha parlak bir yarın için umut olduğunu gösteren, neşeli macerası, olağanüstü özel efektleri ve birbirinden ilginç yaratıklarıyla benim şahsen son zamanlarda izlediğim en eğlenceli fantastik filmlerden biri oldu.

Canavarları seven tüm meraklılarını tatmin edecek çok sayıda yaratık tasarımıyla dolu bu renkli filmi alışılmış klişelerden kaçarak kendine keyifli bir aile eğlencesi arayanlara kesinlikle tavsiye ederim.


Kıyametin içinde bir gençlik romantizmi; Aşk ve Canavarlar

Yönetmen: Michael Matthews / Oyuncular: Dylan O'Brien, Jessica Henwick, Michael Rooker, Dan Ewing, Ariana Greenblatt, Ellen Hollman, Tre Hale, Pacharo Mzembe, Senie Priti, Amali Golden, Te Kohe Tuhaka, Tasneem Roc, Thomas Campbell, Joel Pierce, Melanie Zanetti, Bruce Spence, Hazel Phillips, Miriama Smith, Andrew Buchanan, Tandi Wright, Damien Garvey, Julia Johnson, Ariu Lang Sio, Donnie Baxter, Helen Howard, Hero, Dodge, Noff Baras, Linda Cairns, Larry Cedar, Arthur Costa, Keiichi Enomoto, Sean Edward Frazer, Tonia Renee Hammerich, Charmain Jackson, Santi Lawson / Süre: 109 dakika
 

 

Netflix'in Aksiyonlu Bilim Kurgu ve Fantastik Filmler kuşağında 14 Nisan'da gösterime girmesi beklenen Love & Monsters adlı bu kıyamet temalı eğlenceli macera; süper dev canavarlarla dolu yaratıcı bir dünyada pek olası olmayan bir yolculuğu anlatan bir genç aşığın ve köpeğinin hikayesidir.

Filmde; ölümcül bir asteroit Dünya'ya doğru hızla yaklaştığında, nükleer savunma füzeleri onu parçalamayı başarır, ancak gezegenin yüzeyine geri düşen toksik madde, bitkiler dışındaki tüm yaşam formları üzerinde talihsiz bir etkiye sebep olur; bu etki sonucu dünya dev kurbağaların, salyangozların, kırkayakların, yengeçlerin, böceklerin ve diğer sümüksü şeylerin saldırısı altında kalırken insan nüfusun yüzde 95'lik bölümünün de ölümüne sebep olur.
 

 

Kahramanın yolculuğu

Yaşadığı dünyayı alt üst eden canavarların ortaya çıktığı bu gün, Joel'in de sahip olduğu her şeyi ve herkesi kaybettiği gündür.

İnsanlığın sadece küçük bir kısmı yer altına taşınarak hayatta kalabilmiştir ki Joel de bu yer altı kolonilerinde yaşayarak hayatta kalmayı başarmış insanlardan biridir.
 


Doğrusunu söylemek gerekirse zamanının çoğunu sığınak arkadaşlarına çorba pişirerek, temizlik yaparak, bir fotoğraf günlüğü oluşturarak ve karşılaştıkları canavarları defterine çizerek geçiren Joel böylesi bir kıyamet sonrası yaşama pek uygun bir karakter değildir.

Bu hayatta ayrı düştüklerinden beri onun için artık en önemli şey sevgilisi Aimee'yi arayıp bulmaktır.
 


Bu hezimetin üstünden yedi yıl geçtikten sonra Joel bir gün radyo frekansları arasında gezinirken nihayet bir telsiz bağlantısıyla kız arkadaşı Aimee'ye ulaşır ve onun kolonisinin kendilerinden yaklaşık 135 kilometre uzaklıkta olduğunu öğrenir ki bu yürüyerek yedi günlük bir yolculuk anlamına gelmektedir.

Joel yedi yıldır dışarıdaki dünyaya adım atmamış ve etraflarında dolaşan canavarlarla doğrudan bir teması olmamışsa da Aimee'ye ulaşmak için tehlikeli bir yolculuğa çıkmaya karar verir.
 

 

Canavar avcısı olmak ya da olmamak

Tehlikelerle dolu bu dünyada, her yerde dev böcekler, amfibiler ve sürüngenler gibi canavarlar vardır ama yine de yer üstünde, yer altında ve suda yaşayan canavarların yol açtığı kıyametten yedi yıl sonra, sevimli ve talihsiz Joel eski sevgilisiyle yeniden buluşmak için güvenli ve rahat sığınağını arkasında bırakır.

Pek tabii ki daha yolculuğun başlarındayken de mutasyona uğramış pek çok korkunç canavarla karşılaşır.
 


Bu karşılaşmanın birinde şans eseri, Boy adlı başıboş bir köpek, canavarla ölüm kalım mücadelesi içinde olan Joel'in hayatını kurtarır ve sonrasında bu yolculuk boyunca Joel'in can yoldaşı olur.

Ayrıca Joel yolda ilerledikçe hayatta kalmayı başarmış Clyde ve onun sekiz yaşındaki arkadaşı Minnow'la da tanışır.
 


Böylelikle bu yeni tanıştığı insanlarla bir süre aynı istikamette ilerleyen Joel onlar olmadan yolculuğuna devam edene kadar onlardan nasıl hayatta kalacağını öğrenir ki bu yeni dünyanın artık bir yabancısı olan Joel cesur bir canavar avcısı olmak için her şeyden önce onu felç eden korkusunun üstesinden gelmesi ve atletik beceriksizliğini üstünden atması gereklidir.

Aksi halde görünürde her biri insan etiyle beslenen bu canavarlar için bir aperatif olması an meselesidir.
 


Joel bu süre içinde korkularının üstüne giderek birçok yönden kendini geliştirir; sevginin erdemleri ve gözlemci olma gibi çeşitli hayat dersleri sayesinde pek çok krizden kurtulmayı başarır ve sevdiğine ulaşır.

Daha da önemlisi, bu devasa yaratıkların insanlık için en büyük tehdit olmayabileceğini keşfeder.
 

 

Distopik ve romantik bir korku-komedi

Romantik komedi ile korku filmi olmak arasında gidip gelen filmin ele aldığı kıyametle ilgili mecazlarının çoğu daha önce sayısız kez kullanılmış olsa da üstelik bariz bir şekilde 80'li ve 90'lı yılların fantastik yapımlarından ilham aldığı ortadaysa da bunları hayata geçirirken üstüne kattıklarıyla film oldukça özgün hissettiriyor.
 

 

Yer aldığı yapımlarda her zaman dikkatleri üzerine çeken Dylan O'Brien burada saflıkla cesur kararlılığı samimi bir şekilde harmanlayan harika bir performans ortaya koyuyor.

Ama beni gerçekten içine çeken şey canavar efektleri ve kurgusal dünyanın inşası oldu; açıkça çoğunlukla bilgisayar üretimli imgeleme teknolojisiyle daha yüksek bütçelerle çekilmiş filmlerden çok daha fazla dikkat çektiği ve keyif verdiğini söyleyebilirim.
 


Aşk, dostluk ve özgüven üzerine kurulu senaryonun yanı sıra temposu, ölçülü duygusal anları ve gergin canavar eylemleriyle Michael Matthews şahsen içinden çıkmakta oldukça zorlandığım görkemli bir dünya yaratmış.

 

Haftanın diğer filmleri

Bad Boys: Her Zaman Çılgın

Yönetmen: Adil El Arbi, Bilall Fallah / Oyuncular: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nuñez, Kate del Castillo, Nicky Jam, Joe Pantoliano, Jacob Scipio, Theresa Randle, DJ Khaled, Happy Anderson, Bianca Bethune, Dennis Greene, Michael Bay, Gissette Valentin, Rose Bianco, Edelia Merida, Jasmin Lawrence, Shacai O'Neal, Carlos Guerrero, Massi Furlan, Chick Bernhard, Jennifer Badger, Jeff J.J. Authors, Keith Wheeler, Brandi Cohen, Jay Amor, Yessenia Hernandez, Anthony Molinari, Ivo Nandi, David Shae, Eduardo Rosario, Rory Markham, Brad Sanders, Damien Butler, Bilall Fallah, Norma Alvarez, Adil El Arbi, Christina Christensen, Nahima Bicelis, Erroll Castrillo, Kial Butler, Sharon Pfeiffer, Porshia C. Joseph, Ellison Kendrick / Süre: 124 dakika
 

 

Tivibu'nun Adrenalin Kuşağı'nda 11 Nisan'da televizyonda ilk kez ekranlara gelecek olan, Will Smith ve Martin Lawrence'ın başrollerini paylaştığı Bad Boys for Life adlı bu film; daha sakin bir hayat için emeklilik yolunda olan Marcus Burnett ile kendini orta yaş krizinde bulan Mike Lowery'nin son bir görev için yeniden bir araya gelmesini konu ediniyor.

Mike ve Marcus, narkotikten sorumlu olan iki polistir ve Mike, orta yaş krizinin etkileriyle baş etmeye çalışırken, Marcus polis müfettişi olarak kariyerine devam etmektedir.

Fakat bu arada geçmişten gelen bir hayaletin verdiği tahribat sonucu son büyük bir görev için kolları sıvayan ikili, bu sefer bir uyuşturucu baronu olan Armando Armas'ın peşine düşmesi gerekir ki Armando'yu yakalamak pek de öyle kolay değildir.

Soğukkanlı bir katil olan Armando ile yüzleşen ikili, artık düşündüklerinden de zorlu bir maceranın içindedir.

 

Başlangıç

Yönetmen: Dea Kulumbegashvili / Oyuncular: Ia Sukhitashvili, Rati Oneli, Kakha Kintsurashvili, Saba Gogichaishvili, Ia Kokiashvili, Mari Kopchenovi, Giorgi Tsereteli / Süre: 125 dakika
 

 

93. Akademi Ödülleri yarışında yabancı dilde en iyi filmlerin ödüllendirildiği Uluslararası Film kategorisi için Gürcistan'ın aday gösterdiği, MUBI'nin "İlk Filmler" ve "Kameranın Arkasındaki Kadınlar" kapsamında gösterime sunduğu platformun en iyi 1000 filmi arasında yer alan Beginning (Dasatskisi) adlı bu film; 35mm çekilen nefes kesici uzun planlarıyla, dışarıya kapalı bir topluluğun içinde bir kadının gösterdiği direncin hikayesini anlatıyor.

Filmde; sessiz sakin bir kasabada, Yehova'nın Şahitleri'nden oluşan bir topluluk, aşırılık yanlısı bir grubun saldırısına uğrar.

Bu sırada, büyük bir çatışmanın ortasında kendi hayatına odaklanan, kendi arzularını sorgulayan ve kendisini keşfettikçe öfkesi artan topluluğun liderinin eşi Yana'nın tüm yaşamı altüst olmuştur ki bir dedektif Yana'nın evine gizlice girince bu da hiç beklenmedik sonuçların doğmasına yol açar.

 

Beat Altındaki Karanlık Şehir

Yönetmen: TT The Artist / Oyuncular: Uneek (CEO of Bmore Than Dance), Terry Weddington (Founder of TSU Dance Crew), Mighty Mark (Dj/Producer), Jonny Blaze (Dj/Producer), TT The Artist (Rapper), Blaqstarr (Dj/Producer), Scottie B (Dj/Producer) / Süre: 65 dakika
 

 

Sokaklarda dans ediyoruz çünkü artık gidecek başka yerimiz yok.


Netflix'in Müzik Belgeselleri kuşağında 15 Nisan'da gösterime girmesi beklenen Dark City Beneath the Beat adlı bu parlak, coşkulu ve aynı zamanda içten yapım; sosyoekonomik bir kargaşanın üzerinde yükselen Baltimore'un ritim ve dansla birbirine sıkı sıkıya bağlı bir topluluğun sanatla can bulan müzikal alt kültürüne bir saygı duruşu niteliği taşıyor ve kadraja aldığı yerel kulüp sanatçılarını, dj'leri, dansçıları ve yapımcıları öne çıkarıyor.

Belgeselin görüntü yönetmeni Kirby Griffin'in akıcı görüntüleri estetik bir çeşitlilikle yapımı mükemmelleşirken, seyircinin bu yaratıcı topluluğun ruh halleri arasında ilgiyle gezinmesini sağlıyor.

Baltimore'un siyahi sakinleriyle yapılan röportajlar ise onların sorunlu memleketleriyle olan aşk-nefret ilişkilerini ortaya koyarken, aralara giren video müzikler yaklaşık bir saat boyunca seyircisini bu sokaklarda renkli bir yolculuğa çıkarıyor.

 

Beni Neden Öldürdün?

Yönetmen: Fredrick Munk / Süre: 83 dakika
 

 

İki Oscar adaylığı olan Lucy Walker ile Emmy ödüllü Julian Cautherley'in yapımcılığını üstlendiği, Fredrick Munk'ın ise yönetmen koltuğuna oturduğu, Netflix'in Gerçek Suç Belgeselleri kuşağında 14 Nisan'da gösterime girmesi beklenen Why Did You Kill Me? adlı bu yapımda; perişan bir aile, 24 yaşındaki kızları Crystal Theobald'ın katillerinin izini sosyal medya üzerinden sürmeye çalışırken adalet ve intikam arasındaki çizgi bulanıklaşır.

Kızı öldürülen bir anne, cinayetten sorumlu tuttuğu kişileri araştırmak için sosyal medya sitesi MySpace'i kullanır ancak bu araştırma birden fazla aileyi etkileyecek bir sonuca ulaşır.

 

Boss Level

Yönetmen: Joe Carnahan / Oyuncular: Frank Grillo, Mel Gibson, Naomi Watts, Will Sasso, Annabelle Wallis, Sheaun McKinney, Selina Lo, Michelle Yeoh, Ken Jeong, Meadow Williams, Mathilde Ollivier, Rio Grillo, Armida Lopez, Buster Reeves, Eric Etebari, Quinton ‘Rampage' Jackson, Rashad Evans, Joe Knezevich, Adam G. Simon, Melanie Kiran, Rob Gronkowski, Thomas Dewier, Aaron Beelner, Travis Gomez, Michael Tourek, John Cenatiempo, Brendan Johnston, Rigan Machado, Adetinpo Thomas, Eric Goins, Swen Temmel, Tyler Jon Olson, Robert Goon, Henry Penzi / Süre: 94 dakika
 

 

PuhuTV'nin Aksiyon ve Macera Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Boss Level adlı bu film; hiç bitmeyen bir zaman döngüsüne hapsolan bir emekli özel kuvvetler subayının hikayesini konu ediyor.

Roy Pulver, ülkesine uzun süre hizmet eden ve bir süre önce emekli olan özel kuvvetler subayıdır.

Cinayete kurban giden ve öldüğü günü, hiç bitmeyen bir zaman döngüsünde tekrar tekrar yaşamaya başlayan Roy, ölümünden kimin sorumlu olduğunu anlayabilmek ve döngüye bir son verebilmek için aynı günü defalarca tekrar yaşamak zorundadır.

Ölümünün ardındaki gizemi açığa çıkarmak için hareke geçen Roy, zamana karşı verdiği bu savaşta döngüden kurtulmaya çalışırken diş hijyenisti Alice de sıklıkla yinelenen günün bir parçası haline gelir.

 

Cennetin Karanlık Tarafı

Yönetmen: Park Hoon-jung / Oyuncular: Tae-goo Eom, Yeo-bin Jeon, Seung-Won Cha, Dong-in Cho, Park Ho-San, Bong-sik Hyun, Ki-young Lee, Angela Lin / Süre: 131 dakika
 

 

Eğer görülecek bir hesap varsa, bunun sonuçlanması pek uzun sürmez…
 

Netflix'in Kore Yapımı Suç Dramaları kuşağında bu hafta gösterime giren, "Yeni Dünya"nın yönetmeni Park Hoon-jung imzalı şık ve kanlı bir suç draması olan Night in Paradise adlı bu film; gangsterlerin hedefindeki bir adam ile hayata küsmüş bir kadının öyküsünü anlatıyor.

Kanlı bir trajedinin ardından hedef hâline gelen haksızlığa uğramış bir gangster, Jeju Adası'nda saklanırken geçmişinde yaralar taşıyan ölümün eşiğindeki bir kadınla yakınlaşır.

 

Diana: Dünyayı Sarsan Röportaj

Yönetmen: Edward McGown / Oyuncular: Kate Fleetwood, Dickie Arbiter, Richard Ayre, Martin Bashir, Annie Belasco, Bidisha, Chris Blackhurst, Jennie Bond, Paul Burrell, Ian Corcoran, Patrick Cormack, Charles Crawford, Richard Eyre, Richard Fitzwilliams, Judi James, Robert Jobson, Richard Kay, Prince Charles, Princess Diana, Mark Saunders, Peter Viggers / Süre: 90 dakika
 

 

Yaklaşık 25 yıl önce, 20 Kasım 1995'te Prenses Diana tüm kuralları kırarak, kayınpederini ve ayrıldığı kocasını korumak yerine, hikâyeyi kendi tarafından anlatmak istediğine karar verdi ve BBC muhabiri Martin Bashir ile BBC One Panorama özel programı röportajını kabul etti.

Röportaj, pek çok yönden devrim niteliğindeydi, çünkü Diana sadece televizyonda konuşmayı kabul etmemişti, sırlarını da dünyayla paylaşıyordu; Prenses'in eşi görülmemiş samimiyeti ve ifşa ettiği dünyayı sarsan suçlamalar nedeniyle bu görüşme araştırmacı gazetecilik tarihinde de çığır açan bir an olarak kabul edildi.

Bu Galler Prensesi'nin ilk solo röportajıydı ve boşanmasından sadece dokuz ay önce gerçekleşti ve ardından 1997'deki ölümü, televizyon tarihinde de büyük bir etkiye sebep oldu.

Netflix'in Belgeseller kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen The Interview that Shook the World (Diana: The Interview 25 Years On) adlı bu yapımda; televizyon tarihinin en unutulmaz anlarından birinde, Prenses Diana'nın Prens Charles ile evliliğini ve kraliyet ailesinin bir üyesi olarak hayatını içtenlikle anlattığı bu röportajın etkilerini takip ediyor.

Sophie Gallagher bu belgeselde, röportajın 25 yıl sonra bile neden hala şok edici göründüğünü sorguluyor.

 

Dublör

Yönetmen: Jamie Babbit / Oyuncular: Drew Barrymore, Michael Zegen, T.J. Miller, Holland Taylor, Michelle Buteau, Teddy Coluca, Andrew Rannells, Wendy Meredith, Ellie Kemper, Charlie Barnett, Heather Girardi, Richard Kind, Dolly Wells, RayJonaldy Rodriguez, John W. Lawson, Lena Dunham, Georgia Buchanan, Mark J Clifford, Jackson Demott Hill, Adrian Martinez, El Sayre, Kristoffe Brodeur / Süre: 101 dakika
 

 

Netflix'in Komedi Filmleri kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen, Drew Barrymore'u hem Candy Black hem de Paula rollerinde izleyebileceğiniz, oyunculuk dünyasının bilinmeyen yüzlerini komik bir dille anlatan The Stand-In adlı bu filmde; komedi filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu Candy Black, büyük sorunları olan, hayattan bıkmış, tek arzusu basit bir hayat yaşamak olan ünlü bir film yıldızıdır.

Uzun zamandır Candy'nin dublörü olarak çalışan Paula'nın hayali ise dublörlüğü bırakıp gerçek bir oyuncu olmaktır.

Bir gün sette Candy sinir krizi geçirip rol arkadaşının kafasına kül tablası atar ve kariyeri çöküşe geçer; haliyle bu isteksizliği sette kötü davranışlara ve birlikte çalıştığı herkesin hayatını zehir etmesine yol açınca Paula da işsiz kalır.

Ama Candy'nin sorunları burada bitmez; vergi borcu olduğu ortaya çıkar ve yargıç Candy'e zorunlu rehabilitasyon cezası verir, fakat Candy aylar boyunca evinden uzaklaşmak istemez çünkü bir marangozluk sitesinde tanıştığı Steve isimli adamla buluşmak niyetindedir.

Bu durumu parlak bir fikirle çözmeye karar veren Candy rehabilitasyona girmesi gerektiğinde, kendisiyle fiziksek olarak aynı olan Paula'yı yerine geçmesi için tutar ve ünlü oyuncu, şöhretin getirdiği ancak yapmak istemediği şeyler için Paula'yı kullanmaya başlar.

Paula işi kabul eder ama karşılığında Candy'nin bir film rolü almasını ve Paula'yı yeniden dublörü olarak işe almasını şart koşar.

Ancak bir süre sonra Paula elindeki imkanlarla daha fazlasını yapabileceğini görünce bir süre sonra ele geçirdiği Candy'nin kimliği onun için başka kapıları da açar.

 

İki Uzak Yabancı

Yönetmen: Travon Free, Martin Desmond Roe / Oyuncular: Joey Bada$$, Andrew Howard, Zaria, Mona Sishodia, Cameron Early, Jeremy Rivette, Trevor Morgan, Jeff Bragg, Ana González, Timmy Hall, Sterling Temple Howard, Annie Hsu, Shane J Kroll, Aizhan Lighg, Michael Moravek, Lazarus Tate / Süre: 32 dakika
 

 

Bu öyle bir gün ki Carter'ın hem en iyi hem de en kötü günü…


Netflix'in Sosyal Konulu Dramalar kuşağında bu hafta gösterime giren Two Distant Strangers adlı bu Oscar adayı kısa filmde; evine ve köpeğine kavuşmaya çalışırken polisin hedefi olan adam, bir zaman döngüsüne sıkışır ve aynı günü tekrar tekrar yaşamak zorunda kalır.

Carter için bir sevmek yüz defa ölmek anlamına gelse de o öyle ya da böyle, evine ve köpeğine her gün geri dönmeyi bir şekilde başarır.

 

Malmkrog

Yönetmen: Cristi Puiu / Oyuncular: Edith Alibec, Vitalie Bichir, Agathe Bosch, Ugo Broussot, Lucian Diaconu, Sorin Dobrin, Bogdan Farcas, Bogdan Geambasu, Simona Ghita, László Mátray, Levente Nemes, Marina Palii, Zoe Puiu, Frédéric Schulz-Richard, Diana Sakalauskaité, Judith State, Mugur Sabo, István Téglás, Jonathan Christy Thompson, Bogdan Zarnoianu / Süre: 201 dakika
 

 

MUBI'nin "Işık Saçanlar" kategorisinde gösterime sunduğu Malmkrog adlı bu filmde; büyük bir toprak sahibi olan Nikolai, malikanesini birkaç arkadaşına açar.

Noel için Transilvanya'da, soylu Nikolay'ın malikânesindeki davete katılanlar arasında pek çok siyasetçi, genç bir kontes, bir general ve eşi de yer almaktadır.

Konuklar zamanlarını leziz yemekler tadıp, masa oyunları oynayarak ve ölüm, siyaset, ahlak gibi konularda tartışarak geçirirken akşam yemeği boyunca masada ahlak ve kalkınma gibi büyük meseleler masaya yatırılınca tartışmalar alevlenir ve kültürel farklılıklar belirginleşir.

Sieranevada ve Bay Lazarescu'nun Ölümü gibi filmleriyle tanıdığımız Cristi Puiu'nun Berlinale'den ödülle dönen bu görkemli yapıtı, 19. yüzyılda bir Noel yemeğinde geçiyor; baştan sona kusursuz görsellik, zekice dokunuşlar ve Buñuel'i anımsatan ironilerle taçlanıyor.

 

Mandela

Yönetmen: Madonne Ashwin / Oyuncular: Yogi Babu, Sheela Rajkumar, Sangili Murugan, G.M. Sundar, Kanna Ravi, Deepa Shankar / Süre: 140 dakika
 

 

Yaşadıkları topluluğu ve mesleklerini karaladığı hatta sosyal adaletsizlik propagandası yaptığı gerekçesiyle Tamilnadu Berberler Derneği Başkanı tarafından kınanan, Netflix'in Hint Yapımı Kara Komediler kuşağında bu hafta gösterime giren Mandela adlı bu filmde; siyaset arenasındaki iki rakibin her ne şekilde olursa olsun kazanmak için yarıştığı yerel bir seçimin ortasında, bir berber, tek karar verici oy olarak ilginç bir şekilde güçlü bir konuma gelir.

Yaklaşık 1000 kişilik nüfusu olan Tamil Nadu'daki küçük bir köy kendi içinde Kuzeyliler ve Güneyliler olmak üzere kast temelli iki gruba ayrılmıştır.

Köyün mevcut başkanı hastalanınca, iki oğlu başkanlığa aday olmaya karar verir ancak ön ankete göre oyların bölündüğü ortadadır.

Bu iki seçmenin kaderi ise kısa süre önce seçmen listesine katılan Smile lakabıyla bilinen Nelson Mandela adlı yerel bir kuaförün elindedir.

 

Miras

Yönetmen: Vaughn Stein / Oyuncular: Lily Collins, Simon Pegg, Connie Nielsen, Chace Crawford, Patrick Warburton, Marque Richardson, Michael Beach, Rebecca Adams, Alec James, Josh Murray, Mariyah Francis, Joe Herrera, Lucas Alexander Ayoub, Lydia Hand, Jim E. Chandler, Donna Rae Allen, Christina DeRosa, Hartley Burch, Mari Kasuya, Chris Gann, Tasso Touloupis, Grae Marino, Kenisha Johnson, Katie Callaway, Joseph Vain, Ashley Pereira, Hamid-Reza Benjamin Thompson / Süre: 111 dakika
 

 

PuhuTV'nin Gerilim Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Inheritance adlı bu gizemli dramada; varlıklı ve politik güce sahip olan ailenin reisi beklenmedik bir şekilde aniden öldüğünde, adamın eşi ve kızına şoke edici bir miras kalır.

Adamdan geriye kalan bu miras, kısa süre içerisinde ailenin ve çevresindekilerin hayatının mahvolmasına neden olur.

Çekimlerin yapıldığı mekanlar çoğunlukla karanlık ve kasvetli kadrajlar ortaya çıkarmışsa da genel olarak filmin sinematografisinde ışığın çok iyi kullanıldığını söylemek mümkün.

 

Nezha: Tanrının Dönüşü

Yönetmen: Ji Zhao / Oyuncular: Jonny Siew, Xiaoming Xuan, Tianxiang Yang, He Zhang / Süre: 116 dakika
 

 

Nezha ve Ejderha Kralı'nın hikayesine göre; 3000 yıl önce Nezha, Ejderha Kralı'nın oğlunu öldürünce dört Ejderha Kral, intikam almak ve Nezha'yı yenmek için bir araya gelir, ancak Nezha öldükten sonra ruhunun tekrar ve tekrar reenkarne olabileceğini hiç kimse düşünmemiştir.

Bu intikam sırasında ölen Nezha, 1920'ler ve 30'lardaki Manhattan ve Çin Cumhuriyeti dönemi Şangay'ı temel alınarak tasarlanan kurgusal bir siperpunk şehri olan Donghai'da Li Yunxiang olarak yeniden canlanır ve güçlerinde ustalaşmadan önce eski düşmanları yarım kalan intikamları için yeniden onunla savaşır.

Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Çin Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren New Gods Nezha Reborn adlı bu animasyonda; kaos yaratan, havasıyla fırtınalar estiren sıradan ama son derece kibirli bir kurye ve motor yarışları tutkunu olarak hayatını sürdürürken eski düşmanlarıyla karşılaşan Nezha, sevdiklerini korumak için güçlerini yeniden keşfeder.

Tekrar doğup tanrısal suretiyle ortaya yeniden çıkan Nezha bu defa geçmiş hayatında yaptığı gibi kendini utandırmamaya ant etmiştir.

 

Ödeşme Zamanı 2

Yönetmen: Jesse V. Johnson / Oyuncular: Scott Adkins, Louis Mandylor, Vladimir Kulich, Marina Sirtis, Ski Carr, Charity Collins, Mayling Ng, Josef Cannon, Jermaine Jacox, Vernon Wells, Cuete Yeska, Aaron Toney, Austin Durden, Mike Maolucci, Anthony Delongis, Nils Allen Stewart, Catherine Black, Ron Althoff, Rustic Bodomov, Solomon Brende, Anthony De Longis, Dasha German, Timothy E. Goodwin, PJ Johnson, Demitra Sealy, Robert Dobson, R Scott Hoffman, Jamaine Washington / Süre: 97 dakika
 

 

PuhuTV'nin Aksiyon ve Macera Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren The Debt Collector 2 adlı filmde; ölümden kıl payı kurtulan French ve Sue, borç tahsildarlarıdır.

Patronları Tommy'ye borçlu olan insanlara karşı en iyi bildikleri işi yaparlar; kafatası çatlatmak, kemik kırmak.

İkili, Sue'nun ahlaksız eski sevgilisi olan kirli bir kumarhane sahibinden parayı almak için Las Vegas'a çağırılır.

Onlar kumarhane sahibi ile uğraşırken, bir uyuşturucu baronu, ölen kardeşinin intikamını almak için French ve Sue'nun peşine düşer.

 

Ruh

Yönetmen: Wei-Hao Cheng / Oyuncular: Chen Chang, Janine Chun-Ning Chang, Anke Sun, Christopher Ming-Shun Lee, Baijia Zhang, Hui-Min Lin, Samuel Ku, Hsueh-Feng Lu, He-Hsuan Lin, McFly Wu, Che-Hao Chang / Süre: 125 dakika
 

 

Toplumu şoke eden tuhaf bir cinayet…


Bilim kurgu yazarı Jiang Bo'nun ödüllü romanından uyarlanan ve Netflix'in Tayvan Yapımı Filmler kuşağında 14 Nisan'da gösterime girmesi beklenen The Soul (Ji hun) adlı bu sürükleyici gerilimde; bir iş adamının ölümünü araştıran bir savcı ve eşi, bir yandan doğaüstü sırları keşfederken diğer yandan ölüm ve yaşama dair ailevi bir ikilem yaşar.

Bir yıl önce bilim insanı Tang Su-chen'in intiharının ardından eşi görülmemiş bir finansal kriz yaşayan Wang Holding'in kurucusu Bay Wang Shih-tsung öldürülünce maktulün vasiyeti de ortaya çıkar; vasiyete göre sıradaki ilk varis Li Yen'dir ancak çalıştığı birimde bu işi kendisinden başka hiç kimsenin çözemeyeceğini düşünerek bu vakaya kendisini atayan savcı ortada bir varis daha olduğunu söyler.

Ama varislerin şüpheli varlığı olayları aydınlatmak yerine daha da karmaşık bir hale getirir çünkü işler her zaman göründüğü gibi değildir.

Yapılan araştırmalar Wang Shih-tsung'u iblislerin mi öldürdüğü yoksa bir entrikaya mı kurban gittiği konusuna kesinlik kazandırmış değildir.

 

Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?

Yönetmen: Andaç Haznedaroğlu / Oyuncular: Ecem Erkek, Engin Alkan, Devrim Yakut, Merve Dizdar, Ushan Çakır, Bülent Çolak, Ahmet Rıfat Şungar, Sinan Bengier, Asuman Dabak, Fatih Özkan, Bora Akkaş, Ilgaz Kaya, Özlem Tokaslan, Atakan Çelik, Rıza Akın, Ülkü Duru, Caner Alkaya, Celal Tak, Yılmaz Erdoğan, Beyti Engin, Yiğit Can Bahçeci, Anıl Ateş, Bülent Ekinci, Tuğba Aydın, Zeki Ocak / Süre: 114 dakika
 

 

Yılmaz Erdoğan'ın yüzlerce kez sahnelenip bir milyonu aşkın seyirci tarafından izlenen tiyatro oyunundan on sekiz yıl sonra uyarlanan ve Netflix'in Türk Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü? adlı bu film; ailesiyle birlikte yaşadığı çevreye uyum sağlamak için çabalayan, üstün zekalı bir çocuk olarak dünyaya gelen Gülseren'in hayatına odaklanıyor.

Zeki, sivri dilli ve ateş böceklerinin sevdalısı Gülseren'in hayatı, acısıyla tatlısıyla Türkiye'nin yıllar içinde geçirdiği değişimin de bir aynasıdır.

 

Sihirli Kızlar

Yönetmen: Sven Unterwaldt Jr. / Oyuncular: Laila Padotzke, Hedda Erlebach, Lilith Julie Johna, Leonore von Berg, Katja Riemann, Justus von Dohnányi, Anna Thalbach, Gregor Bloéb, Doris Schretzmayer, Juls Serger, Trixi Janson, Penelope Frego, Sofie Hoflack, Terrence Lewis, Linus Bruhn, Torben Liebrecht, Marco Boriero, Tim Dedobbelaere, Stilian Keli, Franco Moscon / Süre: 97 dakika
 

 

Sheridan Winn'in dört kız kardeşin büyülü maceralarını konu alan aynı adlı kitap serisinden uyarlanan ve PuhuTV'nin Macera Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Sprite Sisters (Vier zauberhafte Schwestern) adlı bu film; Flame, Sky, Flora ve Marina isimli dört kızın sihirle dolu yolculuklarını anlatıyor.

Hava, su, ateş ve toprağı kontrol edebilen bu dört kız kardeş, güçlerini ele geçirip dünyayı kontrol etmek isteyen kötü kalpli Glenda'ya karşı savaşmak zorundadır.

Dünyayı korumaya çalışan kızlar diğer yandan aile ilişkilerini de sağlam tutmaya çalışırlar fakat bu ikisini aynı anda yapmak sandıkları kadar kolay değildir.

 

Sür ya da Öl

Yönetmen: Ryuichi Hiroki / Oyuncular: Kiko Mizuhara, Honami Satô / Süre: 142 dakika
 

 

Netflix'in Japon Yapımı Romantik Dramalar kuşağında 15 Nisan'da gösterime girmesi beklenen Ride or Die adlı bu yol filmi; biri aşkı için cinayet işleyen, diğeri aşkına cinayet işleten iki kadının öyküsünü anlatıyor ve iki kadının, onları şaşırtıcı bir şekilde birbirlerine yakınlaştıran amaçsız kaçışını ve karmaşa dolu yolculuğunu ekrana taşıyor.

Varlıklı bir ailede yetişen ve hayatında yokluğu hiç tatmamış olan Rei bir gün, lisedeyken hoşlandığı Nanae'den haber alır ve iki kadın on yılın ardından ilk kez bir araya gelir.

Ancak bu buluşmada Nanae'nin vücudunun morluklarla dolu olduğunu ve eşinden şiddet gördüğünü fark ettiğinde Rei'nin dünyası başına yıkılır.

İçine düştüğü durumdan nasıl kurtulacağını bilemeyen, acımasız kocası tarafından şiddete uğrayan ve mutsuz bir evliliği olan Nanae, köşeye sıkıştığını ve hayatından endişe ettiğini anlatınca Rei ona, eşinin ortadan kaybolması gerektiğini söyler.

Böylelikle Rei yıllardır âşık olduğu kadının şiddet uygulayan eşinden kurtulmasına yardım eder ve ardından birlikte amaçsızca kaçan bu iki kadın arasındaki duygular yeniden alevlenir.

 

Yıldırım Gücü

Yönetmen: Ben Falcone / Oyuncular: Melissa McCarthy, Octavia Spencer, Jason Bateman, Bobby Cannavale, Pom Klementieff, Melissa Leo, Taylor Mosby, Marcella Lowery, Melissa Ponzio, Ben Falcone, Nate Hitpas, Jevon White, David Storrs, Kevin Dunn, Henry Bazemore Jr., Mikia Jeter, Steve Mallory, Bria Danielle, Tai Leshaun, Vivian Falcone, Mia Kaplan, Trevor Larcom, Jackson Dippel, Braxton Bjerken, Tyrel Jackson Williams, Sarah Baker, Jeryl Pennyman, Jon Patrick Walker, Sherrell Hubbard, Thomas Roberts, Isaac Hughes, Brendan Jennings, John Crow, Valerie Sue Love, Brandon M. Shaw, Keil Oakley Zepernick, Josh Diogo, Jenna Perusich, Damon Jones, Georgette Falcone, Daniele Gaither, Tim Lovestedt, Jeniffer Watkins, Courtney Patterson / Süre: 105 dakika
 

 

Tarihte ilk kez gerçek süper kahramanlar suça karşı savaşıyor…


Netflix'in Aksiyon Komedileri kuşağında bu hafta gösterime giren Thunder Force adlı bu filmde; biri, özel güçler kazanmaya yarayan tedavinin mucidi, diğeri ise tedavinin ilk deneği iki çocukluk arkadaşı kurdukları sıra dışı ekiple kentlerini suçtan korumaya çalışır.

Süper güçlere sahip olan kötüler, dünya için büyük tehlike oluştururken, sıradan insanların süper güçlere sahip olmasını sağlayan bir genetik platform geliştiren bilim insanı olan Emily Stanton, insanlara özel güçler kazandırmak üzerine çalışmaktadır.

Bu sırada Emily'nin yıllardır görüşmediği çocukluk arkadaşı Lydia ile yolları tekrar kesişir.

Emily'nin çalışmalarını inceleyen Lydia, sakarlığı nedeniyle araştırmadaki tek süper güç formülünü kendine enjekte edip projenin ilk deneği olunca, Emily ve Lydia sahip oldukları güçlerle neler yapabileceklerini görmek için şehri korumak için Yıldırım Gücü adında bir takım oluşturur.

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin lider ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT; nisan ayında da birbirinden güzel orijinal dizi ve filmleri kütüphanesine eklerken, pandemi nedeniyle vizyona giremeyen filmleri ilk kez izleyicisiyle buluşturmaya ve Oscar heyecanını yaşatmaya devam ediyor.

Oscar ödülü almış, Oscar'a aday ve aday adayı olmuş birbirinden kaliteli 100'den fazla film beIN CONNECT kütüphanesinde izleyicisini bekliyor.

Uluslararası festivallerde yarışan filmlerden en yeni gişe rekortmeni filmlere kadar geniş film kütüphanesi ile fark yaratan beIN CONNECT'in bu hafta öne çıkan filmleri şöyle;

  • Cennet Tepeleri (Paradise Hills, 2019)
  • Fanny'nin Yepyeni Hayatı (Fanny Lye Deliver'd / The Delivered, 2019)
  • Florence (Florence Foster Jenkins, 2016)
  • Görünmez Yaşam (A Vida Invisível / The Invisible Life of Euridice Gusmao, 2019)
  • İyi Bir Kadın (A Good Woman Is Hard to Find, 2019)
  • Jesus Rolls: Quintana Dönüyor (The Jesus Rolls, 2019)
  • Kahramanca Kaybedenler (La Odisea de Los Giles / Heroic Losers, 2019)
  • Kızım Zoe (My Zoe, 2019)
  • Ölüm Takımı (The Kill Team, 2019)
  • Savaşın Gölgesinde (Mientras Dure La Guerra / While At War, 2019)
  • Seni Görüyorum (I See You, 2019)


BluTV

İstediğiniz zaman, istediğiniz yerden, birbirinden farklı dizi, film ve canlı yayını reklamsız izlemenizi sağlayan, Doğan Holding çatısı altında kurulmuş bir dijital televizyon platformu olan BluTV'nin nisan ayının bu ikinci haftasında farklı kategorilerde öne çıkan filmlerinden bazıları şöyle;

  • Altın Gol (Metegol / Futbolín, 2013)
  • Asteriks ve Oburiks Gizli Görevde (Astérix & Obélix: Au Service de sa Majesté / Asterix und Obelix - God Save Britania, 2012)
  • Beyaz Şeytan (Blow, 2001)
  • Bir Liderin Çocukluğu (The Childhood of a Leader, 2015)
  • Cesur Zebra (Khumba, 2013)
  • Denemeye Değer (Long Shot, 2019)
  • Doktor Uyku (Doctor Sleep, 2019)
  • Dunkirk (2017)
  • Dünyada Bir Gece (Night on Earth, 1991)
  • İçimdeki Güneş (Un Beau Soleil Intérieur / Let the Sunshine In, 2017)
  • İnsanları Seyreden Güvercin (En Duva Satt på En Gren Och Funderade på Tillvaron / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, 2014)
  • Kalbim Bir An Durdu (De Battre Mon Coeur S'est Arrêté / The Beat That My Heart Skipped, 2005)
  • Kara Nisan (Sometimes in April, 2005)
  • Kaynak (The Fountain, 2006)
  • Kelebek ve Dalgıç (Le Scaphandre et le Papillon / The Diving Bell and the Butterfly, 2007)
  • Korkak Robert Ford'un Jesse James Suikasti (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, 2007)
  • Ölümcül Tuzak (The Hurt Locker, 2008)
  • Richard Jewell (2019)
  • Sadece Merhamet (Just Mercy, 2019)
  • Şanslı Logan (Logan Lucky, 2017)
  • V (V for Vendetta, 2005)
  • Yıldızlararası (Interstellar, 2014)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yer alan önde gelen film ve dizi kanalı FilmBox, nisan ayı boyunca etkileyici, eğlenceli, heyecan dozu yüksek ve keyifli filmleri seyircisine ulaştırmaya devam ediyor.

Oscar ödüllü ve bağımsız filmler için kütüphanesine eklediği yeni başlıklar ve birbirinden güzel yapımlarla dikkat çeken platformun bu hafta farklı kategorilerde öne çıkan filmleri şöyle;

  • Altına Hücum (The Gold Rush, 1925)
  • Belalı Tanık (The Family / Malavita, 2013)
  • Canavarın Gelini (Bride of the Monster, 1955)
  • Demir Ada (Jazireh Ahani / Iron Island, 2005)
  • Dondurucu (Freezer, 2014)
  • Elveda Cariyem (Ba Wang Bie Ji / Farewell My Concubine, 1993)
  • Erkek Tarafı (2013)
  • Erken Gelen Yaz (Bakushû / Early Summer, 1951)
  • Kibarca Öldürmek (Killing Them Softly, 2012)
  • Kod 999 (Triple 9, 2016)
  • Korkunun Senfonisi (Nosferatu, eine Symphonie des Grauens, 1922)
  • Küçük Kahraman (Little Hero, 2018)
  • Lisa ve Kılıç Dişli Kaplan (Lisa und die Säbelzahntiger / Lisa and the Sabertoothed Tiger, 1996)
  • Mükemmel Eş (The Perfect Wife, 2001)
  • Riddick (2013)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle nisan ayında da izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • 20. Yüzyıl (The 20th Century, 2019)
  • Ağabeylerimin Bana Öğrettiği Şarkılar (Songs My Brothers Taught Me, 2015)
  • Babamın Kanatları (2016)
  • Dul Kadınlar (Widows, 2018)
  • İmgeler ve Sözcükler (Le livre d'image / The Image Book, 2018)
  • İnsanlıktan Uzakta (Loin des Hommes / Far from Men, 2014)
  • James Baldwin'le Buluşmak (Meeting the Man: James Baldwin in Paris, 1970)
  • Kedi (2016)
  • Köpekler Pantolon Giymez (Koirat Eivät Käytä Housuja / Dogs Don't Wear Pants, 2019)
  • Maud'daki Gecem (Ma Nuit Chez Maud / My Night at Maud's, 1969)
  • Sevgisiz (Nelyubov / Loveless, 2017)
  • Uzaylıların 9 Numaralı Planı (Plan 9 from Outer Space, 1957)
  • Yolun Sonu (The End of the Tour, 2015)


Netflix

"Birbirimize sadece bir hikâye uzaklığındayız" sloganıyla dünyada 30'u aşkın dilde, 190'dan fazla ülkede, 204 milyonu aşkın ücretli kullanıcısına, favorisi hâline gelecek bir sonraki hikâyeyi bulmalarına yardımcı olmak için farklı türlerde uzun metrajlı filmler, belgeseller, diziler, animeler ve ödüllü orijinal içerikler sunan Netflix, yeni yapımları ile çemberi genişleterek büyümesini sürdürüyor.

Pandemi sebebiyle ekran başında uzun saatler geçirdiğimiz şu günlerde dünyanın en popüler dijital içerik platformuna dönüşen Netflix birbirinden ünlü isimlerin yer aldığı yapımlarıyla da hayatımızı renklendirip evde sinema keyfini sürdürmemizi sağlamaya hız kesmeden devam ediyor.

Netflix'e ilginin hayli yüksek olduğu şu sıralar cesur hikâyeler ve performanslarla büyüleyen Oscar adaylarının da yer aldığı koleksiyonunda sezonun en beğenilen filmlerinin yanı sıra seyredebileceğiniz, bu hafta platforma giriş yapan filmler şöyle;

  • Açgözlülük (Ojukokoro: Greed, 2016)
  • Ağaçkakan Woody (Woody Woodpecker, 2017)
  • Akrep Kral 4: Güç Peşinde (The Scorpion King 4: Quest for Power "The Lost Throne", 2015)
  • Asi Kız (Wild Child, 2008)
  • Bebek (Seed of Chucky, 2004)
  • Bir Yıldız Doğuyor (A Star Is Born, 2018)
  • Bizi Eva'dan Kurtar (Deliver Us from Eva, 2003)
  • Brokeback Dağı (Brokeback Mountain, 2005)
  • Büyük İskender (Alexander Revisited: The Final Cut, 2004)
  • Chucky'nin Gelini (Bride of Chucky, 1998)
  • Çocuk Oyunu 2 (Child's Play 2, 1990)
  • Çocuk Oyunu 3 (Child's Play 3, 1991)
  • Damadı Öpebilirsin (I Now Pronounce You Chuck and Larry, 2007)
  • Downton Abbey (2019)
  • Dövüş (Fighting, 2009)
  • Godzilla II: Canavarlar Kralı (Godzilla: King of the Monsters, 2019)
  • K-9 (1989)
  • K-911 (1999)
  • K-9: P.I. (2002)
  • Kedi (Dr. Seuss' The Cat in the Hat, 2003)
  • Kestane: Central Park Kahramanı (Chestnut: Hero of Central Park, 2004)
  • Küçük Afacanlar (The Little Rascals, 1994)
  • Milk (2008)
  • Ölüm Yarışı 2 (Death Race 2, 2010)
  • Pariah (2011)
  • Sadece Benim (Only Mine, 2019)
  • Su Dünyası (Waterworld, 1995)
  • Şapşal Kahramanlar (Mystery Men, 1999)
  • Usta (The Master, 2012)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayınlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin zengin kütüphanesinde, farklı kategorilerde bu hafta öne çıkan bazı filmleri şöyle;

  • Can Yoldaşım (Darling Companion, 2012)
  • Carol'un Yolculuğu (El Viaje de Carol / Carol's Journey, 2002)
  • Koca Adam (Gigante, 2009)
  • Kuş İnsanlar (Bird People, 2014)
  • Muhteşem Boccaccio (Maraviglioso Boccaccio / Wondrous Boccaccio, 2015)
  • Pekin Bisikleti (Shiqi Sui De Dan Che / Beijing Bicycle, 2001)
  • Pompeii (2014)
  • Salma'nın Dileği (Dia de Muertos / Salma's Big Wish, 2016)
  • Savaş Cadısı (Rebelle / War Witch, 2012)
  • Son Savaş: Aşk (The Lovers, 2015)
  • Toplu Konutlar (Tower Block, 2012)
  • Uzaylı Seferi (Jurassic Galaxy, 2018)


Tivibu

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu, izlenme rekorları kıran filmleri, belgeselleri, dizileri ve çocuklara yönelik farklı türlerdeki yerli ve yabancı yapımlarıyla her yaştan izleyiciye hitap etmeyi sürdürüyor.

Akademi Ödülleri'ne adım adım yaklaşırken sinemanın en prestijli ödülü olan Oscar'a farklı dallarda aday olan ve layık görülen filmleri Oscar'lı Filmler Kuşağı'na ekleyen Tivibu'nun nisan ayının bu ikinci haftasında yayın akışında ekranlara gelecek filmler şöyle;

  • Affedilmeyen (Unforgiven, 1992)
  • Aşk ve Yaşam (Sense and Sensibility, 1995)
  • Ayla (2017)
  • Baba 2 (The Godfather: Part II, 1974)
  • Babamın Ceketi (2018)
  • Başlangıç (Inception, 2010)
  • Devir (2012)
  • Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı (Captain America: Civil War, 2016)
  • Kaptan Marvel (Captain Marvel, 2019)
  • Kaptan Phillips (Captain Phillips, 2013)
  • Karanlıkta (In Darkness, 2018)
  • Kız Kardeşler (2019)
  • Kızımı Kurtarın (Gone Baby Gone, 2007)
  • Kral George'nin Deliliği (The Madness of King George, 1994)
  • Mayıs Sıkıntısı (1999)
  • Muhsin Bey (1987)
  • Nostalji (Nostalgia, 2018)
  • Yenilmezler (The Avengers, 2012)
  • Yenilmezler: Ultron Çağı (Avengers: Age of Ultron, 2015)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları nisan aynın bu ikinci haftasında izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin aralarında televizyonda ilk kez izleyiciyle buluşacak filmlerin de yer aldığı bu haftaki film gösterimleri şöyle;

  • Ağustos Böcekleri ve Karıncalar (2017)
  • Bembeyaz Bir Gün (Hvítur, Hvítur Dagur / A White, White Day, 2019)
  • Bulutların Ardında (2017)
  • Fargo (1996)
  • Herkes Biliyor (Todos lo Saben / Everybody Knows, 2018)
  • İhtiyar Adam ve Deniz (The Old Man and the Sea, 1958)
  • Nar Bağı (Pomegranate Orchard, 2017)
  • Operadaki Hayalet (The Phantom of the Opera, 2004)
  • Oyum Kime? (Swing Vote, 2008)
  • Özgürlük Yürüyüşü (Selma, 2014)
  • Vahşi Mücadele (Gunfight at the O.K. Corral, 1957)


Festival ajandası

Aşk. Wong Kar Wai Sineması

Dünya sinemasının büyük ustalarından Wong Kar Wai'nin sinema tarihinde yer etmiş yapıtları, yenilenmiş kopyalarıyla Türkiye'de ilk defa MUBI'nin özenle hazırlanmış seçkisiyle izleyiciyle buluşuyor.
 


"Aşk. Wong Kar Wai Sineması" başlığını taşıyan bu özel seçki, bizzat yönetmenin gözetiminde 4K teknolojisiyle restore edilmiş filmlerden oluşuyor.

Seçkide yer alan bu özel filmler yıl boyunca platformda takip edilebilecek.


Zamanın Külleri (Dung che sai duk / Ashes of Time, 1994)

Wong Kar Wai'den Çin'in geleneksel dövüş sanatları filmlerine özgün bu yorumunda; bir zamanlar acımasız bir kelle avcısı olarak tanınan kılıç ustası Ou-yang Feng, geçmişi ardında bırakarak, kardeşinin karısının yanına, ıssız çöldeki yeni yuvasına yerleşir.


Chungking Ekspresi (Chung Hing sam lam / Chungking Express, 1994)

Kalabalık Hong Kong sokaklarında birbirine teğet geçen insanların ve aşk ihtimallerinin öyküsünde aşk acısı çeken iki polis, farklı dünyalara ait iki kadının cazibesine kapılır; 223 No'lu polis, beş yıllık kız arkadaşından ayrıldıktan sonra, sarı peruklu gizemli bir kadından etkilenir, 663 No'lu polis ise her gün uğradığı büfenin yeni tezgahtarıyla tanışır.


Düşkün Melekler (Do lok tin si / Fallen Angels, 1995)

Hong Kong'un sert çocuklarını anlatan bu stilize suç filminde; dibine kadar battığı yeraltı dünyasını arkasında bırakmaya çalışan bir tetikçi ve onun gizemli sevgilisinin öyküsü, bir anlamda Chungking Ekspresi'nin ruh eşi niteliği taşıyor.


Mutlu Beraberlik (Chun gwong cha sit / Happy Together, 1997)

Lai ve sevgilisi Ho, Hong Kong'dan Arjantin'e, daha iyi bir yaşam ümidiyle gelir ancak kendilerini evden uzakta ve yalnız hissederler; ihtiraslı, bol iniş çıkışlı ilişkileri, tango barlarında, kaldırımlarda çalan salsa müziğinin eşliğinde dalgalanır durur.


Aşk Zamanı (Fa yeung nin wah / In the Mood for Love, 2000)

1960'ların başlarında Hong Kong'da, daracık merdivenlerden geçilen bitişik dairelerde yaşayan iki komşu, Bay Chow ve Bayan Chan, ne zaman karşılaşsalar birbirlerine karşı nazik ve mesafelidirler, ta ki bir gün, aralarında ortak bir nokta olduğunu keşfedene kadar.


2046 (2004)

Bir roman yazarı, gelecekte geçen bir roman yazmaya başlar. Oysa roman, esasında geçmişle ilgilidir; bu romanda, gizemli bir tren vardır ve bu tren yolcularını 2046 yılına götürür ve denir ki, 2046 yılında, her şey hatırlandığı gibi kalır, hiçbir şey değişmez.


Fransız Sinemasından Tadım Menüsü

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde yayın yapan FilmBox Arthouse, 7. Sanat sinemanın unutulmaz eserlerini, efsane isimleri ve kült yapımları ekranlarımıza getirmeye devam ediyor.

Nisan ayında Fransız sinemasının şiirsel tadı, dünyaca ünlü Fransız yıldızların rol aldığı kısa filmlerle FilmBox Arthouse ekranlarında evlerimize geliyor.
 

 

Hassas Yerçekimi (Délicate Gravité / Delicate Gravity, 2013)

10 Nisan Cumartesi gecesi saat 23.00'de ekranlara gelecek bu filmin öyküsünde; Paul, Claire'den bir mesaj alır. Ekrana düşen kelimelerin ardındaki derin üzüntüyü hisseden Paul, Claire'in intihara teşebbüs edeceğini düşünür, ancak Claire aslında bu mesajı yanlış kişinin telefonuna atmıştır. Bu filmde Claire rolünü, sinema klasiği Nikita'nın unutulmaz yıldızı, güzel aktris Anne Parillaud üstleniyor.


Frank-Etienne (Frank-Etienne Vers La Beatitude / Frank-Étienne Towards Grace, 2012)

11 Nisan Pazar öğleden sonra saat 15.45'te ekranlara gelecek olan, ismi Fransız sinemasıyla özdeşleşen usta aktör Gerard Dépardieu, Avrupa ve ABD'de pek çok film festivalinde ödüller kazanan bu Fransız yapımı kısa filmde; Frank-Etienne kapı kapı gezerek boş kutular satan bir seyyar satıcıdır. Bir gün, nezaketinden ve arabasından faydalanmaya kararlı bir genç kadınla tanışır.


Sıradan İnsanlar İçin Peri Masalları (Conte de fées à l'usage des moyennes personnes / Fairy Tale for Average People, 2015)

15 Nisan Perşembe gecesi saat 20.30'da ekranlara gelecek bu kısa filmin öyküsünde; acılı bir ayrılık yaşayan Joseph, evinden dışarı bir adım atmaya ve hayatındaki tatsızlıkların yerine tatlı anılar koymaya karar veriyor.

Filmbox Arthouse yayınlarına, seçkin TV platformları KabloTV Kanal 344 ve Vodafone TV Kanal 56 üzerinden ulaşılabiliyor. Filmbox Arthouse içeriklerine ayrıca, FilmBox websitesi ve FilmBox Live uygulaması kullanılarak bilgisayar, tablet ve mobil telefon ekranlarından da ulaşılabiliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU