6 büyük ilin Tabip Odası'ndan uyarı: Sağlık sistemi bu yükü kaldıramayacak

İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Adana ve Samsun tabip odası başkanları acil ve hızlı önlemler alınmazsa sağlık sisteminin pandemi yükünü kaldıramayacağını belirtti

Fotoğraf: AA

İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Adana ve Samsun tabip odası başkanları, vaka artışının son 6 haftada 5 katına çıktığına dikkat çekti.

Cumhuriyet gazetesinden Sibel Bahçetepe'ye konuşan tabip odası başkanları "Çok hızla katı ve kalıcı önlemler alınmalı, aşılama hızlandırılmalıdır. Aksi takdirde sağlık sistemi bu yükü kaldıramayacak" uyarısında bulundu.

"Salgın yönetilmiyor ve hiçbir tedbir alınmıyor"

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip,  İstanbul’da en yüksek vaka sayısına ulaşıldığını, hastaneye başvurularda ve yoğun bakım yatışlarında yaş gruplarının daha gençleştiğini belirtti. Saip, "Hastaneler ve yoğun bakımlar doldu, sürekli yeni servisler açılıyor, acillerde yatış için bekleyen hastalar var. Hastanelerde servislerin çoğu Covid-19 servisine dönüştürülüyor, bu durum diğer hastalar için ciddi sorunlar yaratmakta. Artık salgın yönetilmiyor ve hiçbir tedbir alınmıyor. Bu, tükenen sağlık çalışanlarını daha da tüketiyor. Ramazan’ı beklemeden acil önlemler alınmalı, aşılama hızlandırılmalıdır" diye konuştu.

"Nüfusa göre oranlanmış en yüksek rakamlar dünyada Türkiye’de"

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Karakoç ise Ankara’da servislerdeki ve yoğun bakımlardaki hasta sayısının ciddi boyutlara vardığını kaydetti. 

Karakoç şu ifadelerle devam etti:

Polikliğe başvuran hasta sayımız 10 kat arttı, her gün yeni yeni yataklı servis açıyoruz. Türkiye’de de vaka sayısında en yüksek dönemdeyiz, nüfusa göre oranlanmış en yüksek rakamlar dünyada Türkiye’de. Dünyanın birçok yeri ülkeye giriş çıkışlarda 14 günlük karantinalar uyguladı, ne yazık ki biz uygulamadık. Etkin filyasyon hiç yok, yalnızca eve ilaç veriliyor, temaslı takibi hiç yok. Hızlıca çok daha kötü günlere doğru ilerliyoruz ne yazık ki... 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adana Tabip Odabı Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş ise önmüzdeki bir hafta 15 günlük sürece dikakt çekerek, "Değil yatak sedye bulamayacak seviyeye geleceğiz. Bilimsel bir beyinle düşünmek yerine sadece kişilere, zümrelere, tarikatlara, partilere çıkar sağlamak için yasakları kendi çıkarları için kullanan bir zihniyetin bizi getirdiği nokta budur" dedi.

"Boş yatak kalmadı"

İzmir Tabip Odası Başkanı. Op. Dr. Lütfi Çamlı da İzmir'de vaka sayılarının 6 hafta içinde 5 katına çıktığını, filyasyon ekiplerinin zorlandığını kaydetti. Çamlı, "Neredeyse boş yatak kalmadı, yeni yoğun bakım ve yeni pandemi servisleri oluşturma çabaları var. Vaka artışı bizi kaygılandırmakta. Bu artış için etkin tedbirler alınmadığı takdirde sağlık sistemi bunu karşılayamayacak" diye konuştu.

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, son bir ay içinde yüzde 500’e yakın bir vaka artışı lduğunu artışın bu şekilde devam etmesi durumunda sağlık hizmeti sunamayacaklarını belirtti. Türkkan, "Çok hızla katı ve kalıcı önlemler alınmalı" uyarısını yaptı.

"Karadeniz bölgesinde yoğun kongreler oldu"

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun ise kısıtlamalarla beraber Ocak'ta vakaların düşmeye başladığını kaydetti. Furtun açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

Sonrasında Karadeniz bölgesinde yoğun kongreler oldu. Bu insan hareketliliği Samsun’da ve Karadeniz bölgesinde vakaların Türkiye geneline doğru artmasında neden oldu. Maalesef tedbirler alınmadı.

Bakanlığın verileri

Sağlık Bakanlığı'nın dün akşam saatlreinde açıkladığı rakamlara göre; Türkiye'de son 24 saatte 55 bin 941 kişi koronavirüse yakalandı, 258 kişi hayatını kaybetti. Bakanlık 2 bin 615 kişinin ağır hasta olduğunu bildirdi

 

 

 

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU