Mardin Süryani Mor Gabriel Vakfı'ından rahip Aho Bileçen açıklaması: Basına yansıyan yalan yanlış haberlere itibar etmeyiniz

Mor Yakup Manastırı Rahibi Aho Bileçen'in "Örgüte yardım ve yataklık" iddiasıyla tutuksuz yargılandığı davadan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dava istinafa taşınırken Mor Gabriel Vakfı'ndan açıklama geldi

Aho Bileçen / Fotoğraf: Gazete Sabro

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı kırsal alanlarda bulunan yerleşim yerlerine 9 Ocak 2020'de yapılan ev baskınlarında 10 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 10 kişi, bir gün sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tutuklananlar arasında yer alanlardan biri de Süryani Mor Yakup Manastırı'nda görevli rahip Aho (Sefer) Bileçen'di.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

14 Ocak'ta yapılan itiraz sonucu Süryani rahip Bileçen, adli kontrol şartıyla tahliye edildi ama hakkında "terör örgütüne yardım ve yataklık" suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

"Gelen kişilerin örgüt mensubu olduğunu bilmiyordum"

İddianamede, Bileçen PKK mensuplarını manastırda saklamak ve erzak vermekle suçlandı.

Bileçen'in soruşturma aşamasında verdiği ifadede iddiaları kabul ettiği ve gelen kişilerin örgüt mensubu olduklarını bilmediğini, bunu anlaması üzerine ise manastırdan ayrılmalarını istediğini bilgisi de iddianame de yer aldı.

 

Aho Bileçen
Aho Bileçen / Fotoğraf: Gazete Sabro

 

Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek Bileçen hakkında dava açtı.

Dün beşinci celsesi yapılan duruşmaya rahip Bileçen katılmazken avukat hazır bulundu.

"Davanın seyrini etkilememek için konuşmama kararı aldı"

Avukatın savunmasının ardından kararını açıklayan mahkeme Bileçen'e toplamında 2 yıl bir ay hapis cezası verdi.

İtiraz yolunun açık olduğu mahkeme kararı istinafa götürülecek.

Bileçen'in bir yakını Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, rahip dava seyrini etkilememek adına bir süre konuşmama kararı aldığını söyledi.

Rahip Bileçen'in bazı haber sitelerinde "inancım gereği yaptım" gibi haberlere yer verilmesinden rahatsızlık duyduğu öğrenildi.

 

Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı açıklaması
Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı açıklaması

 

"Bileçen'in sözleri çarpıtıldı"

Konuyla ilgili Midyat Süryani Deyrulumur Mor Gabriel Manastırı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı da bir basın açıklaması yayınladı.

Yapılan açıklamada, "Bazı basın yayınları ve sosyal medya hesaplarında Rahip Sefer Bileçen ile ilgili yapılan yanlış yayınlar ve paylaşımlar neticesinde, tarafımızca basın açıklaması yapma gereği hasıl olmuştur" denildi.

Yargılama süreci boyunca rahip Bileçen'in sözkonusu suçlamayı reddettiği ve masum olduğu belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Yerel mahkemenin kararına karşı istinaf yoluna gidilecektir. Hakkında herhangi bir tutuklama kararı da sözkonusu değildir. Basına yansıyan yalan yanlış haberlere itibar etmeyiniz. Özellikle basına yansıyan ‘inancım gereği yaptım' başlıklı yazıda ‘2018 yılında 2 örgüt mensubu geldi. Benden yemek istediler bende verdim' … ve devamında ki söylemlerin kesinlikle kendisine ait değildir. Tamamen çarpıtılmış sözlerdir. Hukuki süreç devam etmekte olup kendisi de hala görevi başındadır."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU