ÇKP yayınından Akşener ve Yavaş yorumu: "Milliyetçi siyasetçilerin aramızı bozmasına karşı uyanık olalım"

Yazıda, Pekin ve Ankara arasındaki pragmatik işbirliğinin bireysel siyasetçilerin karalamasıyla gölgelenemeyeceği kaydedildi

Akşener ve Yavaş, sosyal medya paylaşımlarında, 5 Nisan 1990'da Barın'da yaşanan olaylar nedeniyle Çin'i eleştirmişti (AA)

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Sincan'la ilgili Çin’i eleştiren paylaşımları Ankara ve Pekin arasında gerilime yol açarken, Çin Komünist Partisi’nin İngilizce yayını Global Times'ta "Türkiye’ye Çin karşıtı teröristlere ve milliyetçi siyasetçilere karşı dikkatli olma çağrısı yapıldı" başlıklı bir haber analiz yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yazıda, "Muhalefetteki Türk liderlerin kanlı Sincan isyanlarını güzellemesi sonucu Ankara ve Pekin arasında yaşanan münakaşa sonrasında, Çin Dışişleri Bakanlığı ve gözlemciler, Türkiye’yi kendi siyasi amaçları için Sincan’la ilgili konuları sömürmeye çalışan küçük bir siyasetçi grubuna karşı dikkatli olmaya çağırıyor" dendi.

Çin Dışişleri’nin, Çinli uzmanların ve Türkiye’den gazetecilerin görüşlerine yer verilen yazıda, Türkiye’ye yönelik terör tehditlerinin de milliyetçi siyasetçiler tarafından tetikleneceği öne sürüldü. Yazıda, bu gelişmelere karşın Pekin ve Ankara arasındaki pragmatik işbirliğinin bireysel siyasetçilerin karalamasıyla gölgelenemeyeceği kaydedildi.

"Türkiye ikili ilişkileri riske atmayı göze alamaz"

Meral Akşener ve Mansur Yavaş, sosyal medyada 1990’da Sincan’ın Barın kentinde yaşanan olaylara değinerek yaşamını yitirenleri anmıştı. Bu paylaşımlara tepki gösteren Çin'in Ankara Büyükelçisi  Liu Şaobin, sözleri nedeniyle önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Global Times’a konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zao Lijian, "Çin Büyükelçiliği’nin Çin'in duruşuna ilişkin yaptığı açıklama tamamen meşru ve kınamanın ötesindedir" diye konuştu. Türkiye’nin de terör ve ayrılıkçılık nedeniyle sıkıntılar yaşadığını söyleyen Zao, Türkiye’de halkın Çin’in ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunmaktaki kararlılığı görebilmesini umduklarını ifade etti.

Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nden terörle mücadele uzmanı Li Wei de, Global Times’a açıklamasında, Barın’da yaşanan olayların Sincan’da yaşanan ilk ve en kanlı terörist faaliyetler arasında olduğunu öne sürdü. Türkiye’nin kısa vadeli ve iç siyasete dair çıkarlar yüzünden ikili ilişkileri riske atmayı göze alamayacağı yorumunda bulunan Li, Türkiye’nin ülkenin güvenliğine yönelik tehdit oluşturan Çin karşıtı teröristlere ve milliyetçi siyasetçilere karşı dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Yazıda, Batı basınının etkisi ve Doğu Türkistanlı ayrılıkçıların varlığı nedeniyle Türkiye’de birçok kişinin Çin’in Sincan politikalarını yanlış bildiği iddiası da yer aldı.

Yanlı olduğu öne sürülen yayınları nedeniyle Batı medyasında "Çin'in Fox News'ü" olarak da tanımlanan Global News'teki yazıda Barın'da meydana gelen olaylar şöyle aktarıldı:

5 Nisan 1990’da terör örgütü Doğu Türkistan İslam Hareketi tarafından kışkırtılan bir grup ayrılıkçı, makineli silahlar, tabancalar ve patlayıcı maddeler taşıyan 200’den fazla kişiyi Kızılsu Kırgız Özerk İli’ne bağlı Barın’daki bir hükümet binasına saldırmak üzere topladı. 10 kişiyi kaçırdılar, 6 silahlı görevliyi öldürdüler, iki aracı havaya uçurdular. Resmi belgelere göre bir polisin kafası neredeyse koparılıyordu, bir başka görevli de teröristler tarafından dövüldü ve 30’dan fazla defa bıçaklandı.


Independent Türkçe, Global Times

DAHA FAZLA HABER OKU