Facebook'tan bilgileri sızdırılan 533 milyon kullanıcıdan biri misiniz?

Yalnızca e-posta adresini girerek bunu öğrenmek mümkün

Çalınan bilgiler arasında Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg'ün telefon numarasının da yer aldığı ortaya çıkmıştı (Reuters)

Business Insider internet sitesinin 3 Nisan'da girdiği haberde, 533 milyon Facebook kullanıcısının kişiler bilgilerinin bir hacker platformuna sızdırıldığı belirtilmişti. Bu bilgiler arasında kişilerin isimleri, e-posta adresleri, doğum günleri, telefon numaraları ve konumları yer alıyor.

Sosyal medya devinin yaptığı açıklamadaysa olayın 2019'da gerçekleştiği ve o dönemde sorunun tespit edilip düzeltildiği bildirilmişti. Öte yandan teknoloji devi, kimin bilgilerinin çalındığı konusunda şimdiye kadar henüz bir bilgi vermedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Facebook'la bir ilişkisi bulunmayan haveibeenpwned.com adlı internet sitesi, kullanıcıların imdadına yetişti. Zira bu siteye erişim sağlayan kişiler, e-posta adresini girip sızıntı listesinde olup olmadığını öğrenebiliyor.

Öte yandan sitede şimdilik sadece e-posta bilgileri kontrol edilebiliyor. Sitenin kurucusu Troy Hunt sızan veriler arasında 2,5 milyon e-posta adresinin bulunduğunu söyledi.

Siber güvenlik uzmanı da olan Hunt, siteye telefon numaralarını ekleme konusunu düşündüğünü kaydetti.

Facebook'a inceleme

CNN International, kimlerin bilgilerinin çalındığını açıklama konusunda yapılan girişimlere dair 5 Nisan'da Facebook'la iletişime geçtiğini ancak henüz bir cevap alamadığını belirtti.

Bununla birlikte 5 Nisan'da Anadolu Ajansı, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun dünyayı sarsan haberlerden sonra şirket hakkında inceleme başlattığını bildirdi.  Zira siber güvenlik uzmanı Alon Gal'in paylaştığı bilgilerde Türkiye'de 19 milyon 638 bin 821 kişinin verilerinin çalındığı görülüyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU