Rusya: ABD Ukrayna'ya asker gönderirse, güvenliğimiz için her önlemi alırız

Peskov açıklamasında, "Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi, ABD askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi, Rusya sınırları yakınındaki gerilimin tırmanmasına yol açar" dedi

Fotoğraf: Reuters

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinde yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Donbass'taki gerilimin tırmanması halinde ABD'nin Kiev'e destek sözü verdiği yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, "Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi, ABD askerlerinin Ukrayna'ya gönderilmesi, Rusya sınırları yakınındaki gerilimin tırmanmasına yol açar. Elbette bu durum, Rus tarafını güvenliğini sağlamaya dönük ek önlemler almak zorunda bırakır" dedi. Peskov, bu önlemlerin neler olabileceği sorusu karşısında "Gerekli görülen her önlem" yanıtını verdi.

Peskov ayrıca, Ukrayna'nın doğusundaki çatışma hattındaki Ukrayna hükümeti ve Rus destekli ayrılıkçı güçler arasındaki durumun bir hayli korkutucu olduğunu ve orada birçok "provokasyonun" yapıldığını belirtti.

Kiev'in bölgeye ABD askerlerinin gönderilebileceği yönündeki açıklamasının kabul edilemez olduğunun altını çizen Peskov, "Rusya'nın bir düşman gibi gösterilmesi, bizim için kabul edilemez ve yersiz bir davranıştır. Rusya kimseyi tehdit etmiyor ve hiçbir zaman etmedi. Bizim tutumumuz bunun üzerine inşa ediliyor" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Askeri birlikler tehdit oluşturmuyor"

Peskov dün yaptığı açıklamada ise, askeri birliklerin Rusya sınırları içinde Moskova'nın uygun gördüğü şekilde hareket ettiğini belirterek, Ukrayna sınırına birlik ve askeri araç konuşlandırmasının Moskova'nın kendi güvenliği için olduğunu ve bunun başkalarına tehdit oluşturmadığını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Ukrayna'nın güneydoğusunda son günlerde yaşanan gelişmelerin ardından ABD, Rusya'yı Ukrayna'da 'istikrarı bozucu' eylemlerde bulunmakla suçlamıştı. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı ise, Donbass'taki durumun kötüye gitmesi halinde ABD'nin Kiev'e destek sunma sözü verdiğini açıklamıştı. 

Bakanlığın açıklamasında ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in "Rus saldırganlığının artması durumunda Washington, Ukrayna'yı yalnız bırakmayacak" dediği belirtilmişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU