"Yerli" ve "milli" aşı çalışmalarının devam ettiği Türkiye'de Kovid-19 aşılarını muhafaza edecek buzdolabı üretildi

Öztiryakiler şirketi, koronavirüs aşısını sıfırın altında 86 derecede saklayabilen ürün geliştirdi. Hedef pazar ise Türk bilim insanlarının geliştirdiği BioNTech aşısının kullanıldığı ülkeler olarak belirlendi

‘Ultra Low Temperature Freezer’ teknolojisi ile üretilen buzdolabı, Öztiryakiler Medikal ürünü / Fotoğraf: Pixabay / Kolaj: Independent Türkçe

Bir yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını ortadan kaldırmak için bilinen en etkili yöntem aşı.

Pfizer/BioNTech, Sinovac, AstraZeneca/Oxford'un da aralarında bulunduğu farklı aşılar, farklı ülkelerde uygulanırken, Türkiye de kendi aşısını üretme çalışmalarını sürdürüyor.

Henüz "yerli" ve "milli" Kovid-19 aşısı çalışmalarında sonuç alınamazken, koronavirüs aşılarını muhafaza edecek "yerli" buzdolabı üretimi gerçekleşti. 

Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki, ürünle ilgili detayları Independent Türkçe ile paylaştı.

"Ürettiğimiz buzdolabı, Kovid-19 aşısını -86 derecede saklayabilen yerli üretim bir ürün"

Sözkonusu ürünün Kovid-19 aşısını sıfırın altında 86 derecede saklayabildiğini belirten Öztiryaki, ayrıca bu buzdolabının muhafaza ısısının sıfırın altında 40 ile sıfırın altında 86 arasında farklı derecelerde seçilebildiğini, böylelikle diğer tıbbi ekipmanların saklanmasında da kullanılabileceğini söyledi.

 

Tahsin Öztiryakiler Öztiryakiler.jpg
Tahsin Öztiryaki / Fotoğraf: Öztiryakiler

 

"BioNTech aşısının olduğu her ülkeyi hedef pazarımız olarak belirledik"

Ürünün 15 kişilik bir kadronun yoğun çalışmaları sonrasında üretim hattına girdiğini belirten Tahsin Öztiryaki, hedef pazarlarına ilişkin ise "BioNTech aşısının olduğu her ülke" yorumunu yaptı. 

Hükümetin özellikle kamu kurumlarındaki alım şartnamelerini, Türk standartlarını ve yerli üreticileri destekleyecek, onları engellemeyecek şekilde hazırlatmasının büyük önem taşıdığını belirten Öztiryaki, geçen yıl Türkiye'nin ilk milli ve yerli hızlı tren projesinin tüm mutfak alanlarını pandemiye rağmen uygun şekilde teslim ettiklerini, şimdi ise bu yeni ürünün kendilerine "benzer gururu yaşatmasını umduklarını" kaydetti.

 

Öztiryakiler Medikal aşı dolabı/ buzdolabı.jpg
Fotoğraf: Öztiryakiler 

 

"Aylık 200 adet üretim planladık fakat bu sayıyı talebe uygun artırabilecek imkanlara sahibiz"

Aşı dolabına ilişkin üretim planlamasını da sorduğumuz Tahsin Öztiryaki, aylık 200 adet olarak planlansa da, bu sayıyı talebe uygun şekilde artırabileceklerini kaydetti.

Kovid-19 aşısını muhafaza edebilecek yerli buzdolabı üretiminden duydukları memnuniyeti dile getiren Öztiryakiler Yönetim Kurulu Başkan Vekili, "Türk bilim insanlarının geliştirdiği aşıyı yerli üretim buzdolabında saklamak bizler için gurur verici" ifadelerini kullandı.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Ürünü uygun şartlarda satışa sunacağız"

Türk sanayisinin ne kadar güçlü olduğunu göstermek adına önemli bir iş başardıklarını dile getirerek, çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Öztiryaki, ürünü uygun şartlarda satışa sunacaklarını açıkladı ancak net tarih vermedi.

Öztiryakiler hakkında

1958 yılında kurulan Öztiryakiler şirketi, 140 bin metrekare kapalı üretim alanında, bin 300 çalışanı ile hazırlık, pişirme, taşıma, bulaşık, soğutucu, açık büfe ve servis ekipmanları yanı sıra masa üstü servis ekipmanları, temizlik ve hijyen sistemleri ve mobil sahra yaşam üniteleri üretimlerini gerçekleştiriyor.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU