İsrail'de Haredi hahamdan Araplarla koalisyona destek: Yahudiler için solcularla ittifaktan daha iyi

Arap Raam partisi, yeni hükümetin şekillenmesinde kilit parti olarak görülüyor

 Haham Chaim Kanievsky, İsrail'de Haredi toplumunun önde gelen isimleri arasında (AFP)

İsrail'de Haredi toplumunun liderlerinden Haham Chaim Kanievsky'nin, Araplarla hükümet koalisyonunun Yahudi geleneklerini korumak için iyi bir seçenek olduğunu söylediği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Channel 12 televizyonu, ultra-Ortodoks Birleşik Tevrat Yahudiliği partisinin ruhani lideri olan 93 yaşındaki haham Kanievsky'nin, Arap Raam partisiyle olası bir ittifaka yeşil ışık yakarak "Yahudi geleneklerini korumak açısından Arap toplumuyla beraber hareket etmek sol temsilcilerle ittifaktan daha iyi" dediğini aktardı.  

Kanievsky'nin dine saygı ve aile değerleri gibi konularda Haredi milletvekillerinin muhafazakar Arap temsilcilerle daha kolay anlaşacağını söylediği belirtildi.

İsrail'de 23 Mart'ta düzenlenen seçimlerde sürpriz bir çıkış yapan Raam partisinin muhafazakar bir Müslüman olarak tanınan lideri Mansur Abbas, son açıklamasında Yahudi ve Arap toplumları arasında daha yakın işbirliğini arzuladıklarını söylemişti.

İsrail'de Arap ve Haredi milletvekilleri daha önce de bazı dini konularda Knesset'te birbirlerini desteklemişti. 

İki yılda 4. kez seçime giden ülkede ne Başbakan Binyamin Netanyahu ve kendisini destekleyen radikal sağcı partiler ne de merkez ve sol muhalefet hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemedi. Parlamentoda 4 sandalye kazanan Raam, yeni hükümetin şekillenmesinde kilit parti olarak görülüyor.


Independent Türkçe, Times of Israel, RT

DAHA FAZLA HABER OKU