Cezaevlerindeki 100’e yakın Hizbullah yöneticisi serbest bırakıldı

Tahliye kararlarının gerekçeleri arasında yüksek yargıdaki FETÖ varlığı öne çıktı

Yaklaşık 100 Hizbullah yöneticisinin serbest bırakılmasıyla cezaevlerinde ağır cezaya mahkum Hizbullah hükümlüsünün kalmadığı ortaya çıktı  

Cezaevlerinde bulunan yaklaşık 100 Hizbullah yöneticisinin serbest bırakıldığı belirtildi. Böylece cezaevlerinde ağır cezaya mahkum Hizbullah hükümlüsünün kalmadığı ortaya çıktı. 

Hizbullah’ın üst düzey yöneticisi 34 kişi 2011 yılında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararıyla tahliye edilmişti.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, bu tahliyelerden 8 yıl sonra; ağır cezaya mahkum 100’e yakın Hizbullah yöneticisinin daha tahliye edildiği ortaya çıktı.

Kararın, Anayasa Mahkemesi’nin 2018’de “heyette askeri hakim bulunması yeniden yargılama nedenidir” kararı vermesinden sonra alındığı anlaşıldı. Buna göre, Türkiye’deki mahkemelerin ağır suçlardan hükümlü olan Hizbullahçılar için de tahliye kararı verildiği belirtildi. 

Habere göre, Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sadece bu gerekçeyle yetinmeyerek, 2011’de örgütün yöneticilerini tahliye eden Yargıtay 9. Ceza Dairesi başkan ve üyelerinin FETÖ’den ihracını da yeniden yargılama nedeni saydı. Böylece 9. Ceza Dairesi’nin 2011’deki başkan ve üyeleri, hem kararlarıyla hem de ihraç edilmeleriyle Hizbullah üyelerine özgürlüğün yolunu açmış oldu. 

Haberde, AYM kararının ardından yerel mahkemelerin Hizbullah kararlarının duyulması üzerine başta PKK’lılar olmak üzere farklı örgütlerin mensupları da başvurularda bulunduğu ancak bunların tamamının reddedildiği belirtiliyor. Kararın, sadece Hizbullahçılar için uygulandığı ifade edilirken, serbest kalan Hizbullah mensuplarının önemli bölümünün 'anayasal düzeni zorla değiştirmek ve cinayet' suçlarından hükümlü oldukları ortaya çıktı. Bu isimlerin de 2011’de tahliye olduktan sonra yurtdışına çıkan Hizbullah yöneticileri gibi kaçmış olabilecekleri belirtiliyor.

Hizbullah’ın 34 yöneticisi 2011’de tahliye edilmişti 

2011 yılında CMK’daki “uzun tutukluluk” düzenlemesi yürürlüğe girdi. Buna göre, örgütlü suçlarda hakkındaki hüküm kesinleşmeyen ve 10 yıllık tutukluluk süresini dolduranların tahliyesi gerekiyordu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin, 1 yılı aşkın süredir önünde bulunan Hizbullah ana davasını uzun tutukluluk düzenlemesi yürürlüğe girene kadar kesin hükme bağlamadığı ortaya çıktı. Daire, örgütün 34 üst düzey yöneticisini bu nedenle tahliye etti. Tahliye kararından kısa süre sonra dosyayı kesin hükme bağladı ancak bu süreçte serbest kalan Hizbullahçılar kaçtı.
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU