Muhalefet partilerinden "güvenlik soruşturması" açıklaması: Oylamanın sonucu değiştirilmeye çalışılıyor, bunu kabul etmiyoruz

AK Parti tarafından verilen "Güvenlik Soruşturması" teklifi Meclis'te yapılan oylamada reddedilmişti. Muhalefet partileri, AK Parti'nin oylamanın sonucunu değiştirmek için çalıştığını öne sürerek, duruma tepki gösterdi

Kolaj: Independent Türkçe

Dün, TBMM Genel Kurulunda, kamu görevine alınacaklar için AK Parti tarafından verilen, 18 maddelik "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi", muhalefetin oylarıyla reddedilmişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise, AK Parti'nin oylamayı tekrar gündeme getirmeye çalıştığını öne sürerek duruma tepki gösteren açıklamalar yaptı.

"Bu oyunbozanlıktır, mızıkçılıktır"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Genel Kurulda güvenlik soruşturmasına ilişkin kanun teklifinin maddelerine geçilmesinin kabul edilmemesi hakkında bugün toplanacağını belirten Özel, AK Parti'li milletvekillerini işaret ederek, "Kendileri de rahatsızlar. Bir sene sonra iktidar bize geçtiğinde, 'Bu kanuna göre AK Parti'li memurlar gidebilir.' korkuları var. Biz de 'Kullanmayız, iptal ederiz.' diyoruz. Grup yorgun, moralleri bozuk, baskı altındalar" dedi.

Özel ayrıca, İçtüzüğe göre maddelerine geçilmesi kabul edilmeyen kanun teklifinin bir yıl süreyle TBMM'ye getirilemeyeceğini kaydetti.

Özel, iktidar tarafından TBMM Başkanvekili Haydar Akar'a, dün Genel Kurula verilen ara sırasında kanunu bir kere daha oylatması için baskı yapıldığını öne sürerek, "Bu milletin vergilerinden verilen paralarla maaş alıyoruz. O salona gelip görevini yapmadıysan sonucuna katlanacaksın. 'Tayyip Bey bizi mahveder.' Onu da sen düşünecektin" şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un , bugün Meclis Başkanlık Divanı'nı toplayarak dünkü işlem hakkında İçtüzükteki "Yanlışlık birleşimden sonra anlaşılırsa, Meclis Başkanı Divanı toplayarak takip edilecek yolu kararlaştırır" hükmünü devreye sokmaya çalıştığını öne süren Özel, Mustafa Şentop'un, sonucu ilan edilen maçı baştan oynatmaya çalıştığını savundu.

Özgür Özel, şunları kaydetti:

Bugün 12.00'de yapacakları toplantı hukuksuzdur, Anayasa ve İçtüzüğe aykırıdır. Vatandaşlarımızın gözünün önünde bu oyunbozanlıktır, mızıkçılıktır. Bu, İstanbul seçimindeki durumdur. 13 bin farkla Ekrem Bey kazandı, 'Seçimi tekrar edeceğiz.' Dün ciddi bir farkla muhalefet kazandı, 'Oylamayı tekrar edeceğiz.' Cumhur İttifakı'nın, AK Parti'nin arzuhalcisi, bu İçtüzüğü bir kez daha ayaklar altına almaya niyetlenmiş. Anayasal denetim altındadır. Bunu yapmaya kalkarlarsa eylemli İçtüzük ihlalinden Anayasa Mahkemesine gideriz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İYİ Parti: Beğenmediğiniz parlamento kararlarını değiştirmeye çalışmak demokrasiyle bağdaşmaz

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, İçtüzüğün 81. maddesinde "Maddelerine geçilmesi veya tümü kabul edilmeyen kanun teklifleri, Genel Kurulca reddedilmiş olur" açık hükmünün bulunduğunu vurgulayarak, bu hükme göre maddelerine geçilemediği için kanunun tümünün Genel Kurulca reddedilmiş sayıldığını söyledi.

Yine İçtüzüğe göre, teklifin bir yıl içeresinde tekrar Genel Kurula getirilemeyeceğini ifade eden Dervişoğlu, İçtüzüğün bu hükümlerinin kesin ve net olduğunu kaydetti.

Dervişoğlu, TBMM Başkanvekili Haydar Akar'ın, oylamanın ardından oturuma ara verdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

Verilen arada TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop ve tüm parti gruplarının başkanvekillerinin katılımı ile bir toplantı düzenlenmiştir. AK Parti Grubunun temsilcileri İçtüzüğün amir hükümleri açık ve net olmasına rağmen, oylamanın tekrar edilmesinin yollarını aramışlardır. Beğenmediğiniz parlamento kararlarını, milletvekillerinin iradesini yok sayarak değiştirmeye çalışmak, bunun yol ve yöntemlerini aramak demokrasi ile bağdaşmayan bir durumdur. Parlamentonun ve dolayısıyla milletin iradesini yok saymaya yönelik herhangi bir girişime İYİ Parti olarak izin vermeyeceğimizi buradan kamuoyuna ilan ediyoruz. Meclis Başkanı Sayın Mustafa Şentop’un da Genel Kurulun kararından yana tavır alacağına inanıyoruz.

AK Parti Grubunu, parlamentonun aldığı bu karara saygı duymaya davet ettiklerini dile getiren Dervişoğlu, oylamada tartışmaya açık bir durum olmadığının tutanaklardan ve TBMM TV kayıtlarından anlaşılabileceğini belirterek şunları söyledi:

Tüm usul tartışmalarından bağımsız olarak, kanun teklifi AK Parti milletvekillerinin tamamı tarafından kabul görmüş olsaydı bu irade Genel Kurula da yansırdı. AK Parti Grubunun içeresinde, kanun teklifinin bu şekilde yasalaşmasından rahatsızlık duyan milletvekillerinin mi olduğu sorusu, zihnimizi tırmalamaktadır.

HDP: Oylama sonucu sabittir, nettir ve tabii ki resmidir

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, söz konusu oylamının sonucunun kesin olduğunu ve oylamada bulunan iki katip üyenin de hiçbir itirazının olmadığını kaydetti.

Yapılan oylama sonucunu, Meclis Başkanlık Divanı ve Başkanvekilinin, "kabul edilmemiştir" şeklinde ilan ettiğini hatırlatan Beştaş, "Oylama sonucu sabittir, nettir ve tabii ki resmidir. Kanun teklifi reddedildiği için bunun dışında hiçbir tartışma olamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Sonrasında oylamayı geçersiz saymak için bazı girişimler olduğunu savunan ve bugün saat 12.00'de Meclis Başkanlık Divanı'nın konuya ilişkin toplantıya çağrıldığını anımsatan Beştaş, "Meclis Başkanlık Divanı, kendi çoğunluğuna dayanarak, yapılan oylamayı geçersiz kabul etmek için Genel Kurul'da tekrar gündeme getirmeye çalışıyor" diye konuştu.

Bu durumun İçtüzük hükümlerine aykırı olduğunu iddia eden Beştaş sözlerine şu şekilde devam etti:

Çünkü, ortada herhangi bir itiraz yok. Sonradan ortaya çıkan bir itiraz ya da gerekçe söz konusu değil. Reddedilmiş bir oylama tekrar katiyen gerçekleştirilemez, birleşim yenilenemez ve bunun yolu kapalıdır. Böyle bir usul de yoktur. Dünkü oylamada muhalefet partilerinin demokratik iradesi açıkça galip gelmiştir. Bunu kabul etmiyoruz. Kesinlikle maçı kurallarına göre oynadık ve şimdi atılan golü iptal etmeye çalışıyorlar. Bir çocuk oyunu bile olsa yani herhangi bir oyun bile olsa 'bunu yapan mızıkçı, oyun bozan' derler. Şu anda AKP ve MHP, mızıkçılık, oyun bozanlık yapıyor, oyunun kurallarını reddediyor. Kendi aleyhine bir sonuç çıktığı için demokrasinin gereği olan bu iradeyi kabul etmiyor ve etmemekte direniyor. 31 Mart seçimlerinde 'ben seçimi kazanamadım, yeniliyorum, tekrar seçim yapacağım' diyen zihniyet bugün Güvenlik Soruşturması Yasası'nda da 'ben kaybettim, ilan edilen, netleşen, Meclis TV'nin yayınladığı, tutanaklara geçen sonucu kabul etmiyorum' demekte. Biz bunu kabul etmeyeceğiz.

DAHA FAZLA HABER OKU