Kılıçdaroğlu: Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Ahmet Vafık İsvan Sergisi"nin açılışında yaptığı konuşmada "3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’u yönetmek, belediye başkanı olarak yönetmek çok farklı bir şeydir" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: İBB

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehir tarihinin en yüksek oy oranıyla (yüzde 64) seçilen başkanı Ahmet Vamık İsvan’ı unutmadı. 1973-77 yılları arasında İstanbul Belediye Başkanı olarak görev yapan "halkçı belediyeciliğin" mimarı İsvan’ın adını taşıyan sergi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açıldı. Açılışa İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ev sahipliği yaptı 

Açılış öncesinde konuşan İmamoğlu, merhum İsvan’ın "halkçı belediye başkanı" gibi çok anlamlı ve değerli bir tanımlamayı sonuna kadar hak eden, halka hizmeti daima en ön planda tutan bir belediye başkanı olduğunu vurguladı. 

Açılışını yaptıkları serginin, İsvan’ın karşısına çıkartılan tüm bu zorluklara rağmen kente yaptığı hizmetleri yansıttığını kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi: 

Ahmet İsvan, demokrasiye bağlılığı, halka hizmet tutkusu, katılımcı kişiliği, dürüstlüğü ve karşısına çıkarılan engeller karşısında asla yılmayan mücadeleci kimliğiyle bugün bize ışık tutuyor, rehber oluyor, moral veriyor. Onun yolunda yürümekten gurur duyuyoruz. Biz de bu şehre onun gibi kalıcı eserler bırakabilirsek ne mutlu bize. Halkımızın gönlünde böyle derin bir yer edinebilirsek ne mutlu bize" ifadelerini kullandı. Serginin yer aldığı salonun da İsvan döneminde kente kazandırıldığını aktaran İmamoğlu, "Göreve başladıktan sonra, ‘Fatih’in Rönesansı’ sergisiyle burayı eski işlevine kavuşturma sürecine başlamıştık. Şimdi Ahmet İsvan’ı anlatan bu serginin, tam da onun istediği işlevini geri kazanan bu salonda halkımızla buluşması da ayrıca anlamlı oldu. Bize büyük gurur vermiştir.

 

Eİ.JPEG
İmamoğlu: Ahmet İsvan, asla yılmayan mücadeleci kimliğiyle bugün bize ışık tutuyor, rehber oluyor, moral veriyor

İstanbulluları sergiye davet etti

Sergiyle ilgili bilgiler paylaşan İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

Birçok belge, fotoğraf, ses kayıtları, videolar, gazete haberleri, raporlar, yazışmalardan oluşan sürprizlerle dolu, çok güzel bir sergi ortaya çıktı. Hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İstanbullulardan 20 Haziran’a kadar açık olacak sergimizi ziyaret etmelerini ve halkla iç içe belediyeciliğin İstanbul’da, burada görmelerini çok istiyoruz. Ahmet İsvan’ın çok zorlu şartlar altında başardıklarının, bugünün İstanbul’u için bütün zorlukların aşılmasında umut olacağına yürekten inanıyorum. Halkı ile bütünleşmiş bir yerel yönetim, her türlü zorluğun altından kalkabilecek güçtedir. Bunu hiç kimse unutmasın. Bunu kanıtladığı, yıllar geçse de izi silinmeyecek işlere imza atarak bizlere rehber olduğu, hala umut ve moral verdiği için Sayın Ahmet İsvan’ı bir kez daha minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’u yönetmek çok farklı bir şeydir"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise konuşmasında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun çabalarını kutladı. Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

Bugün, hep birlikte güzel bir şeyi gerçekleştiriyoruz. Tarihe duyulan saygıyı, insana duyulan saygıyı bir şekliyle bu sergiyle dile getiriyoruz. Bu bağlamda, İBB Başkanı’mızın bu çabasını da yürekten kutluyorum. Bir kente hizmet eden insanları anmak, onları unutturmamak ve gelecek kuşaklara o değerleri aktarmak için, o insanların yaptıklarını aktarmak için bu tür çabalar büyük bir fırsat. Cumhuriyet tarihimizi yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi? İstanbul’un tarihini, Cumhuriyet döneminde İstanbul’a yapılanları yeteri kadar çocuklarımıza aktarabildik mi? Bu tür çabalar, geçmişte yaşananların gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir fırsat.

Ahmet İsvan’ı, Yalova’daki evinde 2 kez ziyaret ettiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Onda gördüğüm heyecanı ve sevgiyi, asla unutmuyorum. Beraber olduk, anılarını dinledim. En çok arzu ettiğim de anılarını yazmasıydı. Onu da kendisine ifade ettim" diye konuştu.

İstanbul’a hizmet etmenin "farklı bir anlamı, ağırlığı" olduğunu belirten Kılıçdaroğlu "3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’u yönetmek, belediye başkanı olarak yönetmek çok farklı bir şeydir. Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir. Var olan sorunlara çözüm üretmek demektir. Onun attığı adımların bugün sürdürülebilir olması o adımların ne kadar doğru ve zamanında atıldığının bir başka karinesidir" dedi.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU