Blinken Suriyelilere yardım yönünde ‘ek geçişler’ çağrısında bulundu

Güvenlik Konseyi’nin Suriye'deki insani durumla ilgili oturumuna başkanlık etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün, Güvenlik Konseyi’nin Suriye'deki insani durumla ilgili toplantısına başkanlık etti

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinden milyonlarca muhtaç Suriyeliye yardım ulaştırma yönünde ‘daha fazla sınır kapısı açma’ talebinde bulundu. Aynı zamanda mültecilerin komşu ülkelerden dönüşünün gönüllülük esasına göre yapılması gerektiğini de vurguladı.

Dün BMGK’nın Suriye'deki insani durumla ilgili video konferansına başkanlık eden Blinken, bu ayın Suriye ayaklanmasının 10. yıldönümüne denk geldiğini hatırlatarak “Suriye halkının sınırsız acı çektiği 10 yıllık çatışmanın ardından, vaziyet tehlikeli bir hal aldı. Bu acının uzun vadeli tek çözümü, BMGK’nın 2254 sayılı kararında da belirtildiği gibi, siyasi bir çözüm ve çatışmaya kalıcı bir çözüm yoluyla olacaktır” dedi. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimini şiddetle eleştiren Blinken, “Suriyelilerin ihtiyaç duydukları insani yardımı almalarını sağlamalıyız. Kuzeybatı ve kuzeydoğudaki insanların çoğuna en fazla yardımı ulaştırmanın en etkili yolu sınır geçişleridir. Buna rağmen BMGK, kısa bir süre önce iki sınır geçişindeki iznin kaldırılmasını onayladı. Bunlar kuzeybatıda bulunan ve yaklaşık 4 milyon Suriyeliye yardım ulaştırmak için kullanılan Babu's Selam Sınır Kapısı ve kuzeydoğuda bulunup 1,3 milyon Suriyeliye yardım sağlandığı el-Yarubiye Sınır Kapısı” ifadelerini kullandı.

Bu ay BMGK başkanlığını ülkesi devralan Blinken, “BMGK’nın bu iki geçişi insani gerekçeler dolayısıyla yeniden yetkilendirmemesi için iyi bir neden yok. Zirâ sınır geçişlerinin azaltılması; daha fazla BM yardım konvoyunun birden fazla kontrol hattını geçmek zorunda kalışı, yardımların ulaştırılması için çeşitli silahlı muhalefet gruplarıyla müzakere edilmesi ve daha uzun mesafelerin kat edilmesi anlamına geliyor. Tüm bunlar Suriye halkına ulaşmadan önceki yolu uzatıyor” açıklamalarında bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ‘yardımların hatlar ve sınırlar ötesine ulaştırılması gerektiğini’ söylediğini de aktardı.

Blinken aynı zamanda “Rejimin kontrolü altındaki alanlar da dahil olmak üzere Suriye'ye dönmeleri için Suriyeli mültecilere baskı yapmak, Suriye halkının çıkarına değil. Zirâ birçoğu, kaçtıkları için Esed’in güvenlik güçleri tarafından keyfi olarak tutuklanacaklarından, işkenceye uğrayacaklarından ve hatta öldürüleceklerinden korkuyor” dedi. ABD ile BM’nin mültecilerin dönüşünün gönüllü ve bilinçli olması, ilgili kişilerin güvenliği ve onurunun korunması, aksi taktirde geri dönülmemesi gerektiği konusunda hemfikir olduğunu da ekledi. Hala açık olan tek geçiş ve kapanan sınır geçişlerinin yeniden yetkilendirilmesi yönünde farklı bir yaklaşım öneren Blinken, “Suriye halkına yiyecek ve ilaç götürme yönünde daha az yol yerine daha çok yol verelim” vurgusunda bulundu.

İnsani ve Acil Durum Yardımlarından Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, söz konusu toplantıda yaptığı konuşmanın başında, “Suriye genelinde 13,4 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı var. Bu rakam, geçen yıla oranla yüzde 20 daha fazla” ifadelerini kullandı. Askeri tırmanışın devam ettiğini belirten Lowcock, top mermilerinin Atareb Cerrahi Hastanesi’ne isabet ettiğini, bu nedenle tahliye edilen hastanenin kapatıldığını söyledi. Hastaneye saldırı düzenlendiği gün İdlib'in kuzeyinde bulunan ve her ay BM yardımlarının dolu olduğu yaklaşık bin kamyonun geçtiği Babu'l-Heva sınır kapısına giden yola havadan karaya füzelerin düştüğünü de belirten Lowcock, Kuzeybatı Suriye'de en az 4 milyon insan olduğunu, ‘bunların en az yüzde 75'inin temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardıma muhtaç olduğunu’ da sözlerine ekledi.

Lowcock, BM tarafından koordine edilen insani yardım kuruluşlarının Suriye’de ihtiyaç sahibi 12,3 milyon kişiye ulaştırma yönünde kullanılması için yaklaşık 4,2 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu da ekledi. Ayrıca bölgede Suriyeli mültecilere ev sahipliği yapan ülkeleri desteklemek için de 5,8 milyar dolar gerekiyor.

“Suriye genelindeki çocukların yaklaşık yüzde 90'ı, şu anda insani yardıma muhtaç. Suriye ve komşu ülkeler dahilinde okula gitmeyen 3,2 milyon çocuk var” ifadelerini kullanan UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore ise BMGK’yı sınır ötesi yardım konusundaki kararı yenilemeye çağırdı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

 

DAHA FAZLA HABER OKU