TBMM Başkanı Şentop’tan Montrö açıklaması: Ortalama zeka seviyesini düşünerek konuşuyoruz

Şentop, “Ben herhangi bir anlaşma, sözleşme ismi zikretmedim" dedi

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul’da TÜGİAD 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şentop, bir televizyon kanalında İstanbul Sözleşmesi ile ilgili sarfettiği sözlerle ilgili çıkna tartışmaya da açıklık getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Planlı bir hareket, provokasyon olduğunu düşünüyorum”

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde bazı okullarda Atatürk büstlerine yapılan saldırıları kınayan Şentop, “Okul bahçesindeki Atatürk büstlerine yönelik alçak saldırı girişimi olduğunu öğrendim. Büstün altındaki kaideler üzerine bazı yazılar yazıldığını tespit ediyor jandarma ve polis. Tahkikat devam ediyor. 3 okulda olduğuna göre planlı bir hareket, provokasyon olduğunu düşünüyorum. Kameralar üzerinden yapılan bazı tespitler var. Gerekli şekilde cezalandırılacağını düşünüyorum” dedi.

“Ortalama zeka seviyesini düşünerek konuşuyoruz”

Katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin hukuka uygun olduğunu söylemesi üzerine gazetecinin “O zaman Türkiye Cumhurbaşkanı kararı ile Montrö’den de çekilebilir mi?” şeklindeki sorusuna verdiği “Evet, Teknik olarak mümkündür” yanıtı üzerine çıkan tartışmalara değinen Şentop şunları söyledi:

“Ben herhangi bir anlaşma, sözleşme ismi zikretmedim. Soruyu soran gazeteci arkadaşımızın iyi niyetle o anda aklına gelen bazı anlaşmaların isimlerini zikrederek, ben yine herhangi bir anlaşma isimleri söylemeden iç hukuktaki düzenlemelerden bahsettim. Bir süre sonra bazı çevrelerin başta Montrö olmak üzere bana yönelik isnatlar olduğunu gördüm. Gizli saklı beyanat değil. TV'de canlı yayınlanan bir program. Ortalama zeka seviyesini düşünerek konuşuyoruz. Bunun altında olanlar için benim yapabileceğim bir şey yok. Montrö, Lozan gibi anlaşmaların özel durumu vardır. Ben boşanma ile ilgili hukuki prosedür anlatsam insanları boşanmaya teşvik mi etmiş olurum. Bu kadar saçmalığı anlamakta zorlanıyorum”

“Türkiye'nin sınırlarını, güvenliğini koruyan anlaşmalar değil, ordumuzun gücü, milletimizin istiklal sevdasıdır”


Şentop, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Başta Montrö olmak üzere Türkiye'nin taraf olduğu, İstiklal Harbi neticesinde kazandığımız mevzilerle ilgili tartışma yoktur. Aklımızdan geçmez. Türkiye'de siyaset yapan bazı kişilerin sözü ya da kişiyi eleştirirken ne dediğine bakmak lazım. Birkaç kötü niyetli insanın yaptığı çarpıtma üzerinden sanki bu sözü söylemişim gibi ifade edilmesinden üzüntü duyuyorum. Türkiye'nin sınırlarını, güvenliğini koruyan anlaşmalar değil, ordumuzun gücü, milletimizin istiklal sevdasıdır. 10 gün önce Cumhuriyet'in manşeti var 10 Temmuz 1936 tarihli. Bedbin (karamsar) hava hakim diyor. O gün Cumhuriyet Gazetesi'nde Yunus Nadi imzasıyla yayınlanan başyazı var. Bunu bizzat Atatürk'ün kaleme aldığı söylenir bazı hatıratlarda. Biz dilediğimize dilediğimiz gibi geçme hakkı tanırız, buna muktediriz diyor. Türkiye'nin özgüvenine bakınız”


TBMM Başkanı Mustafa Şentop TÜGİAD Genel Kurulu’nda aptığı konuşmada da, "Hak ve hukukumuzu antlaşmalar korumaz; antlaşmaları hak ve hukukumuzu koruma kudretimiz ve kararlığımız var eder. Vatanımızın teminatı, kara ve denizlerdeki egemenlik haklarımızın teminatı, kelimeler, cümleler değil, bizzat devletimizin kudreti, ordumuzun gücü ve milletimizin istiklal sevdası ve kararlılığıdır" diyerek tartışmalara değinmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU