Türkiye'ye gelen Çinli bakanı protesto etmeye hazırlayan Uygur lider "temaslı" olduğu gerekçesiyle evinden çıkarılmadı

Evinde tecrit altında olduğunu söyleyen Tümtürk herhangi bir hastayla temaslı olmadığını savundu

Seyit Tümtürk / Fotoğraf: İlkha

Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Tümtürk'e ''temaslısın'' diyerek sokağa çıkma yasağı konuldu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Tümtürk, Türkiye'ye gelen Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'yi protesto etmek amacıyla Kayseri'den Ankara'ya gitmeye hazırlanıyordu.

Yola çıkacağı akşam evine polis memurlarının geldiğini söyleyen Tümtürk, polislerin kendisine bir Kovid-19 hastasıyla temaslı olduğunu söylediğini aktararak evden çıkmasına izin verilmediğini belirtti.

Independent Türkçe'nin telefonla ulaştığı Tümtürk, ''Ne hastayım ne de herhangi bir hastayla temasım var. Evden çıkmamam için böyle yapıldı. Evde tecrit altındayım'' dedi.

Tümtürk, kapısının önünde polislerin beklediğini söyledi.

''Türk milletini aldatmaya geldi''

Bir açıklama da yapan Tümtürk, şu ifadeleri kullandı:

"Bugün aziz, şerefli Türkiye Cumhuriyeti Devletimize ve siyasilerimize ve iktidarımıza yakışan Çin'in Doğu Türkistan'daki soykırımını lanetlemek ve kınamaktır. Bugün Doğu Türkistanlıların sesini kısmak değil, Çin'in soykırımını durdurmaktır. Bugün Doğu Türkistanlılar, bütün dünya tarafından Çin tarafından soykırım suçu uygulanıyor diye kınanırken, Bugün Çin soykırım suçlusu olarak suç üstü yakalanmışken, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, hangi yüzle, hangi cüretle Türkiye'ye gelip, Türk milletini aldatmaya ve yine başımıza suçluların iadesi anlaşması çorabını örmeye gelmiştir.

Bugün Türkiye eğer Çin'in soykırımını Çin Dışişleri Bakanı'nın yüzüne söylemezse yarın Çin Doğu Türkistan'daki bu suçlarını soykırımı meşrulaştıracak ve dünyada kendine zemin bulacaktır. Bize yakışan, asla ve asla Çin'in toprak bütünlüğüne saygı duymak, desteklemek değildir. Çin'in soykırım uyguladığı Doğu Türkistan'daki sözde teröre karşı mücadelesini desteklemek olmamalı."
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU