Sudan: Etiyopya’nın arabuluculuk teklifini reddetmesi ikna edici değil

Etiyopya’yı Afrika Birliği (AfB), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den oluşan dörtlü arabuluculuğu kabul etmeye çağırdı

2019 yılındaki baraj inşaat çalışmalarından (Reuters)

Sudan, Etiyopya’nın  Nahda Barajı konusunda Afrika Birliği (AfB), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den oluşan dörtlü arabuluculuk teklifi itirazını şaşkınlıkla karşıladığı ve reddedilme konusun ‘ikna edici’ olmadığını,  barajın, vatandaşların ve sus tesisatlarının hayatını tehdit eden tek taraflı dolum işlemini kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Sudan Sulama ve Su Kaynakları Bakanı Yasir Abbas, Nahda (Rönesans) Barajı ile ilgili olarak Mısır, Sudan ve Etiyopya’nın kabul edeceği adil ve yasal bir anlaşmaya varmak için dörtlü arabuluculuk çağrısı yaptı. Etiyopya, dörtlü arabuluculuk teklifini reddederken, diğer iki ülke barajın doldurulmasını erteleme girişiminde bulunacağına söz verdi. AfB ise yalnızca müzakereler için arabuluculuk konusundaki bağlılığını yineledi.

Dünya Su Günü kutlamaları kapsamında düzenlenen ve devlet televizyonunda yayımlanan programda konuşan Abbas, Etiyopya’nın Sudan'ın dörtlü ara buluculuk teklifine itiraz edebilecek güçlü argümanları olmadığını vurguladı.

Etiyopya’yı Afrika Birliği (AfB), Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve ABD’den oluşan dörtlü arabuluculuğu kabul etmeye çağırdı. Baraj müzakerelerinin bir süredir duraksadığını belirten ve Sudan’ın, AfB uzmanlarına anlaşmazlığın girilmesinde köprü görevi görmeleri için şans verilmesini talep ettiğini söyleyen Bakan, Etiyopya’yı 20 milyon Sudanlının hayatını tehdit eden baraj rezervuarı hakkında tek taraflı hareket etme karşısında uyardı. Abbas açıklamasında, barajın bölge güvenliği için bir tehdit oluşturmaması gerektiğini belirterek, işbirliği, çıkar ve iyi komşuluk ilkelerine atıfta bulundu.

Sudan ve Mısır, Etiyopya'nın üç ülke arasında bir anlaşma olmaksızın barajı doldurmaya ve işletmeye devam etmeye yönelik tek taraflı adımlarını reddediyor. Addis Ababa, Güvenlik Konseyi veya uluslararası tahkime gitmek konusu dahil olmak üzere barajın ikinci dolgusunu doldurmaya devam ederse, Sudan diğer yasal seçeneklere başvuracak.

Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, geçtiğimiz hafta müzakerelerde arabuluculuk yapmak ve Afrika Birliği'nin çabalarını desteklemek için dörtlü mekanizmanın oluşturulması çağrısında bulundu.

Etiyopya, geçtiğimiz yılki ilk dolgunun neredeyse üç katı olan barajın ikinci dolumu sürecinde 13 milyar metreküp su ayırmayı planlıyor. Sudan ve Mısır müzakerelerin gidişatını olumlu yönde etkilemek ve Etiyopya'yı tatmin edecek bir anlaşmaya götürmeye ikna etmek için arabuluculuk desteğine güveniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU