Epstein dosyaları, Adalet Bakanı Bondi'yi işinden ediyormuş

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar, The New York Times'a başkanın kapalı kapılar ardında Bondi'nin yerine Çevre Koruma Ajansı yöneticisi Lee Zeldin'i getirmeyi düşündüğünü söyledi

(Reuters)

Yeni haberlere göre ABD Başkanı Donald Trump, Epstein dosyalarıyla ilgili tutumu nedeniyle gelen tepkiler üzerine Adalet Bakanı Pam Bondi'yi görevden almayı değerlendirmiş.

The New York Times'a (NYT) konuşan kaynaklara göre, başkan son günlerde Bondi'nin yerine Çevre Koruma Ajansı yöneticisi Lee Zeldin'i getirmeyi kapalı kapılar ardında düşünmüş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent, haberlerle ilgili yorum almak için Beyaz Saray ve Bondi'nin ofisiyle iletişime geçti.

Trump, çarşamba günü doğum hakkı vatandaşlık yasalarıyla ilgili sözlü savunmaları dinlemek üzere Yüksek Mahkeme duruşmasında kendisine eşlik eden Adalet Bakanı'na olan güvenini kamuoyuna ifade etti.

Başkan, NYT'ye yaptığı açıklamada, "Adalet Bakanı Pam Bondi harika biri ve iyi bir iş çıkarıyor" derken, bir kaynak CNN'e ikilinin "her zamanki gibi işlerine devam ettiğini" söyledi.

Bu spekülasyonlar, Bondi'nin Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi tarafından çağrıldıktan sonra bu ay ifade vermesi beklenirken ortaya çıktı. 14 Nisan'da, 2019'da hapishane hücresinde ölen hükümlü cinsel suçlu Jeffrey Epstein hakkındaki Adalet Bakanlığı soruşturmasıyla ilgili ifade vermesi bekleniyor.

CNN'in haberine göre, Bondi'nin yerine başkasını atamak gibi planlar ilk olarak ocak ayında gündeme geldi ancak daha sonra konu haber gündeminden biraz uzaklaştıktan sonra (yerine Minnesota'daki karışıklık ve ardından İran'daki çatışma geldi) bu planlar rafa kaldırıldı.

O dönemde Zeldin'in adı, Adalet Bakanı görevine gelecek belirli bir aday olarak anılmamıştı. Çevre Koruma Ajansı'nın başkanı daha önce avukat olarak çalışmış ve New York'un 1. Kongre Bölgesi'ni temsil etmişti. Ayrıca 2022'de eyalet valiliği için yarışmış ve Kathy Hochul'a kaybetmişti.

O tarihten sonra 2024 başkanlık seçimine giden süreç de dahil başkanın yakın bir müttefiki olarak kaldı.

NYT'ye göre Trump, Bondi'nin Epstein dosyalarının yayımlanmasıyla ilgili kötü yönetiminin yanı sıra, net iletişim becerilerinin eksikliğinden de şikayetçi. Dosyaların yayımlanması yönetimi aylarca rahatsız etmiş ve tabanında tepkiye neden olmuştu.

Ayrıca başkan, Adalet Bakanlığı'nın siyasi düşmanlarına karşı yeterince agresif davranmamasından yakınıyor. Geçen yıl eylülde Trump, Bondi'ye doğrudan hitap ediyormuş gibi görünen bir Truth Social paylaşımı yapmıştı.

Başkan, daha sonra sildiği paylaşımında, "Pam: 30'dan fazla açıklama ve paylaşımı inceledim, [bunlar] esasen geçen seferkiyle aynı hikaye, sadece laf, hiçbir şey yapılmıyor. Hiçbir şey yapılmıyor" diye yazmıştı.

Peki ya Comey, Adam 'Sinsi' Schiff, Leticia??? Hepsi de ne biçim suçlu ama hiçbir şey yapılmayacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

independent.co.uk/news/world/americas/us-politics

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU