NASA'nın helikopteri Mars'a ilk kez baktı

"Enkaz kalkanı, iniş sırasında Ingenuity helikopterini korudu. Yere bırakılması ise helikopterin, gezginin karnından aşağı doğru dönmesini sağlayacak"

Uzay aracının koruyucu kalkanı yere bıraktığı görülen fotoğraf, adlarını Arthur Conan Doyle'un dedektiflik öykülerinden alan ve Perseverance'ın robotik koluna monte edilen SHERLOC ve WATSON isimli iki araç tarafından çekildi (NASA)

NASA'nın Mars'taki yeni uzay aracı Perseverance'ın karnındaki bölmede yer alan minik helikopter, Kızıl Gezegen'e ilk kez baktı.

Ingenuity isimli 1,8 kilogramlık helikopter, kısa bir süre sonra Perseverance'ın karnındaki bölmeden çıkacak ve birkaç kısa uçuş gösterisi yapacak. Nisan ayının ilk haftasında gerçekleşmesi beklenen bu gösteriler, bir helikopterin Dünya dışında bir gezegendeki ilk uçuşu olacak.

Uçuş denemeleri başarıya ulaşırsa NASA, gelecekte Mars'a yapılacak diğer keşif görevlerinde bu tür hava araçlarına daha çok yer verecek. Bilim insanları, Ingenuity'nin uçuş denemelerinden gelecek bulgular ışığında yeni nesil helikopterler geliştirecek.

Bu helikopterler mürettebatlı Mars görevlerinde astronotlar için küçük yükleri taşıma işini üstlenecek ve uçurum, mağara, derin kraterler gibi ulaşılması zor yerleri inceleme görevlerini yerine getirecek.

İşte bu hedefler ışığında Perseverance, 18 Şubat'ta Jezero Krateri'ne indiği sırada Ingenuity'yi koruyan enkaz kalkanını haftasonu yere bıraktı.

Ingenuity'nin uçuş denemelerinin önünü açan bu hamle, helikopterin Kızıl Gezegen'e ilk bakışı atmasını da sağladı. NASA'nın internet sitesinde konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

NASA'nın Perseverance gezgininin alt kısmında bulunan ve koruyucu bir kaplama olan enkaz kalkanı, görevin 30. Mars gününde, yani 21 Mart 2021'de yere bırakıldı. Enkaz kalkanı, iniş sırasında Ingenuity helikopterini korudu. Yere bırakılması ise helikopterin, gezginin karnından aşağı doğru dönmesini sağlayacak.

Perseverance'ın bu hamlesi, uzay aracı için açılan resmi Twitter hesabından da duyuruldu. Aracın ağzından yazılan gönderide şu açıklamalara yer verildi:

Enkaz kalkanı gidiyor. İşte helikoptere ilk bakış: Yanlamasına istiflenmiş, katlanmış ve sabitlenmiş. Yani onu yere bırakmadan önce döndürmem gerekiyor. İlk olarak buradan birkaç gün uzaklıktaki, ‘helikopter pisti' olarak belirlenen yere gideceğim.

 


Ingenuity'nin uçuşlarından sonra Perseverance, Mars'taki ana görevlerine odaklanacak: Kızıl Gezegen'de geçmişte yaşamış olabilecek mikroskobik ölçekteki canlıların izlerini aramak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları milyarlarca yıl önce Mars'ın bugünkünden çok daha farklı bir yer olduğunu düşünüyor. Şimdiye dek elde edilen bulgulara göre Kızıl Gezegen'in atmosferi geçmişte daha yoğundu ve yüzeyinde sıvı halde su bulunuyordu. Bu da o dönemde gezegende yaşam olabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

Perseverance işte bu ihtimali araştırmakla görevli. Uzay aracı bu hedef doğrultusunda iniş yaptığı Jezero Krateri'nden, gelecekte Dünya'ya geri göndermek üzere toprak örnekleri toplayacak. 

Jezero Krateri'nin yaşam arayışı için uygun bir nokta olduğu tahmin ediliyor. Zira Mars yörüngesindeki diğer uzay araçlarının gözlemleri, kraterin milyarlarca yıl önce büyük, derin bir göle ev sahipliği yaptığını gösteriyor.

 

Independent Türkçe, Space, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU