Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararı Cumhurbaşkanı kararıyla verilmiştir, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle değil

"İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmak bizim hukuk sistemimiz açısından kadın hakları ve kadınların, ailenin, çocukların korunması bakımından en ufak bir eksiklik yapmaz"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Uçum, Beyaz TV’de katıldığı programda “Cumhurbaşkanı kararnamesi”yle “Cumhurbaşkanı kararı”nın hukukçular tarafından karıştırıldığını görüşünü dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“İstanbul Sözleşmesi’nin ilişkin fesih iradesinin Cumhurbaşkanı kararıyla verilmiştir” diyen Uçum, şu ifadeleri kullandı:

İstanbul Sözleşmesine ilişkin feshi iradesi Cumhurbaşkanı kararıyla verilmiştir, Cumhurbaşkanı Kararnamesi değil. Bir Uluslararası Sözleşme, nasıl İç Hukukun parçası olur? Anayasa'ya göre Milletlerarası Andlaşmaları onaylamak ve yayımlamak Cumhurbaşkanına ait bir yetkidir. Bu yetki geçmişten beri var olan ve Yürütmeye verilmiş bir yetkidir Başkanlık Sistemiyle alakası yoktur. Uluslararası anlaşmalar konusunda Anayasal Sistemimiz hem Yürütmeye hem de Yasama'ya bir yetki vermektedir. Bir sözleşmeyi onaylama ve yayımlamak nasıl yürütmeye ait bir yetkiyse, o sözleşmenin tarafı olmaktan çıkmak da yürütmeye ait bir yetkidir.

Türkiye ilk kez bir sözleşmenin tarafı olmaktan çıkmıyor. Her Uluslararası Sözleşme, taraf olmanın usullerini içerdiği gibi ayrılmanın da usullerini içeriyor. İstanbul Sözleşmesi 80. Madde diyor ki 'Her taraf (devlet) bu sözleşmeden Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne bildirim yaparak sözleşmeden ayrılabilir.

Uçum ayrıca "İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmak bizim hukuk sistemimiz açısından kadın hakları ve kadınların, ailenin, çocukların korunması bakımından en ufak bir eksiklik yapmaz” ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU