Kısa haberler

Independent Türkçe, Türkiye ve dünyadan güncel haberleri okurları için derledi

Fotoğraf: Independent Türkçe

Barrack'tan Erdoğan görüşmesi sonrası açıklama: Türkiye-ABD ittifakı hiç bu kadar güçlü olmamıştı

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe’de gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD arasındaki ittifakın "hiç bu kadar güçlü olmadığını" ifade etti. Barrack, görüşmede bölgesel güvenlik, ekonomik iş birliği ve iki ülke arasındaki ortaklığın ele alındığını belirtti.

Barrack, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmekten onur duyduğunu ifade etti. Barrack, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmekten onur duydum. Bu yıl Amerika’nın 250. yıldönümünü kutlarken ve Türkiye ile ABD arasındaki diplomatik ilişkilerin bir asırlık geleceğine bakarken şunu söyleyebilirim: Bu ittifak hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Türkiye ve ABD, NATO müttefikleri, ekonomik ortaklar ve on yıllara dayanan ortak tarih boyunca birbirlerine destek olmuş dostlar olarak derin bağlara sahiptir. Bugünkü görüşme, bölgesel güvenlik, ekonomik işbirliği ve iki ülke arasındaki kalıcı ortaklığa yönelik ortak taahhüdümüzü bir kez daha teyit etti."


Fenerbahçe-Roma maçı öncesi karaborsa bilet satışı yapan 5 şüpheliye gözaltı

Fenerbahçe ile Roma arasında oynanacak futbol müsabakası öncesi karaborsa bilet satışı yaptıkları belirlenen 5 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca, yarın oynanacak Fenerbahçe-Roma maçı öncesi sosyal medya platformları üzerinden karaborsa bilet satışı ilanı verdiği tespit edilen şüpheliler hakkında soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında kimlikleri belirlenen 6 şüpheliye yönelik 4 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Operasyonda 5 şüpheli gözaltına alındı.

Bir şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.


ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "bir anlaşma yapmak istediğini" belirtti

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile "harika" bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, Putin'in "anlaşma yapmak istediğini" söyledi.

ABD Başkanı Trump, Washington'dan Texas'a gitmeden önce havalimanında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bir soruya, "Harika bir görüşme yaptık. O, bir anlaşma yapmak istiyor, eğer (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy de bir anlaşma yapmak isterse bu çok güzel olur." yanıtını verdi.

İki liderin neden bugüne kadar bir anlaşma yapamadığı konusunda da değerlendirmede bulunan Trump, Putin ile Zelenskiy'nin "birbirinden nefret ettiğini" ifade etti.

Bir barış anlaşması için her iki liderle de görüştüğünü aktaran ABD Başkanı, liderler arasındaki ikili görüşmelere de açık olduğu mesajını verdi.

Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, dün yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Trump'ın yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna krizinin ele alındığını bildirmişti.

Bir saat süren görüşmenin "yapıcı" ve "samimi" olduğunu kaydeden Uşakov, görüşmede Trump'ın özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner'in Moskova ve Kiev'deki temaslarıyla ilgili görüş alışverişinde bulunulduğunu aktarmıştı.

Uşakov, "Amerikan temsilcilerinin ziyaretleri olumlu değerlendirildi. Bu ve diğer kanallar üzerinden çalışmalar sürdürülecek." ifadelerini kullanmıştı.


İran Dışişleri Bakan Yardımcısı'ndan UAEA Yönetim Kurulu'nda alınan karara tepki

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Yönetim Kurulu’nun İran’ın nükleer dosyasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sevk edilmesini öngören kararına tepki gösterdi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Garibabadi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İran’ın UAEA gözetimindeki nükleer tesislerine ABD-İsrail saldırılarının UAEA'nın talep ettiği denetim ve doğrulama sürecini sekteye uğrattığını belirtti.

Garibabadi, "İran'ın güvence altındaki nükleer tesislerine saldırıyorlar, normal doğrulama sürecini bozuyorlar ve sonra aynı bozulmayı UAEA Yönetim Kurulu'nda karar çıkarmak için bahane olarak kullanıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu yaklaşımı "kurgu" olarak nitelendiren Garibabadi, "Bu kurgularla ne kendi politikalarınızın ve eylemlerinizin başarısızlığını telafi edebilirsiniz ne de Güvenlik Konseyi'nde bir sonuç elde edebilirsiniz." ifadelerini kullandı.

UAEA Yönetim Kurulu, İran'ın nükleer faaliyetlerine ilişkin "gerekli bilgi ve erişimi sağlamadığı" gerekçesiyle ülkenin nükleer dosyasının BMGK ve BM Genel Kuruluna sevk edilmesini öngören kararı kabul etmişti.

İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD tarafından sunulan karar tasarısı, İran'ın, nükleer raporlama yükümlülüklerine uymadığı iddiasıyla 20 yıl sonra ilk kez BMGK'ya sevk edilmesi anlamına geliyor.

Karar büyük ölçüde sembolik olarak değerlendiriliyor çünkü İran'ın müttefikleri ve karara ret oyu veren 3 ülkeden 2'si Çin ve Rusya, Tahran'a karşı herhangi bir yaptırımı BMGK'da veto etme yetkisine sahip bulunuyor.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Barrack'ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'ı kabul etti.

Erdoğan Dijital Medya isimli X hesabından yapılan paylaşımda, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi, Suriye ve Irak Özel Temsilcisi Tom Barrack'ı kabul etti" ifadelerine yer verildi. 


Kılıçdaroğlu'ndan 9 Eylül mesajı: Yaşasın tam bağımsız Türkiye

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'in kurtuluşunun yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 9 Eylül’ün bağımsızlık mücadelesindeki önemine dikkati çekerek şu ifadeleri kullandı:

"İzmir’in kurtuluşu ve ülkemizin bağımsızlığının zafer günüdür 9 Eylül. İzmir’de yükselen bayrak; esaretin karşısında özgürlüğün, işgalin karşısında bağımsızlık mücadelesinin, karanlığın karşısında Cumhuriyet aydınlığının bayrağıdır. Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu toprakları vatan yapan tüm kahramanlarımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, rahmet ve sonsuz saygıyla anıyorum. İzmir’in kurtuluşunun yıl dönümü kutlu olsun. Yaşasın tam bağımsız Türkiye!" 


Dışişleri Bakanı Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Barrot ile telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile telefon görüşmesi yaptı.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Fidan, Barrot ile telefonda görüştü.

Görüşmede, Hürmüz Boğazı ve bölgedeki savaşla ilgili devam eden müzakereler, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa çözüm bulma çabaları, Filistin'deki durum ve Suriye'deki gelişmeler ele alındı.


Netanyahu, Suriye'nin Şeyh Dağı'ndan Akdeniz'e kadar olan bölgeyi kontrol ettiklerini savundu

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, işgal altında tuttukları Suriye topraklarına giderek Şeyh (Hermon) Dağı'ndan Akdeniz'e kadar tüm bölgeyi kontrol altında tuttuklarını savundu.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yisrael Katz ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tamir Yadai ile işgal altındaki Suriye toprağı Şeyh Dağı'ndaki İsrail birliklerini ziyaret ettiği belirtildi.

Netanyahu, yayımladığı video mesajda, "Hermon Dağı'ndan Yermuk Nehri'ne ve buradan Akdeniz'e kadar tüm alanı kontrol ediyoruz." iddiasında bulunarak daha yapacak işleri olduğunu söyledi.

Ana görevlerinin "İran rejimini yenmek" olduğunu ileri süren Netanyahu, buna çok yakın olduklarını iddia etti.


MSB: "Eurofighter Typhoon eğitimi alan Türk pilotlar uçuş eğitimlerine başladı"

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Birleşik Krallık ile imzalanan Eurofighter Typhoon tedarik anlaşması kapsamında ağustos ayında eğitim sürecine başlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı pilotlarının terminoloji eğitimlerini tamamlayarak uçuş eğitimlerine başladığını bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Birleşik Krallık Hükümeti ile imzalanan Eurofighter Typhoon tedariki kapsamında, Ağustos ayında eğitim sürecine başlayan Hava Kuvvetleri Komutanlığı pilotlarımız, terminoloji eğitimlerini başarıyla tamamlayarak uçuş eğitimlerine başladı" ifadelerini kullandı.


İran, Hürmüz Boğazı dışında geniş bir deniz alanını "kısıtlı bölge" ilan edeceğini duyurdu

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin ablukasına karşılık Hürmüz Boğazı'nın dışında, Çabahar'dan Umman Körfezi'ne ve Arap Denizi'ne uzanan geniş sularda "kısıtlı bölge" oluşturacağını duyurdu.

İran basınına göre, Devrim Muhafızları Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Hüseyin Muhibbi, İran'ın ABD'nin ablukasına karşılık denizde oluşturacağı kısıtlı bölgeye ilişkin bilgi verdi.

Muhibbi, "Hürmüz Boğazı sadece bir deniz geçidi değil, küresel düzenin ve savaş gelişmelerinin belirleyici denklemlerinden biri haline gelmiştir." dedi.

İran'ın Hürmüz Boğazı ve çevresinde deniz trafiğinin yönetim ve kontrol kapsamını genişlettiğini söyleyen Muhibbi, "Geçmişte gemi trafiğinin yönetimi için düşünülen kapsam Hürmüz Boğazı ile sınırlıydı ve şimdi bu kapsamın alanı genişledi." ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda "kısıtlı bölge" oluşturacaklarını belirten Muhibbi, "Bu alanın bir kısmı Çabahar çevresinden başlayıp Umman Denizi ve Arap Denizi güzergahlarını kapsıyor ve kesin koordinatları ve ayrıntıları uygun zamanda açıklanacaktır." diye konuştu.

İranlı yetkili, "Bir gemi koordinasyon olmadan Hürmüz Boğazı'nın yaptırım uygulanan bölgesinden geçerse, o gemiye sağlanan her türlü denizcilik, sigorta ve destek hizmeti durdurulacaktır. Böylece Hürmüz Boğazı'ndan daha sonraki bir geçişte bile bu hizmetlerden mahrum kalacaktır." ifadelerini kullandı.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, 8 Eylül'de yaptığı açıklamada, ABD'nin İran'a ablukasına karşılık Basra Körfezi genelinde ve çevresinde bir "yasak bölge" oluşturacaklarını duyurmuştu.


Gürcistan'dan kalkan iki kişilik özel uçak Rize açıklarında denize acil iniş yaptı

Gürcistan'ın Batum şehrinden kalkan iki kişilik özel uçak, Rize açıklarında denize acil iniş yaptı.

Batum'dan Ordu-Giresun Havalimanı'na hareket eden özel uçak, teknik arıza nedeniyle Pazar ilçesi açıklarında denize acil iniş yaptı.

İhbar üzerine bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri sevk edildi.

Ekipler, uçaktaki iki kişiyi bulundukları yerden kurtardı.

Kazazedeler, tedbir amacıyla Kaçkar Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.


Suriye'nin İdlib ilinde meydana gelen patlamada 14 kişi hayatını kaybetti

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde savaş kalıntılarının toplandığı bir depoda meydana gelen patlamada 14 kişi yaşamını yitirdi, 11 kişi yaralandı.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, İdlib'in Sarmada ilçesi yakınlarında savaş kalıntısı mühimmatların toplandığı bir depoda henüz belirlenemeyen nedenle güçlü bir patlama meydana geldi.

Patlamanın ardından çok sayıda ambulans bölgeye sevk edildi.

İdlib Sağlık Müdürlüğü Medya Ofisinden yapılan açıklamada, Sarmada yakınlarındaki Burc en-Nimra bölgesinde bulunan savaş kalıntılarının toplandığı silah deposunda meydana gelen patlamada 14 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin yaralandığı belirtildi.

Savunma Bakanlığı Medya ve İletişim Yönetiminden yapılan açıklamada ise İdlib'in kuzeyindeki Sarmada kenti yakınlarında, taşınmadan önce silah ve savaş kalıntılarının geçici olarak toplandığı depoda patlama meydana geldiği bildirildi.

Patlamada Bakanlık çalışanlarından bazı kişilerin yaralandığı aktarıldı.


KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman, GKRY lideri Hristodulidis ile görüştü

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis ile Birleşmiş Milletler (BM) kontrolündeki ara bölgede bir araya geldi.

BM Genel Sekreteri Özel Temsilcisi'nin ara bölgedeki konutunda gerçekleşen Erhürman-Hristodulidis görüşmesi, yerel saatle 10.30'da başladı ve yaklaşık 1 saat sürdü.

KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman ile GKRY lideri Nikos Hristodulidis, ağustos ayındaki görüşmelerinde, haftada bir doğrudan görüşme kararı almıştı. Tarafların 2 Eylül'de yapılması planlanan buluşması, Girne açıklarında yolcu gemisinin batması sebebiyle ertelenmişti.


Trump, Birleşik Krallık öncülüğünde İsrail'e uygulanan yeni yaptırımlara karşı çıkmadı

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Birleşik Krallık öncülüğünde 12 Batılı ülkenin işgal altındaki Batı Şeria'da gasbedilen Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerine yönelik yaptırım kararına karşı çıkmadığı belirtildi.

İsrail merkezli Kanal 12 televizyonunun bilgi sahibi kaynaklardan aktardığı haberine göre, Birleşik Krallık Başbakanı Andy Burnham yaptırım kararını açıklamadan önce ABD Başkanı Trump ile görüşerek süreç hakkında bilgi verdi. Görüşmeye vakıf iki kaynak, Trump'ın herhangi bir itirazda bulunmadığını ve Burnham'dan bu hamleden vazgeçmesini talep etmediğini kaydetti.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun Florida eyaletinin Miami kentinde, Kolombiya'ya hareket etmeden önce gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken Birleşik Krallık'ın kararını kınamaktan kaçınmasına dikkat çekildi.

Aynı şekilde, ABD'li yetkililer ve Batılı diplomatlar, Trump yönetiminin İngiltere'nin gasbedilen Filistin topraklarındaki yerleşimlere yönelik yeni yaptırımlarını engellemeye çalışmadığını aktardı.

Beyaz Saray'ın bu tutumu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik politikalarından duyulan rahatsızlığın bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Haberde, ABD’li yetkililerin, yaptırım paketini doğrudan onaylamasalar dahi Netanyahu hükümetinin politikalarına ilişkin duydukları endişeleri İngiliz mevkidaşlarıyla paylaştıkları belirtildi.


Ali Haydar Kurum TCK 301. maddeden gözaltına alındı

Ali Haydar Kurum, sosyal medya hesabındaki görüntüleri üzerine “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan İstanbul'da gözaltına alındı. 

Adalet Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyada görüntüleri yayımlanan Ali Haydar Kurum hakkında soruşturma açtı.

Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan Kurum hakkında gözaltı kararı ile arama ve el koyma kararı çıkarıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Ümraniye’de gözaltına alınan Kurum, emniyete götürüldü.


Trump'a göre Almanya'da AfD'nin eyalet seçimindeki zaferi "çok büyük bir başarı"

ABD Başkanı Donald Trump, Almanya'nın Saksonya-Anhalt eyaletinde düzenlenen seçimlerde Almanya için Alternatif Partisinin (AfD) elde ettiği zaferin "çok büyük bir başarı" olduğunu bildirdi.

Trump, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Saksonya-Anhalt eyaletinde 6 Eylül'de düzenlenen seçimlerde AfD'nin elde ettiği başarıyı övdü.

Saksonya-Anhalt eyaletinde, "Almanya'daki popülist parti" olarak nitelediği AfD'nin "çok büyük bir başarıya imza attığını" belirten Trump, "Nihayet, Almanya'ya büyük zarar veren o son derece berbat göçmenlik kurallarından ve düzenlemelerinden bıktılar." ifadesini kullandı.

Trump, AfD'nin yükselişte olduğunu ve Almanya'nın söz konusu göçmen politikalarına "daha fazla tahammül etmeyeceğini" belirtti.


İran Devrim Muhafızları Ordusu: ABD'nin 2 savaş gemisini balistik füzelerle vurduk

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin İran'a ait petrol tankerlerine yönelik saldırılarına karşılık olarak ABD donanmasına ait USS Delbert D. Black (DDG-119) ve USS John Paul Jones (DDG-53) adlı iki savaş gemisinin balistik füzelerle hedef alındığını duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin İran'a ait petrol tankerlerine yönelik saldırılarına karşılık olarak ABD donanmasına ait iki muhribe balistik füzelerle saldırı düzenlendiği belirtildi.

Açıklamada, seyir füzeleri ve Aegis hava savunma sistemiyle donatılmış DDG-119 ve DDG-53 borda numaralı muhriplerin saldırılarda isabet aldığı ve her iki gemide de önemli hasar meydana geldiği öne sürüldü.


İsrail basını: Ramallah'taki İngiliz diplomatlardan 7 gün içinde ülkeyi terk etmeleri istendi

İsrail'in, Ramallah'ta görev yapan İngiliz diplomatlar ile ülkenin güneyindeki Kiryat Gat kentinde bulunan Gazze Koordinasyon Merkezi'ndeki İngiliz temsilcilerden 7 gün içinde ülkeyi terk etmelerini istediği belirtildi.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12'nin haberinde, İngiltere'nin işgal altındaki Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerinde üretilen ürünlerin ticaretini yasaklamasına karşı Tel Aviv'in attığı adımlara ilişkin bilgi verildi.

Dışişleri Bakanı Gideon Saar'ın işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan İngiliz konsolosluğunu kapatma kararı aldığına işaret edilen haberde, konsolosluğun 30 gün içinde faaliyetlerini durdurması gerektiği belirtildi.

Haberde, Ramallah'ta görev yapan İngiliz diplomatlara İsrail'i terk etmeleri için 7 gün süre verildiği, İsrail'in güneyindeki Kiryat Gat kentinde bulunan Gazze Koordinasyon Merkezi'ndeki İngiliz temsilcilerden de aynı süre içinde ülkeyi terk etmelerinin istendiği ifade edildi.


ABD ticaret anlaşmazlığı yaşadığı Kanada'dan motosiklet, bazı süt ürünleri ve alkollü içeceklerin ithalatını yasakladı

ABD, ticaret anlaşmasına varamadığı Kanada'dan motosiklet, bazı süt ürünleri ve alkollü içecek ithalatını yasakladı.

ABD daha önce Kanada'dan ithal edilen 20 milyar dolar hacme sahip ürüne %50 gümrük vergisi getirmiş, Kanada da karşılık olarak yeni gümrük vergileri açıklamıştı.

ABD çok sayıda alkollü içeceğin ithalatını yasaklarken peynir altı suyu proteini, şeker konsantreleri ve alkolsüz bira gibi ürünlere de yasak uygulayacak. Ayrıca bazı peynirleri de %50 gümrük vergisi uygulayacağı ürünlere ekledi. Kanada'nın ABD ile ikili ticaretinden sorumlu bakanı Dominic LeBlanc, sosyal medyada ABD'nin attığı adımları eleştirerek bir çözüm bulmak için ABD'nin ticaret temsilcisi Jamieson Greer ile temas halinde olduğunu belirtti.

LeBlanc "18 aydır olduğu gibi, ilk önceliğimiz hâlâ Kanadalı işçileri, çiftçileri, aileleri ve işletmeleri bu haksız eylemlerden korumak ve desteklemek olmaya devam ediyor," ifadelerini kullandı. Beyaz Saray'ın açıkladığı yasaklar 29 Eylül'de yürürlüğe girecek.


Borsa İstanbul'da manipülasyon iddiasıyla 4 şüpheli gözaltına alındı

Borsa İstanbul (BIST) pay piyasasındaki bazı işlemlerde manipülasyon yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada 4 şüpheli gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Sermaye Piyasası Kurulunun yazısına istinaden yürütülen soruşturmada, "bySerez" isimli X hesabı üzerinden 2023'te BIST'te işlem gören 9 pay hakkında yapılan manipülatif paylaşımlar nedeniyle soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında söz konusu paylaşımlar nedeniyle "bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı" suçundan 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Bunun üzerine düzenlenen operasyonda 4 şüpheli yakalanırken firari 1 şüpheliyi arama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.


OGM: Antalya ve Mersin’deki üç yangının enerjisi düşürüldü, Adana Kozan’da müdahale sürüyor

Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Antalya’nın Aksu ve Kumluca ilçeleri ile Mersin’in Bozyazı ilçesinde orman dışı alanlarda başlayan yangınların enerjisinin düşürüldüğünü, yangınları tamamen kontrol altına alma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Adana’nın Kozan ilçesindeki yangına ise müdahalenin aralıksız devam ettiği bildirildi.

OGM’den yapılan açıklamada, "Antalya Aksu, Antalya Kumluca ve Mersin Bozyazı’da orman dışı alanlarda başlayan yangınların enerjisini düşürdük. Yangınları tamamen kontrol altına almak için çalışmalarımız sürüyor" denildi.

Adana’nın Kozan ilçesindeki yangına ilişkin ise, "Devam eden yangına aralıksız müdahale ediyoruz. Ekiplerimiz, yangını bir an evvel kontrol altına almak için tüm imkanlarıyla mücadele ediyor" ifadeleri kullanıldı.

OGM, vatandaşlara da dikkatli olunması çağrısında bulunarak, "Bir kıvılcım yalnızca ağaçları değil, binlerce canın yuvasını da yok edebilir. Lütfen dikkatli olalım, orman yangınlarına sebep olmayalım" dedi.


CENTCOM: ABD güçleri 5 İran petrol tankerini vurdu

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (IRGC) son iki günde bir ABD Donanması savaş gemisini iki kez balistik füzelerle hedef almasının ardından, İran’a ait 5 ham petrol tankerinin vurularak kullanılamaz hale getirildiğini açıkladı.

CENTCOM’dan yapılan açıklamada, hedef alınan ABD savaş gemisinin saldırılardan kaçındığı ve bölgesel sulardaki devriye görevini sürdürdüğü belirtildi. Saldırılarda herhangi bir ABD personelinin zarar görmediği bildirildi.

Açıklamaya göre ABD güçleri, Umman Körfezi’nde M/T Kaviz, M/T Charminar, M/T Horizon 1 ve M/T Riesco adlı tankerler ile Kharg Adası yakınlarındaki M/T Derya tankerini vurdu. Gemiler hedef alınmadan önce mürettebatın tahliye edilmesi yönünde talimat verildiği kaydedildi.

CENTCOM, söz konusu tankerlerin İran Devrim Muhafızları Ordusu ile bölgedeki vekil unsurlarını finanse eden milyarlarca dolarlık bir ağın parçası olarak kullanıldığını savundu.

Açıklamada ayrıca, 5 Eylül’de de İran Devrim Muhafızları’nın bir ABD uçak gemisi ile güdümlü füze destroyerine yönelik saldırı girişiminin ardından 3 İran petrol tankerinin vurulduğu belirtildi.

CENTCOM, İran Devrim Muhafızları’nın ABD Donanması savaş gemilerine yönelik saldırı girişimlerinin tamamının başarısız olduğunu bildirdi.


Ankara'da uyuşturucu ve fuhuş soruşturması: 16 şüpheli tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, uyuşturucu ve fuhuş suçlarına ilişkin haklarında delil elde edilen 21 şüpheliden 18’i gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden 16’sı tutuklandı, 2’si hakkında adli kontrol kararı verildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamaya göre, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucunda; "uyuşturucu madde ticareti yapma", "uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma", "uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanma" ve "fuhuş" suçlarını işledikleri yönünde delil elde edilen 21 şüpheli tespit edildi.

Başsavcılık tarafından 21 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilirken, bunlardan 18’i yakalandı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından Başsavcılığa getirilen 18 şüphelinin tamamı tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Hakimlik, 16 şüphelinin tutuklanmasına, 2 şüpheli hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verdi.

Firari 2 şüpheli ile cezaevinde bulunduğu belirlenen 1 şüpheli yönünden soruşturmanın sürdüğü bildirildi.


Türkiye, Husilerin Suudi Arabistan'ı hedef alan son saldırılarını "en güçlü şekilde" kınadı

Türkiye, "Husilerin Suudi Arabistan'ı hedef alan, sivillerin can ve mal güvenliğini hiçe sayan ve bölgedeki gerilimi tırmandıran saldırılarını en güçlü şekilde" kınadı.

Dışişleri Bakanlığı, Husilerin Suudi Arabistan'ı hedef alan son saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Suudi Arabistan, Husilerin ülkeye yönelik saldırılarında 73 kişinin yaralandığını bildirdi

Açıklamada, "Husilerin Suudi Arabistan’ı hedef alan, sivillerin can ve mal güvenliğini hiçe sayan ve bölgedeki gerilimi tırmandıran saldırılarını en güçlü şekilde kınıyoruz. Suudi Arabistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne olan desteğimizi yineliyoruz." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu saldırıların, aynı zamanda Yemen’deki ihtilafın kalıcı bir siyasi çözümle sona erdirilmesine yönelik diplomatik çabalara da zarar verdiği belirtilen açıklamada, Husilere saldırgan eylemlerine bir an önce son vermeleri çağrısında bulunuldu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU