İstanbul’da ramazan pidesine rakip tandır ekmeği

Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden İstanbul’a gelenler, zor şartlarda hazırlanan ve pişirilen tandır ekmeği geleneğini burada da terk etmiyor

Tandır ekmeği fırını / Fotoğraf: Independent Türkçe

Doğu ve Güneydoğu köylerinde topraktan yapılan tandırlarda pişirilen tandır ekmeği, şehir merkezlerine yoğun göçlerin ardından da terk edilmedi. 

 

Güneydoğu Tandır Ekmeği fırını.jpg
Tandır ekmeğinin yapılışı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Şehirlerde tutunmaya çalışan köylü ailelerin göç ettikten sonra yaptığı ilk iş evlerin çatısına ya da imece usulüyle sokağa bir tandır inşa etmek oldu. 

1990’lı yıllarda İstanbul’a göç edenler, tandır ekmeğini memleketten çuvallarla getirmeye başladılar. Tandır ekmeğinin uzun süre bayatlamayan ve bozulmayan özelliği sayesinde bu özlemlerini köyde yaptırdıkları ekmekle bir nebze giderebiliyorlardı.

 

Güneydoğu Tandır Ekmeği fırını (3).jpg
Tandır ekmeği / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Son yıllarda Kürt nüfusun yoğun yaşadığı Küçükçekmece, Esenyurt ve Bağcılar ilçeleri başta olmak üzere İstanbul’un birçok noktasında açılan tandır ekmeği fırınları, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Ramazan vesilesiyle uzun kuyrukların oluştuğu pidelerin yerini alan tandır ekmeği satılan fırınlardaki sıralar, dikkatleri çekiyor. 

 

Güneydoğu Tandır Ekmeği fırını (4).jpg
Tandır ekmeğinin hazırlanışı / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sadece ramazan pidesi değil, tandır ekmeğinin somun ekmeğinin de tahtını sallayacağı da söyleniyor.

Tandır ekmeğine olan ilgiyi Bağcılar'daki Güneydoğu Tandır Ekmeği fırınını işleten Mehmet Zahir Ermiş, Independent Türkçe’ye anlattı. 

 

Güneydoğu Tandır Ekmeği fırını işletmecisi Mehmet Zahir ermiş.jpg
Güneydoğu Tandır Ekmeği fırını işletmecisi Mehmet Zahir Ermiş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Fırında kardeşi ve 3 işçiyle birlikte çalıştıklarını aktaran Ermiş, günde ortalama bin 200 ekmek sattıklarını söyledi. 

“Müşteri tandır ekmeği için 1 saat sırada bekliyor”

Ermiş, tandır ekmeği talep eden müşterilerin yaklaşık yüzde 90’ının Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden İstanbul’a yerleşenler olduğunu belirterek, 300 gramlık tandır ekmeğini 1 lira 25 kuruşa sattıklarını söyledi.
 

Güneydoğu Tandır Ekmeği fırını (1).jpg
Tandır ekmeği sırası bekleyen müşteriler / Fotoğraf: Independent Türkçe


Girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınan Mehmet Zahir Ermiş şu bilgileri paylaştı:

“Geçen sene de aynı gram ekmeği aynı fiyata satıyorduk ama kazancımız daha iyiydi. Prensip olarak ekmeğin yapımında kullanılan malzemeden kısmayız. O yüzden müşterilerim sabittir ve şu ana kadar hiç şikayet almadık. Müşterinin ekmek almak için bazen uzun kuyruklar oluşturup 30 dakikadan fazla beklediği de oluyor. Çünkü en iyi olmak için iddialıyız. En kaliteli ürün hangisiyse onu kullanıyoruz. Kaliteli malzemelerin kullanım bedelinin yanı sıra kira, doğalgaz ve un gibi girdilerin de fiyatı artınca doğal olarak kazancımız yarı yarıya yakın düştü.”

“Tandır ekmeğinin lezzetini bırakamıyoruz”

1997 yılında Diyarbakır’ın Silvan ilçesinden İstanbul’a göçen 5 çocuk babası 55 yaşındaki Mustafa Tutal, Güneydoğu Tandır Ekmeği fırınının müdavimlerinden biri.

 

Mustafa Tutal.jpg
Mustafa Tutal / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Tutal, son 2-3 yıldır tandır ekmeği dışında çok zorda kalmadıkça başka ekmek almadığını dile getirerek, her gün ortalama 10 ekmek aldığını söyledi.

Tutal, akşam saatlerinde özellikle ramazan ayında metrelerce kuyruk oluştuğunu ve bazen bir saate yakın sırada beklediklerini kaydetti.

Tandır ekmeğini çocuklarının da severek yediğini ifade eden Tutal, “Tandır ekmeği somun ekmek gibi çok çabuk bayatlamıyor. Tandır ekmeğini hafif ısıttığınızda fırından yeni çıkmış gibi taptaze oluyor. Memlekette iken de bu tandır ekmeğinden yapılırdı. Ekmek fırınları açılmadan önce her memlekete gittiğimizde yanımızda götürür ya da biri geldiğinde ondan getirmesini isterdik. Tandır ekmeği lezzetini bırakamıyoruz” diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU