Sisi: Nahda Barajı konusu, Mısır için bir ulusal güvenlik meselesidir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinde Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, "Nahda Barajı'nın Mısır için bir ulusal güvenlik meselesi olduğundan ötürü son derece önemli olduğunu" bir kez daha vurguladı

Nahda Barajı'nın 20 Temmuz'da uydudan çekilen bir fotoğrafı / Fotoğraf: AFP

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi "'Nahda Barajı'nın (Rönesans-Hedasi) Mısır için bir ulusal güvenlik meselesi olduğundan ötürü son derece önemli olduğunu" bir kez daha vurguladı.

Sisi, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı bir telefon görüşmesinde "Kahire'nin barajın doldurulma ve işletilme süreci için net kuralları içeren ve kanunen bağlayıcılığı olan bir anlaşma yapılarak su haklarını korumaya kararlı olduğunun" altını çizdi.

Diğer taraftan Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda su konulu üst düzey bir toplantı sırasında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

Mısır için su ve Nil Nehri sorunu, bu halkın yaşamı ve hayatta kalmasıyla ilgili varoluşsal bir meseleye kadar gidiyor. Üç ülke bir anlaşmaya varmadan Nahda Barajı'nın doldurulmaya devam edilmesi, tüm uluslararası yükümlülük ve kuralları ihlal ediyor ve Mısır ile Sudan'ın çıkarlarına büyük ölçüde zarar vermekle tehdit ediyor. Nahda Barajı dosyasının şu anki durumu, Afrika Birliği'nin (AfB) gözetiminde ve uluslararası toplumun aktif katılımıyla ciddi ve etkili bir müzakere turuna başlamamız gerektiğini gösteriyor.


Addis Ababa, elektrik enerjisi üretmek amacıyla 2011 yılından itibaren Nil Nehri'nin ana kolu üzerinde Nahda Barajı'nın inşasına başladı.

Kahire ve Hartum ise barajın, su paylarını etkileyeceğinden endişe ediyor. İki gün önce Mısır Etiyopya'nın "egemenliğini genişletmeye" veya Nil Nehri sularını "tekeli altına almaya" çalıştığını söyleyerek böyle bir girişimi reddettiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Sisi, Johnson ile telefonda görüştü

Sisi, iki akşam önce Johnson'dan bir telefon aldı. Söz konusu görüşme esnasında "iki ülke arasındaki ikili işbirliği ile ilgili genel konular ve iki ülke arasındaki ilişkileri eğitim, sağlık ve enerji sektörlerinin yanı sıra başta ekonomi, yatırım ve güvenlik sektörleri olmak üzere tüm alanlarda destekleme ve güçlendirme yolları" incelendi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İngiltere Başbakanı, Mısır'ın Ortadoğu ve Afrika'da barışı ve istikrarı destekleyip güçlendirme konusundaki rolünden hareketle, bölgesel ve uluslararası düzeyde çeşitli konularda istişareyi ve koordinasyonu artırmak için Cumhurbaşkanı Sisi ile iletişimi sürdürme arzusunu vurguladı. Ayrıca Mısır ile her düzeyde ikili ilişkileri desteklemeyi ve geliştirmeyi dört gözle beklediğini belirtti" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:

Sisi iki ülke arasında çeşitli alanlarda karşılıklı işbirliği çerçevelerini harekete geçirme, bölgesel ve uluslararası düzeyde ortak öneme sahip konulara ilişkin siyasi istişare ve koordinasyonu güçlendirme arzusunu dile getirdi. Bu, bölgede barışı ve istikrarı sağlayıp sorunlarla mücadele edilmesi yararına iki ülkenin önemini ve ağırlığını gösteriyor.


Medbuli, BM Genel Kurulu'nda iki akşam önce üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen su konulu üst düzey bir toplantı sırasında şu ifadeleri kullandı:

"BM su yoksulluğu sınırını kişi başına yılda bin metreküp olarak belirlerken Mısır'da kişi başına düşen yıllık su miktarı 560 metreküpü geçmiyor. Bu kriz, Mısır'ın en kurak ve yenilenebilir su kaynaklarını en az işletebilen ülkelerden biri olduğu gerçeğini yansıtıyor. Ancak aynı zamanda Mısır, dünya ülkeleri arasında su ihtiyacımızın yüzde 98'ini karşılayan Nil Nehri'nin temsil ettiği tek su kaynağına dayanma oranı açısından dünya ülkeleri arasında en yüksek ülkelerden biri sayılıyor.

Etiyopya'nın kalkınma hedeflerini gerçekleştirecek ve aynı zamanda bu barajın Mısır ve Sudan'a su, çevre, toplum ve ekonomi açısından verebileceği zararları önleyecek adil ve eşit bir anlaşmaya varmak için Sudan ve Etiyopya'daki kardeşlerimizle yaptığımız çetin müzakerelerin üzerinden tam 10 yıl geçti.

Yıllardır çeşitli çerçevelerde, uluslararası arabulucuların ve ortakların katılımı ve Afrikalı kardeşlerimizin gözetiminde yapılan bu müzakerelerin istenen anlaşmaya varamamış olmasından derin üzüntü duyuyorum. Anlaşmaya varmak bir yana, geçtiğimiz yıllarda iki aşağı havza ülkesinin haklarını ve çıkarlarını göz ardı ederek meseleyi oldubittiye getirmeye ve tek taraflı adımlar atmaya çalışan bir Etiyopya yaklaşımına şahit olduk.

Bu yaklaşım, Etiyopya'nın geçen yıl Nahda Barajı'nı doldurmaya başlaması ve üç ülke bir anlaşmaya varamasa bile bu yılın yazında doldurma işlemine devam edeceğini duyurması ile somutluk kazandı. Bu, tüm uluslararası yükümlülük ve kuralları ihlal ediyor ve Mısır ile Sudan'ın çıkarlarına büyük ölçüde zarar vermekle tehdit ediyor."


Üç ülke baraj hakkında bir anlaşmaya varmak için 10 yıldır müzakere yapıyor. Ancak müzakerelerde tüm tarafların razı olacağı bir anlaşmaya varılamadı.

Sudan bu ayın başlarında ABD, BM, Avrupa Birliği (AB) ve birkaç aydır bir neticeye varamadan müzakerelere gözetmenlik yapan AfB'yi kapsayan "dörtlü bir arabuluculuk" şemsiyesi altında müzakerelerin yeniden başlatılmasını önerdi. Bu öneri Mısır tarafından büyük bir destek görürken Etiyopya tarafından reddedildi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU