Birleşik Krallık'ta yapılan araştırma immün plazma tedavisinin işe yaramadığını gösterdi

Son çalışmaların tedavi umutlarını hayal kırıklığına uğratmasının ardından araştırmacılardan biri, "Bu yüzden direkt deney yapıyoruz" diyor

Dünya Sağlık Örgütü de plazma tedavisine ihtiyatlı yaklaşılmasına dair bir uyarı yapmıştı (AP)

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti'nin (NHS) 11 bin 500 hasta üzerinde yaptığı klinik araştırmaya göre koronavirüsü atlatanların bağışladığı kan plazması, hastanedeki hastaların tedavisine yardımcı olmuyor.

Bu sonuçların ardından bugün (17 Mart) hastanelere Kovid-19 hastalarına verilen ve immün plazma denen tedaviyi kullanmamaları söylendi.

Kovid'i atlatan hastalardan alınan plazmanın, Kovid-19 virüsü için antikorlara sahip olacağı ve bunun diğer hastalardaki enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olacağı düşünülüyordu.

NHS'nin Kan ve Nakil Birimi, hastalığı atlatanlara plazma bağışlamaları için düzenli olarak çağrılar yapıyordu fakat yeni araştırma, bunun hiçbir yarar sağlamadığını buldu.

Oxford Üniversitesi'nden çalışmanın ortak baş araştırmacısı Profesör Martin Landray, Twitter'da şunları söyledi:

Dünya çapında çok sayıda hasta, klinik sonuçları iyileştirmesi umuduyla immün plazma aldı. Hastanede yatan hastalarda bu umudun gerçekliği olmadığı artık açık. Bu yüzden direkt deneyler yapıyoruz, tahmin yürütmektense bilmek için.

Çalışma, Kovid-19'a tedavilerinin keşfedilmesinde bir kilometre taşı olan ve kısaca RECOVERY (ŞİFA) adı verilen Kovid-19 Tedavilerinin Randomize Araştırması'nın bir parçasıydı.

Bu araştırmalar, ucuz bir steroid olan deksametazon'un yararlı etkilerinin keşfedilmesini sağlayarak en ağır hastalar arasındaki ölümleri üçte bir oranında azaltmıştı. Araştırmalar ayrıca, ölümleri azaltan ve hastaların hastanede kalış sürelerini kısaltan Tocilizumab'un kullanımını da desteklemişti.

Son bulgular için 28 Mayıs ve 15 Ocak arasında 11 bin 500 hasta, biri immün plazma, diğeriyse standart bakım alan rasgele iki gruba ayrıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmada, 28 gün içinde her iki gruptaki hastaların yüzde 24'ünün hayatını kaybetmesiyle iki grup arasındaki 28 günlük ölüm oranlarında önemli bir fark olmadığı bulundu.

Plazma kullanımının 28 gün içinde hastaneden taburcu edilen hastaların oranı üzerinde ya da hastaların solunum cihazına ihtiyaç duymasını önlemede de etkisi olmadı.

Çarşamba günü NHS hastanelerine gönderilen uyarıda, ön saflardaki doktorların bulgulardan haberdar olduğundan ve Kovid hastalarını tedavi etmek için plazma kullanmadıklarından emin olunması istendi.

RECOVERY araştırması, Kovid-19 tedavilerinde dünyanın en büyük klinik araştırması ve Endonezya ve Nepal'in araştırmaya katılan ilk ülkeler olmasıyla artık uluslararası olacak şekilde genişledi.

Oxford Üniversitesi'nde yeni ortaya çıkan bulaşıcı hastalıklar ve küresel sağlık profesörü ve Birleşik Krallık hükümetinin Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu'nun (NERVTAG) başkanı Peter Horby şunları söyledi:

36 binden fazla hastayı içeren RECOVERY araştırması şimdiden 6 tedavide net sonuçlar sağlayarak çok büyük bir başarı oldu. Uluslararası ortaklıkla bu başarıyı geliştirerek yeni tedavilerin değerlendirmesini hızlandırabilir, araştırma sonuçlarının küresel geçerliliğini artırabilir, yetkinliğimizi geliştirebilir ve küçük, faydasız çalışmalarla boşa harcanan çabayı azaltabiliriz.

Horby, "Kovid-19 için dünya çapında kullanıma hazır ve uygun fiyatlı tedaviler bulmak özellikle önemli. Uluslararası RECOVERY, kaynakları daha az olan bölgelerde kullanılabilecek etkili tedavileri belirlememize yardımcı olacak" dedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU