Boğaziçi'nde LGBTİ bayraklı Kabe fotoğrafı davası... Tutuklu öğrenci Demirtaş: LGBTİ bayrağını bir güvenlik görevlisi astı, teşhis edebilirim

Boğaziçili 7 öğrenci hakim karşına çıktı. Öğrenciler, "Halkın bir kesiminin dini değerlerini aşağılamakla" suçlanıyor

"Kayyum rektör istemiyoruz" pankartları açan öğrenciler, Melih Bulu'nun atamasına karşı çıkıyor / Fotoğraf: AA

Prof. Dr. Melih Bulu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi'ne atanmasının ardından başlayan 'kayyum rektör' protestolarında Kabe fotoğrafı nedeniyle açılan davanın ilk duruşması görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 2'si tutuklu 1'i ev hapsinde toplam 7 öğrenci yargılanıyor.

Prof. Bulu'nun atanmasından sonra başlayan protesto gösterilerinde, Kabe fotoğrafı üzerine LGBTİ bayrağı konulması nedeniyle açılan davada, öğrencilerin 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçunu işledikleri gerekçesiyle bir yıldan üç yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Duruşma öncesinde Çağlayan Adliyesi'nin önündeki meydan polis tarafından kapatılırken, çok sayıda öğrenci arkadaşlarına destek olmak için adliye önüne geldi.

kabe_fotgrafi_yerde.jpeg
Üniversitedeki bir eylemde Kabe fotoğrafının üzerine şahmeran jigürü ve LGBTİ bayrağının çizilmesi üzerine bazı öğrenciler hakkında dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün görülüyor / Fotoğraf: Birgün gazetesi 


Türkiye İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Barış Atay, Bağımsız Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekilleri Sera Kadıgil, Özgür Özel ve Ali Şeker, HDP Milletvekili Hüda Kaya, Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da davayı takip ediyor.

Duruşma, sanık avukatlarından Levent Pişkin'in iddianamenin anayasanın 2. maddesini ihlal ettiğini ve hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, iade edilmesi ve öğrencilerin beraatini talep etmesiyle başladı. Mahkeme, Pişkin'in iddianamenin iadesine ilişkin talebini reddetti.

"O bayrağı bir güvenlik görevlisi astı, teşhis edebilirim" 

Pişkin talebinin reddinin ardından tutuklu öğrenci Doğu Demirtaş'ın savunması başladı.

Bulu'nun atamasına yönelik protestoların biber gazı ve plastik mermilerle bastırıldığını söyleyen tutuklu öğrenci Doğu Demirtaş, "Daha barışçıl yöntemler denemek istedik. LGBTİ bayrağın asılmasıyla benim ilgim yok. O bayrağı bir güvenlik görevlisi astı. Telefonumda videosu var, incelenebilir. Hatta o güvenlik görevlisini teşhis edebilirim" dedi.

Hakimin "LGBT üyeliğin var mı?" sorusuna, Demirtaş "Yok ama LGBTİ arkadaşlarımız var" yanıtını verdi. 

Doğu Demirtaş'ın ardından, diğer tutuklu öğrenci Selahattin Can Oğuzeş savunmasını yaptı.

Hakim, suçlamaları kabul etmeyen Oğuzeş'e de "LGBTİ ile bağlantın var mı?" diye sordu.

Duruşma, ev hapsinde tutulan öğrenci Sena Nur Baş’ın savunmasıyla devam etti.

Baş'ın ifadesi sırasında hakimi, yargılama konusu olan fakat kayıp olarak bilinen eseri açarak mahkeme salonunda gösterdi.

Avukatların "Eser bulunmuş mu?" sorusuna hakim, "Dosyada" diye cevap verdi. Avukatlar ise eserin dosyada olmadığını, kayıp olarak kayda geçtiğini ifade etti.

Duruşmaya verilen ara öncesinde, ev hapsinde olan Sena Nur Baş hakkında ara karar oluşturularak ev hapsi kaldırıldı. Sena Nur Baş, haftada 1 gün karakola imza verecek.

Duruşmaya verilen aranın ardından söz alan öğrencilerin avukatlarından Levent Pişkin, geçmişte Kabe'ye yapılan saygısızlıkları hatırlattı.

Pişkin "Kabe şeklinde pasta yapıp kestiler ve yediler. Kabe maketi yapıp Üsküdar Meydanı'nda etrafında döndüler. Bunlarda sorun olmadı" dedi.

Savunmaların alınmasından sonra savcı iki öğrencini tutukluluk halinin devam etmesini talep etti. 

Savcılık, öğrencilerin tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme tutuklu öğrenciler Doğu Demirtaş ve Selahattin Can Oğuzeş hakkında tahliye kararı verdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU